•  Høgmo til VG: – Det er tøff konkurranse på midtbanen

KAN TYSKLAND: Landslagssjef Per-Mathias Høgmos presenterte troppen til privatlandskampen mot Hviterussland 31. august og VM-kvalikkampen mot Tyskland 4. september på Ullevaal Stadion. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Derfor får Nordtveit neppe «West Ham-rollen» mot Tyskland

ULLEVAAL STADION (VG) Håvard Nordtveit (26) har startet Premier League som midtbanespiller for West Ham. Det kan han neppe regne med i VM-kvalifiseringen mot Tyskland.

Artikkelen er over tre år gammel

Etter hva VG forstår har landslagssjef Per-Mathias Høgmo (56) allerede bestemt seg for at Nordtveit - med fem års erfaring fra Bundesliga (Borussia Mönchengladbach) - spiller midtstopper i «årets landskamp» mot regjerende verdensmester Tyskland på Ullevaal 4. september.

MIDTBANEMANN: West Hams Håvard Nordtveit i duell med Chelsea-spilleren Eden Hazard i serieåpningen i Premier League. Foto: Terje Bringedal VG

West Hams karismatiske manager Slaven Bilic har åpenbart en annen oppfatning. Han har gitt nordmannen jobben som defensiv midtbane mot Chelsea (1–2) og Bournemouth (1-0). Selv ikke en svak kamp mot Chelsea i ligaåpningen fikk Bilic til å endre mening.

Husker du: West Hams beste åpning på 16 år

– Nordtveit kan bekle begge rollene, både midtbane og stopper, og i oppkjøringen til Premier League spilte han mye midtstopper for West Ham, sier Per-Mathias Høgmo.

– Betyr det at du helst vil bruke ham som midtstopper?

– Det er ganske tøff konkurranse i troppen på midtbanen, og spesielt i sentral midtbane har vi veldig mange gode spillere. Så langt som mulig ønsker vi å bruke spillerne der de spiller til daglig, men det er ikke alltid kabalen går opp, sier Høgmo. sier Høgmo.

Han lister opp Ole Kristian Selnæs, Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred som Nordtveits hardeste konkurrenter.

Les også: Derfor valgte Nordtveit West Ham

Men landslagssjefen virker tvunget til å gjøre unntak fra egen regel om at spillerne skal få sine «faste plasser» fra klubblaget også på landslaget. Norges forsvarsspill har vært gjenstand for mye kritikk i de tre siste landskampene. Stopperkombinasjonen Even Hovland/Vegard Forren (mot Island og Belgia) og Stefan Strandberg/Hovland (mot Portugal) måtte tåle hele åtte baklengsmål totalt.

På spørsmål om savnet av et sterkt midtforsvar (Tyskland kommer med stjerneparet Mats Hummels/Jérôme Boateng ifølge Høgmo verdensledende) svarer landslagssjefen: – Jeg skulle gjerne sett at Hovland spilte mer, og ikke var tredjevalget i Nürnberg. Vi har Stefan Strandberg som har vært inn og ut av Krasnodar. Og Håvard Nordtveit som spiller mye midtbane for West Ham. Svaret er at vi håper vi får midtstoppere som etablerer seg på et høyere nivå.

Kommentar: Høgmo gjør rett i å sette ut Ødegaard

Høgmo understreker at han ikke har startoppstillingen mot Tyskland klar i hodet. Og påpeker at treningskampen mot Hviterussland (31. august) blir veldig avgjørende for det endelige valget om hvem som skal få tillit mot «Die Mannschaft» – superlaget til Joachim Löw – som røk ut av sommerens EM-semifinale mot Frankrike.

Les også: Löw om EM-exit: - Et slag i bakhodet

Ifølge Høgmo har det vært gjort et meget grundig analysearbeid foran matchen mot Tyskland.

– Vi har sett Tyskland veldig mye «live», og vi kan dem. I tillegg bruker vi mer analysekraft. Vi har stadig bedre systemer, og folk som er utdannet innen analyse, både innen NFF og Toppfotballsenteret, sier Per-Mathias Høgmo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder