«Midtbaneterrieren» har blitt Sogndals poengsanker

(Haugesund-Sogndal 0-1) Ole Amund Sveens fjerde mål på fire kamper ødela Haugesunds hjemmestatistikk. Samtidig sendte han Sogndal opp på øvre halvdel av tabellen.

 • Even Braastad

Artikkelen er over tre år gammel

For Haugesund hadde til gode å tape på hjemmebane i Tippeligaen i 2016. Sogndal stod uten tap siden 23. april. Ole Amund Sveens scoring punkterte den sjansefattige kampen. Med det fortsatte Sogndal den gode trenden, samtidig som det ble satt en effektiv stopper for Haugesunds suksessrekke på eget gress.

Fått med deg? Tromsø herjet i slaget om Nord-Norge

FIRE PÅ FIRE: Fire av Ole Amund Sveens fem seriemål har kommet på de fire siste serierundene. Søndag sikret han tre poeng for Sogndal, da han fra kort hold sikkert satte kampens eneste mål. Foto: Jan Kåre Ness NTB scanpix

Midtbanemann het på topp

Som mot Molde, Vålerenga og Bodø/Glimt var det den nylig omskolerte midtbanespilleren Ole Amund Sveen som scoret for Sogndal. Eirik Bakkes bruk av energibunten på topp har gitt avkastninger.

Fotball er ikke enkel matte, men trekker man fra Sveens scoringer de fire siste kampene står Sogndal igjen med to poeng. Fasiten med «milslukeren» på topp mål er åtte.

Jeg er i flytsonen. Det var en tung periode hvor jeg bomma mye, men nå har det løsna og jeg føler meg sikker foran mål, sa en fornøyd Sveen etter kampslutt.

Fra å være en løpsvillig indreløper, har han blitt en effektiv kombinasjon av første pressledd og toppscorer for Sogndal.

– Det er en gjeng som jobber hardt, og jeg syns vi har fått litt dårlig betalt de siste kampene. I dag viser vi hvor godt lag vi er, fortsatte Sogndals toppscorer til TV2 etter sitt femte mål for sesongen.

Les også: Molde hentet Sogndals beste midtbanespiller

Eirik Bakke: – Han er uvurderlig for oss

Eirik Bakke startet med midtbanespiller Sveen i tospann med midtbanespiller Henrik Furubotn på topp. Han brukte store ord for å beskrive sin formspiller.

– Han er enormt viktig for oss. Ole Amund tar steg hele tiden, han er en uvurdelig spiller.

Mot Haugesund var det et frispark fra Rune Bolseth som etter hvert havnet rett foran nesen på 26-åringen fra Redalen, som takket for gratismuligheten og sendte sitt Sogndal i føringen. Topplagene Odd og Rosenborg er de eneste i Tippeligaen som er bedre defensivt på fremmed gress enn Sogndal. 1-0-ledelsen visste de med andre ord å forsvare mot et hardtarbeidende Haugesund.

Les også: Skulle vært byttet ut - ble Brann-helt mot Odd

– Veldig frustrerende. Vi visste at de ville kjempe, vi var greie og vi hadde sjanser til å score. Da de scoret måtte vi ta noen sjanser. Det er veldig skuffende, sa William Troost-Ekong etter kampslutt. Dermed mangler Haugesund sin meget gode stopper fremover. I tillegg er Vegard Skjerve ute i neste kamp grunnet gule kort.

– Jeg kan ikke finne ordene for å beskrive det. Det er frustrerende. Det handler om marginer, oppsummerte kapteinen. Han skal nå til OL i Rio for å representere Nigeria.

Les også: Sogndal la demper på Deila-festen til Vålerenga

Tam åpning i Rogaland

Det var imidlertid ingen minneverdig kamp Sveen avgjorde på bortebane i Rogaland. I åpningsminuttene var Haugesund friske, og Sogndal viste noen svakhetstegn. Allerede etter fire minutter skapte hjemmelaget sin første sjanse, da Torbjørn Agdestein på utsøkt vis dempet ball og vendte seg 180 grader runde i én og samme bevegelse.

OMGANGENS STØRSTE: Torbjørn Agdestein fortviler etter å ha forsømt 1. omgangs eneste store sjanse. Den kom etter kun fire minutter. Foto: Jan Kåre Ness NTB scanpix

Dyngeland var imidlertid ute og gjorde seg stor, og avverget sjansen. En positiv åpning på kampen til tross: det skulle vise seg å bli den eneste sjansen de første 45 minuttene.

For etter hvert fikk Sogndal kontroll på den defensive strukturen. Med et velorganisert Sogndal på den ene siden, og et Haugesund som slet med å skape sjanser på den andre så skjedde det svært lite på Haugesund Stadion.

Tonen var satt for 1. omgang.

Hjemmelaget holdt i ball, og de forsøkte gang på gang. Men en frisk åpning ble avløst av lite innovativ angrepsfotball som Sogndal hadde null problemer med å hanskes med. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0-0.

Les også: Sogndal gjorde vondt verre for Solskjær

Dødballmål åpnet kampen

Etter hvilen fortsatte kampen i samme spor som de første 45 minuttene. Sogndal hadde god kontroll på et Haugesund som holdt på ball.

Og da bortelaget fikk sjansen på en dødball i fin innleggsposisjon visste de å ta vare på muligheten. Rune Bolseth slo inn i boks, og etter en rotete duell i feltet havnet ballen i de takknemlige beinene til Ole Amund Sveen.

Les også: Sjokk da Dempsey sa opp i Haugesund

Med 1-0-ledelse på bortebane, vet Sogndal akkurat hva som gjelder. Da er få lag vondere og vanskeligere å møte. Haugesund forsøkte febrilsk å ta tak i kampen, men Sogndal lukket alle sluser.

Kun ett langskudd fra Kiss fra distanse etter 78 minutter fikk lydnivået til å stige på Haugesund stadion.

Helt til det 89. minutt.

Da steg Ibrahim Shuaibu til værs og headet med kraft og presisjon opp mot Dyngelands høyre hjørne. Sogndals burvokter var imidlertid med på notene, og reddet mesterlig.

Da Haugesund fikk corner etter 93 var til og med Bråtveit fremme for å forsøke og redde ett poeng for hjemmelaget. Sjansen rant ut i sanden, Sogndal brukte tid og Tommy Skjerven blåste av kampen i Haugesund.

Mer om

 1. Tippeligaen
 2. FK Haugesund
 3. Sogndal Fotball

Flere artikler

 1. Tomålsscorer Olsen: – Jeg ble lurt altfor lett

 2. Tror én seier til er nok til ståplass

 3. Viking stoppet Sogndals superrekke

 4. Fikset scoring - brakk beinet

 5. Salvesen sikret nytt Start-poeng: – Det er ikke nok

Fra andre aviser

 1. Denne Sogndal-helten har scoret i fire strake kamper

  Aftenposten
 2. Her scorer Sogndal-spilleren - og brekker beinet

  Aftenposten
 3. Her scorer Sogndal-spilleren - og brekker beinet

  Bergens Tidende
 4. Sogndal herjet med Sarpsborg - tok sin første seier på nesten to måneder

  Aftenposten
 5. Sogndals keeper ble helten etter denne strafferedningen

  Aftenposten
 6. Sogndal herjet med Sarpsborg - tok sin første seier på nesten to måneder

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder