Tidligere FIFA-ansatt til VG: – Ryster fotballen i grunnvollene

OMSTRIDT: UEFA-president Michel Platini. Foto: Fabrice Coffrini , Afp

FIFA vil utestenge Platini på livstid

Den etiske komiteen i FIFA ønsker å utestenge Michel Platini på livstid.

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Øystein Hernes

Artikkelen er over fire år gammel

Det avslører den franske avisen Libération, som har fått tilgang til en rapport fra FIFAs etiske komité. Komiteen er todelt: Det ene kammeret står for etterforskning og innstiller på eventuell straff, mens det andre er dømmende.

Les mer om Platini: Legenden som havnet i skammekroken

Advokat Vanessa Allard fra Trinidad og Tobago sitter i FIFAs etiske komité og har ledet etterforskningen mot Platini. Hun har fortalt AFP at hun anbefaler at den franske fotballegenden blir utestengt på livstid.

– Det er jo en kjempeskandale. Det er sjokkerende. Det ryster fotballen i grunnvollene, sier tidligere FIFA-ansatt Jon Døviken til VG.

En overføring på 17 millioner kroner fra Sepp Blatter til Platini i 2011 har vært under etterforskning av FIFA. Det finnes ingen skriftlig kontrakt for betalingen, som ble gjennomført hele ni år etter at Platinis arbeid for FIFA. Blatter og Platini mener begge at en muntlig avtale mellom de to gjør betalingen lovlig.

– Utelukkende positivt for fotballen

Døviken sier til VG at han ser på denne nyheten som «utelukkende positiv for fotballen».

– Det er selvfølgelig kjipt for de involverte, men det er utelukkende positivt for fotballen at det nå tas grep for å bekjempe problemene. Det er positivt at man vurderer og straffer personer uavhengig av stillingen deres.

Mandag ble det klart at FIFA opprettet sak mot Platini og Sepp Blatter.

– Hvis de vil utestenge Platini på livstid, så høres det ut som de har funnet ut mer enn bare denne betalingen. Livstidsutestengelse for en betaling på 17 millioner kroner virker litt ekstremt når man ser at Chuck Blazer og Jack Warner, de eneste som er livstidsutestengt fra fotballen, drev korrupsjon i langt større omfang, sier Jon Døviken.

Les mer: Qatar-forbindelsene som kan skape enda mer trøbbel for Platini

Han tror FIFA har funnet flere ulovligheter hos Platini, og nevner franskmannens omstridte stemme til Qatar-VM som et mulig spor.

– Man må vurdere stillingen hans opp mot alvorligheten av lovbruddene.

Advokaten: – Skandale

Michel Platinis advokat, Thibaud d'Alès, bekrefter også FIFAs ønske om livstidsutestengelse. Han omtaler det som «en ren skandale» og «overdrevent» overfor AFP.

– Jeg synes det er synd at dette har kommet ut, for denne prosedyren skulle skje under den største fortrolighet. Den innstilte straffen forutsetter at det er bevis på korrupsjon. Det er tydelig et misforhold. Straffen er ikke basert på noe som helst, sier han.

Han tror at FIFA er ute etter å ødelegge for Platini.

– Det er en ren skandale! Og ved å offentliggjøre dette, er det tydeligvis et ønske om å skade. Maskene faller en etter en i FIFA, valgkalenderen blir manipulert og de har en strategi for å eliminere kandidaten Platini, sier d'Alès ifølge Le Monde.

AP meldte denne helgen at Blatter og Platini kunne vente seg flere års utestengelse, men få hadde spådd at den etiske komiteen skulle anbefale livstidsutestengelse.

Les også: Hallén med kald skulder til Platini

Hallén kan ikke kommentere

– Dette kan jeg ikke kommentere, sier fotballpresident Yngve Hallén til NTB.

Han sitter i den etiske komiteen i FIFA, i det såkalt dømmende kammeret, og må forholde seg til de regler som gjelder med tanke på viktige rettsprinsipper. Dersom Hallén skulle ha kommentert saken nå, ville han selv risikert eksklusjon fra komiteen han sitter i.

Da Yngve Hallén møtte VG i København mandag kveld, gikk nordmannen langt i å si at Platini kan se langt etter Norges støtte – uansett. Tidligere har han bare sagt at saken må diskuteres.

Både Blatter og Platini har hele tiden hevdet at de er uskyldige. Forrige uke fikk begge sine anker avslått av FIFAs etiske komité. Platini har deretter tatt saken sin til voldgiftsretten for sport (CAS) for å få forsøke å få suspensjonen opphevet.

FIFAs avgjørelse i saken vil bli offentliggjort i løpet av desember.

Platini var favoritt

Michel Platini var den store favoritten til å vinne det kommende presidentvalget i FIFA helt til han ble suspendert i tre måneder da FIFA i oktober begynte etterforskningen av millionbetalingen fra Blatter i 2011.

Kjetil Siem, generalsekretær i NFF, omtalte det den gangen som «tidenes jordskjelv i fotballen».

Tidligere i år har to fotballtopper blitt utestengt på livstid. Tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, fikk livstidsutestengelse i september på grunn av korrupsjon. I juli ble Chuck Blazer, FIFA-toppen som ble FBI-muldvarp, også utestengt på livstid.

Les mer: Blatter langet ut mot Platini i oppsiktsvekkende intervju

Vi oppdaterer saken!

Mer om

 1. FIFA
 2. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Platini boikotter sin egen høring

 2. NFF-topp: – Tidenes jordskjelv i fotballen

 3. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

 4. BBC: Blatter risikerer 90 dager utestengelse

 5. FIFAs etiske komite: Blatter og Platini utestengt i åtte år

Fra andre aviser

 1. FIFA vil utestenge Platini på livstid

  Fædrelandsvennen
 2. NFF-toppen: - Det største politiske jordskjelvet i idrettens historie

  Aftenposten
 3. FIFA vil utestenge Platini på livstid

  Aftenposten
 4. Blatter og Platini utestengt i åtte år

  Aftenposten
 5. Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul

  Aftenposten
 6. Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder