Heltens søster: – Han har en liten nordmann i seg

«Norske» Bjarnason med en fortid i Viking sikret 1-1 for Island

ST. ETIENNE (VG) (Portugal - Island 1-1) Nærmere norsk EM-jubel enn dette kommer vi ikke: Birkir Bjarnason (28) sendte Island til himmels med scoring mot Portugal.

Artikkelen er over tre år gammel

Hjemme i Sandnes fulgte Björg Bjarnadottir (29) den islandske EM-debuten – som tok helt av da lillebror Birkir utlignet til 1-1…

– Helt fantastisk. Kjempestort. Jeg spratt opp av sofaen og det var veldig surrealistisk da han scoret. Jeg er superstolt av lillebroren min, sier 29-åringen til VG på velklingende Rogaland-dialekt.

Les også: Joggebuksemannen stopper ikke bare Norge – sjokkerte Østerrike

Flyttet til Norge som 11-åring

Hun var 12 og Birkir Bjarnason 11 år da familien flyttet fra Island til Norge. Statsborgerskapet beholdt de, men begge føler seg også litt norske.

– Det var på Island vi hadde barndommen vår, vi snakker islandsk, og vi har en tilhørighet til Island. Men vi har også en tilhørighet til Norge. Det er her vi bor, det er her vi har familien vår. Og det er hit Birkir kommer når han har ferie. Viking har også betydd mye for hans karriere, sier storesøster.

Som tidenes første målscorer i tidenes første EM for Island har Birkir Bjarnason for all tid skrevet seg inn i en av de viktigste historiene på Sagaøya.

– Jeg tror nok han har en liten nordmann i seg også. Han har mange norske venner og føler seg jo litt norsk. Du skal ikke se bort fra at han går tilbake til en norsk Tippeliga-klubb på slutten av karrieren, sier Björg Bjarnadottir.

VG LIVE: Fyldig referat fra 1-1-kampen her!

Ville ikke spille for Norge

Ifølge søsteren ble Birkir Bjarnason i tenårene spurt av Norges Fotballforbund om han ønsket å spille for Norge.

STOLT SØSTER: Dette bildet la Björg Bjarnadottir ut på Facebook før Islands kamp mot Portugal, og med denne teksten: Stor dag i islandsk fotballhistorie, et land med ca 330 000 innbyggere spiller sin første kamp i sitt første mesterskap noensinne og jeg er SÅ stolt av at Birkir Bjarnason er en del av dette! Mange år med beinhard jobbing 💪🏼 Drakten er på - jeg er steinklar hjemme i sofaen og gleder meg til å være tilstede i Marseille på lørdag 😊 ÁFRAM ÍSLAND! Foto: PRIVAT

– Men det ville han ikke. Det tror jeg både han og alle islendinger er glad for i dag.

Nå drar hun selv til Frankrike for å være til stede på lørdagens kamp mellom Island og Ungarn i Marseille.

– Vi reiser ned på fredag. Det blir kjekt å få med seg stemningen i gata og se han i aksjon. Det er jo kjempestort.

– Og nå kan jo Island gå videre fra gruppespillet også?

– Ja, etter å ha klart 1-1 mot Portugal har de gode sjanser hvis de gjør jobben mot Ungarn og Østerrike. Jeg har egentlig ikke så mange ord. Det er bare så stort og uventet, sier storesøster, som selv har spilt toppseriefotball for Klepp.

Etter 1-1 i åpningskampen var den tidligere Figgjo- og Viking-spilleren, som også var på et vellykket utlån til Bodø/Glimt i 2008, kanskje den største helten i hvit drakt i St. Etienne. Men med god konkurranse fra Glimt-keeper Hannes Halldorsson, som gjentatte ganger stoppet selveste Cristiano Ronaldos 100 prosent-sjanser.

– Dette var utrolig. Vi gjorde nøyaktig det vi hadde planlagt. Vi møtte et sterkt lag, et godt lag som prøvde det de var gode for på å score et mål til. De slappet litt av og begynte å vise svakheter, og det går ikke mot oss, sier Islands Aron Gunnarsson i et intervju vist på TV 2.

Fått med deg denne? Slik opplevde Bjarnason den utrolige EM-kvaliken

Det var spilt 51 minutter i St. Etienne da Bjarnason løp seg fri på bakre stolpe. Det perfekte innlegget fra Johann Berg Gudmundsson gikk over Portugals forsvarsrekke på en måte som fikk landslagssjef Fernando Santos til å styrke hånden gjennom de grå luggene etterpå. Fra seks meter var Bjarnason behersket med høyrefoten.

Portugals ledelse var dermed utliknet, i det som i avslutningen av førsteomgangen hadde sett ut som en noenlunde avgjort kamp.

Så du denne? Gudjohnsens tårevåte TV-drama

Frisk Nani ga Portugal ledelsen

Men det var Island som åpnet best, både på tribunen og på banen. Det var rimelig enkelt å høre at de på den blå delen av tribunen hadde ventet hele livet sitt på å oppleve nasjonens helter i mesterskap. Og etter bare fire minutter bød sjansen seg, med best tenkelige mann i posisjon. Gylfi Sigurdsson fikk to sjanser alene med Rui Patricio, men traff keeperens kropp på begge. Rett foran de sju seksjonene med islendinger rundt målet.

Les også: Perfekt start for EMs «gamlehjem»

Etterpå prøvde både Nani og Ronaldo seg – sistnevnte uten å treffe ballen alene med keeper på en strøken langpasning fra Pepe – før de røde favorittene kunne juble for ledelse.

VG I ST. ETIENNE: VGs journalist Øyvind Brenne.

André Gomes fant Nani på første stolpe, og Fenerbache-stjernen plasserte ballen i korthjørnet. Gledesscenene etterpå, hvor lagkameratene forsøkte å fange en ellevill Nani på vei mot fansen, fortalte en del om betydningen for et lag som røk ut av gruppespillet i Brasil-VM for to år siden.

Etterpå spilte Portugal med selvtillit ut omgangen. Etter pause tok Island tak i kampen igjen, Bjarnason scoret, og plutselig virket de hvitkledde farlige igjen. På laget var Tippeliga-kjenninger som Hannes Halldorsson, Jon Dadi Bödvarsson, Birkir Sævarsson og målscorer Bjarnason, og de løp av sokkene av seg.

Portugal tok over mer og mer, sjansene var til dels store, og aller størst var tilbudet Ronaldo fikk fem minutter før slutt. Et godt innlegg ble imidlertid headet rett på keeperen som vanligvis opptrer på Aspmyra.

Les også: Russere med nye angrep på engelske supportere

Samme kveld som Norges overmenn Ungarn overraskende slo Østerrike var altså Norges EM-innslag helt sentral i Islands første poeng noensinne.

Etterpå takket de islandske supporterne sine helter med enorm jubel. Spillerne kastet drakter opp på tribunen, mens portugiserne gikk rett i garderoben.

PS! Allerede i 2005 var Bjarnason klar på at Norge-spill ikke var aktuelt:

– Det er bare aktuelt å spille for Island. Jeg holder meg til min nasjon, sa det da 17-årige Viking-talentet til Stavanger Aftenblad.

Les også: Island til EM på halvparten av Norges budsjett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder