Yann-Erik de Lanlay til VG om:

Den kontroversielle overgangen fra Viking

Hvorfor han er lykkelig i RBK

Husvert for barndomsvenner

LÆRER OG ELEV: Nils Arne Eggen står i døren på Brakka og serverer noen tips til Yann-Erik de Lanlay. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

RBK-lynvingen: - Når Eggen snakker, så lytter du

TRONDHEIM (VG) Rosenborgs Yann-Erik de Lanlay (23)
terroriserer motstanderne i Tippeligaen. Det skal han bare fortsette med oppfordrer trenerlegenden Nils Arne Eggen (74).

Artikkelen er over tre år gammel

Midt under intervjuet med VG hvor Stavanger-gutten med norsk mor og fransk far snakker om hvorfor han gjorde det kontroversielle byttet fra Viking til Rosenborg i fjor – hvordan livet er med barndomsvenner og studiekamerater som leietagere i nyanskaffet leilighet like ved Lerkendal – og hvordan han lever med epilepsi, så åpner Eggen døren uoppfordret og kommer med noen tips.

– Bra! Fin fremgang. Fortsett sånn. Den «venstre-høyre» er suveren. Men du må også finne på en annen kombinasjon, ellers så leser motstanderen deg, sier Nils Arne Eggen.

Stor respekt

Like fort som han kom forsvinner landets mest meritterte trener på vei til et annet sted på Brakka. Yann-Erik de Lanlay sitter tilbake med et smil om munnen.

Artikkelen fortsetter under bildet

FULL GASS: Yann-Erik de Lanlay klinker til på RBK-trening. Lagkamerat Jonas Svensson (t.h.) følger med hvor ballen tar veien. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Jeg har utrolig stor respekt for Eggen. Tenk på alt han har oppnådd med klubben her. Han er en legende. Når han snakker, så lytter du. At han ikke bare vil at jeg skal ta med ballen innover i banen, men variere mer, og bli mer uforutsigbar. Det er for så vidt sant, sier Yann-Erik de Lanlay.

VG+: Oppgjøret som gjorde Eggen til en legende

For ni måneder siden ble han solgt fra Viking til Rosenborg. Indignerte Viking-fans la ham for hat med beskyldninger om at han tvang seg vekk. Etter hva VG forstår måtte RBK punge ut med åtte millioner kroner. Pengebruken til trønderne har vært kritisert. Men nå har det snudd til hyllest.

– Det er ingen hemmelighet at Rosenborg er et stort steg opp for meg. Jeg ville hit fordi jeg ville vinne noe. I Viking følte jeg meg litt fastlåst etter hvert. Det har ingenting med lagkamerater, trenere og publikum å gjøre. Jeg følte for nye utfordringer, og det var smigrende at Rosenborg ville ha meg, sier Yann-Erik de Lanlay.

Pangstart

RBK-vingen med det gutteaktige utseendet herjet mot Vålerenga (2-0). Han scoret – fikk 8 på VG-børsen (personlig rekord) – og ble rundens spiller. Sist søndag var han igjen meget god da Aalesund og John Arne Riise til tider ble utspilt på Lerkendal (1-0), da fjorårets dobbeltmester tok tabelltoppen for første gang i årets sesong. Den gode sesonginnledningen toppet seg lørdag da de Lanley scoret et utsøkt mål i 3-0-seieren over Brann.

Les også: Slik terroriserte han Vålerenga

– Jeg hadde ikke trodd at Rosenborg var en stor klubb. Det er noe av det som har overrasket meg mest. Det var spesielt kult å være med på både seriemesterskap og cupgull. Og ikke minst å få oppleve kamper i Europa League. For meg var starten her skikkelig lærerik, sier de Lanlay.

Sentrale spillere som Tobias Mikkelsen, Alexander Søderlund og Ole Kristian Selnæs har forlatt fjorårets mesterlag. RBK har funnet dyktige erstattere. Og innstillingen er i alle fall bevart, ifølge de Lanlay.

– Vi jobber vanvittig hardt for hverandre. Du får ekstra selvtillit bare av den grunnen. Fordi du vet at han som sitter ved siden av deg i garderoben løper som en gal i 90 minutter. Det er en fin mentalitet, sier de Lanlay.

Det har åpenbart gått fra bra til mye bedre gjennom en treningstøff vinter, ifølge RBK-trener Kåre Ingebrigtsen. Selv påpeker de Lanlay at han er bedre trent. Og han føler seg i veldig god form gjennom en vellykket sesongoppkjøring.

– Men det handler nok aller mest om tillit. Det betyr egentlig alt. Da får du selvtillit. Du får lov til å gjøre feil, og prøve på nytt, helt til du lykkes. Det er da du utvikler deg, sier de Lanlay.

Husker du: – Pokalen er din, Kåre

Epilepsi

Men alt har ikke gått på skinner for lynvingen. Det vet han best av alle. For to år siden ble det overskrifter i riksmediene da han fikk epilepsianfall under NM-finalen i ishockey mellom Oilers og Vålerenga i DNB Arena, og måtte overnatte på sykehus.

Han bekrefter at han har epilepsi. Men etter å ha snakket en del om hvordan han lever med det, og hvilke forholdsregler han tar til daglig, ønsker han å moderere uttalelsene sine.

– Jeg har fått diagnosen at jeg har epilepsi. Men det er ikke noe jeg sliter med i hverdagen. Det var det engangstilfellet på hockeyfinalen. Jeg har det under kontroll, sier de Lanlay.

Leier ut

Etter to treningsøkter på en værmessig våt tirsdag smaker det med Champions League-fotball og pizza i leiligheten som de Lanlay har kjøpt i nærheten av Lerkendal. Leietagerne i bokollektivet er barndomsvenner fra Stavanger. Akkurat som han selv er de ingeniørstudenter.

Artikkelen fortsetter under bildet

HJEMMEKOS: Barcelona mot Atletico Madrid på TV. Pizzalukt og muntre kommentarer i stua. Yann-Erik de Lanlay, Olav Midtgarden og Magnus Todnem (t.v.) deler hus i Trondheim. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Jeg er snill med husleien. De har det ganske greit i forhold til prisene på utleiemarkedet, sier Yann-Erik de Lanlay.

Det blir trangt i sofaen når de Lanlay, Olav Midtgarden og Magnus Todnem tar plass for å se Barcelona mot Atlético Madrid. Stavangerdialekten regjerer i stuen, og de skryter av husleiepolitikken til verten. Med glimt i øyet serverer Todnem følgende: – Viking slår Rosenborg på Lerkendal i år, men «Yanni» scorer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder