POPULÆRT: Fotball er populært blant kvinner i Iran, men nå hevdes det at åtte av spillerne på landslaget er menn. Dette bildet er tatt i forbindelse med en OL-kvalik-kamp i 2011. Det er ukjent om noen av spillerne på bildet har noe med saken å gjøre. Foto: Ali Jarekji , Reuters

Engelsk avis: – Åtte av spillerne på kvinnelandslaget er menn

Åtte av spillerne på Irans kvinnelandslag i fotball skal være menn som venter på kjønnsskifteoperasjoner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er den engelske avisen Telegraph og russiske Sport Ekspress som melder dette.

Irans fotballforbund beskyldes for å opptre «uetisk» for at de med vitende og vilje skal ha spilt med åtte menn på kvinnelaget.

– Åtte spillere har vært i aksjon for Irans kvinnelag uten å ha gjennomført kjønnsskifteoperasjoner, sier Mojtabe Sharifi til en iransk nettside. Han har en lederrolle i den iranske ligaen.

LES OGSÅ: Kneskadet Graham Hansen måtte få hjelp til å få på klær.

Det skal nå ha blitt beordret kjønnstest av hele landslaget og toppspillere i ligaen. Navnet på spillerne som antas å være menn, er ikke offentliggjort.

Det er ikke første gang dette skjer i iransk fotball. I 2010 var det første gang tvil om kjønnet til spillere, og i 2014 innførte landets fotballforbund tilfeldige kjønnstester etter at det ble kjent at kjønnet til fire landslagsspillere var usikkert.

Irans kvinnelandslag i fotball spiller i hijab, langermede topper og lange bukser.

I 2011 ble de nektet å spille en OL-kvalifiseringskamp mot Jordan fordi de brukte hijab.

LES OGSÅ: Norge holdt lekestue i første EM-kvalikkamp.

Kjønnsskifte har vært lovlig i Iran siden 1979, ifølge en fatwa fra Ayatollah Khomeini. Det står i kontrast til at for eksempel homoseksualitet er forbudt.

Fotball er populært blant iranske kvinner, til tross for at religiøse regler hindrer dem i å komme inn som tilskuere på kamper mellom menn.

Telegraph skriver at kapteinen på landslaget nylig ikke kunne fly med landslaget til Malaysia fordi hennes mann nektet henne det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder