Stadion evakueres i Tyskland - landskamp avlyst

Kampen mellom Tyskland og Nederland er avlyst og stadion i Hannover evakuert etter en terrortrussel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ved halv åtte-tiden tirsdag kveld kom de første meldingene om at fotballstadionet i Hannover, HDI Arena, var blitt evakuert.

Etter planen skulle det i kveld spilles en privatlandskamp mellom Tyskland og Nederland på arenaen i kveld, men publikum på vei til setene sine skal i stedet ha blitt bedt om å forlate området.

– Det er ingen fare på ferde eller noe annet. Bare dra hjem på normalt vis, sa politiet i høyttaleren halvannen time før kampen skulle starte. Det tyske landslaget skal ha vært på vei til stadion da kampen ble avgjort avlyst.

Sprengstoff ikke funnet

Ifølge den tyske avisen die Kreiszeitung skal man ha oppdaget sprengstoff i det som tilsynelatende er en ambulanse. Dette ble senere avkreftet på en pressekonferanse med myndighetene.

– Ingen er pågrepet og det er ikke funnet sprengstoff, sier delstatsminister Boris Pistorius.

I kveld undersøker også bombeeksperter en mistenkelig gjenstand i et tog som står på sentralbanestasjonen i Hannover.

Den mistenkelige gjenstanden er årsaken til at deler av sentralbanestasjonen i Hannover er stengt tirsdag kveld. Politiet undersøker gjenstanden, melder kringkasteren NDR.

Seks av sporene på jernbanestasjonen er sperret av som følge av funnet.

Tidligere på kvelden sa politisjefen i Hannover, Volker Kluwe, dette ifølge Bild:

– Vi har fått en klar indikasjon på at det var planlagt et bombeangrep på stadion i dag.

En islamistgruppe står bak bombetrusselen som førte til at fotballkampen i Hannover ble avlyst, opplyser sikkerhetskilder til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière sa på pressekonferansen at opplysningene om trusselen kom fra en utenlandsk kilde.

Politisjef Kluwe sier til TV-stasjonen NDR at det foreligger et forhøyet farenivå for hele Hannover.

Den britiske avisen The Guardian siterte Kluwe på at de «hadde fått konkret informasjon om at noen planla å antenne eksplosiver inne på stadion» rundt 15 minutter etter at portene til stadion åpnet.

Kampen ble raskt meldt avlyst, politiet oppgir at årsaken er av sikkerhetshensyn. Nederlandsk TV melder at kampen ble avlyst på grunn av en «konkret trussel», ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået AP melder at det skal ha blitt funnet en mistenkelig pakke, angivelig utenfor arenaen. Ifølge Bild skal politiet ha forklart at det dreier seg om en terrortrussel.

Det tyske nyhetsbyrået DPA erfarer at fotballkampen ble avlyst på grunn av indikasjoner på et angrep som må tas alvorlig.

Funnet av den mistenkelige pakken, som ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf skal ha vist seg å være en uskyldig koffert, førte til kaotiske tilstander på veiene rundt stadion, som var blokkert i en time. Hver eneste bil ble kontrollert av politi med lommelykter før de fikk kjøre videre.

De Telegraaf melder videre at politiet skal ha undersøkt hele stadion tirsdag med hunder, på jakt etter eksplosiver.

Konsert som planlagt

Bildt meldte tidligere på kvelden at en konsertarena i Hannover også skulle ha blitt evakuert av sikkerhetshensyn, men senere ble det klart at konserten hvor det tyske bandet Söhne Mannheims skulle spille, skulle gå av stabelen som planlagt.

Oppgjøret mellom Tyskland og Nederland skulle etter planen ha avspark klokken 20.45, og setene var i ferd med å fylles med tilskuere da meldingen skal ha kommet over høytaleranlegget om at stadionet måtte evakueres.

– Kampen er avlyst. Tilskuerne ble bedt om å forlate stadion raskt, men uten panikk, sier en politikilde til tyske Bild.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel var for øvrig ventet å overvære kveldens kamp. Også andre regjeringsmedlemmer skal ha vært ventet blant publikum.

– Sikkerhet er viktig. Dette er en frykt man alltid vil ha. Jeg stoler på at politiet har gjort en riktig beslutning, sier Hannover-ordfører Stefan Schostock til Bild.

Havnet i Paris-dramaet

Det tyske fotballandslaget var involvert også da terroraksjonene startet i Paris fredag kveld. Et av angrepene skjedde ved fotballstadionet Stade de France, hvor Tyskland og Frankrike spilte vennskapskamp.

En av terroristene hadde billett til kampen, men ble stoppet i sikkerhetskontrollen. Han og to andre terrorister sprengte seg selv, og tok med seg ytterligere én person i døden.

Les også: Beskriver skrekknatten i garderoben

Kampen ble spilt ferdig, men etter at dommeren hadde blåst av kampen fikk spillerne beskjed om hva som foregikk i den franske hovedstaden. Publikum søkte tilflukt ute på gressmatten på arenaen, mens spillerne oppholdt seg nede i garderoben. Det tyske landslaget valgte å bli der hele natten, og forlot ikke Stade de France før klokken 07.00 neste morgen.

Les også: Tyske landslagsspillere overnattet på stadion

VG oppdaterer saken

INGEN KAMP: HDI Arena i Hannover ble grundig undersøkt for eksplosiver tirsdag. Den planlagte kampen mot Nederland ble kansellert. Foto: , AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder