TOMMEL OPP: Gianluigi Buffon er blant dem som er fornøyde med å få Cristiano Ronaldo til italiensk fotball.
TOMMEL OPP: Gianluigi Buffon er blant dem som er fornøyde med å få Cristiano Ronaldo til italiensk fotball. Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Dette kan Ronaldo-overgangen bety for italiensk fotball

FOTBALL

Cristiano Ronaldo (33) kan gjøre langt mer enn å tilføre Juventus en ekstra dimensjon. Overgangen gjør at Serie A for alvor er tilbake i rampelyset, men portugiseren kommer ikke inn som noen ridder i skinnende rustning, mener Serie A-ekspert.

Publisert:

Tirsdag ble det klart at Cristiano Ronaldo forlater Real Madrid etter ni år i den spanske hovedstaden. Los Blancos får rundt 950 millioner kroner for den femdoble Ballon d’Or-vinneren, som fra neste sesong av skal spille for Juventus.

Det gleder Viasats ekspert på Serie A Rolf-Otto Eriksen seg veldig til.

– Nå hender det at sånne ting (overgangsryktene, journ.anm.) er en slags PR-greie, men nå som det er et faktum klarer jeg ikke annet enn å se på det med spenning og entusiasme på vegne av både Juventus og Serie A, sier Eriksen til VG.

– Han er fortsatt en spiller som presterer på aller øverste nivå, på tross av alderen (33 år). Rent fotballmessig er han ikke i sin beste alder, men er på topp fortsatt. Jeg bruker å si at han er verdens beste til å være best når det gjelder, og den egenskapen har han på ingen måte mistet, legger han til.

Nå både tror og håper han at Ronaldos tilstedeværelse vil ha innflytelse på Serie A.

– Eventyrlig drahjelp

– Det har vært typisk for Serie A at de største stjernene ikke har gått dit. Nå har én av de to aller største (Lionel Messi den andre, journ.anm.) valgt å gå dit mens han fortsatt er på sitt beste.

– Det at han velger å gjøre det, og at Juventus får det til, det tror jeg kan være med å gjøre en allerede positiv trend i Italia enda bedre. Han forsterker den nye energien som har blitt pumpet inn i Serie A de siste årene. Han har sånn tiltrekningskraft og er såpass stor at han kan heve Serie As rykte, sier Eriksen.

På 1980- og 90-tallet vant italienske klubber Champions League fem ganger totalt, men en italiensk klubb har ikke vunnet det gjeve trofeet siden 2009/10-sesongen, da Inter gikk til topps.

Juventus har på sin side ikke vunnet Champions League siden 1995/96-sesongen, og har siden finaleseieren over Ajax vært i fem finaler. Samtlige har endt med tap.

– Hvis han kan toppe en eventyrlig karriere med å gi Juventus en Champions League-tittel, ville det vært helt utrolig, sier Eriksen om mannen som har vunnet turneringen fem ganger.

Serie A-spillere hadde tidligere nærmest monopol på Ballon d'Or-prisen. Fra 1980 til 2007 ble det gjeve trofeet tatt med hjem av en Serie A-spiller hele 16 ganger. Siste til å gjøre det var AC Milans Kaká i 2007.

– Ronaldo er stor, men han kommer ikke til å komme inn og fikser alt. Juventus og Serie A får en eventyrlig drahjelp i form av Ronaldo, men det er klubben og laget som må prestere. Han kommer ikke bare inn som en ridder i skinnende rustning og tar ting til nye høyder, understreker Eriksen.

Mye optimisme

Christian Vieri sa før overgangen ble et faktum at «det ville være som å vinne i lotto for Italia hvis Juventus henter Ronaldo». Den uttalelsen er ikke Eriksen helt med på.

– Med en gang han ikke putter ti mål på de første syv kampene får det en motsatt effekt. Da kommer folk til å si «endelig er han for gammel» og at dette bare er trist og leit. Men, hvis han kan fortsette å prestere, er det en gave for Serie A. Nå er søkelyset på den italienske ligaen, og det er spennende å se hvilken merverdi det har.

Eriksen trekker frem en rekke andre ting som gir grunn til optimisme i støvellandet.

– Roma har det bedre økonomisk enn på lang tid, og bygger noe spennende. Det samme gjør Inter. Napoli har skaffet en god trener i Carlo Ancelotti som kan tiltrekke seg interessante folk. Det er bare AC Milan som er i et slags vakuum for tiden. Lazio har også kule ting på gang. Det er fremgang å spore, fastslår han.

Om folk får med seg den fremgangen, gjenstår imidlertid å se. Foreløpig har ikke Viasat sikret seg rettighetene til 2018/19-sesongen av Serie A. Eriksen håper fortsatt at en avtale snart er på plass.

– Jeg har aldri håpet mer på det enn akkurat nå. Serie A var saftig fra før, men nå er det helt uimotståelig, sier han.

Her kan du lese mer om