Nordkvelle avgjorde for Odd mot Rosenborg

Ingebrigtsen – Vi så engstelige og urolige ut

Fagermo: – Det beste vi har vist i Tippeligaen

SKIEN (VG) (Odd-Rosenborg 1-0). Fjorårets seriemester Rosenborg ble løpt i senk før pause av et Odd-lag som begynte Tippeligaen 2016 med å bryte en 20 kamper lang barriere.

  • Sigurd Skjefstad

Artikkelen er over fire år gammel

Odd hadde nemlig ikke slått Rosenborg i et serieoppgjør siden 19 september 2004. Da vant Skiens-laget 3-0 over trønderne. Siden har de møttes i dobbeltoppgjør med unntak av én sesong Odd tilbragte i OBOS-ligaen.

– Det vi gjør i førsteomgangen er det beste jeg kan huske å ha sett av oss i Tippeligaen. Vi kjørte over den regjerende seriemesteren, og viste et toppnivå som skal gjøre det vanskelig for de andre lagene om vi greier å holde de utover sesongen, sier Odd-trener Dag-Eilev Fagermo til VG.

Det var også i første omgang vi fikk scoringen som avgjorde kampen mellom de to lagene som VG før sesongen tippet vil gjøre opp om førsteplassen Fredrik Nordvelle dunket ballen hardt og kontrollert bak André Hansen, og jublet foran mer enn 9 000 mars-hustrige på tribunen.

– Vi hadde veldig lyst til å slå dem, og visste vi var sterke nok til å gjøre det nå. Vi tok lite hensyn til dem, kjørte på fra start og var mye bedre enn Roenborg før pause, sier Nordkvelle.

– Vi så engstelige og urolige ut den første halvtimen. Vi hadde en liknende åpning her i fjor, er altfor lite til stede og får dårlige i duellspillet. Så kommer vi bedre med og kjører over dem i annen omgang. Men jeg er jo aldri fornøyd når vi ikke vinner, sier RBK-trener Kåre Ingebrigtsen.

Slik vurderer VG-lupen Rosenborg

Slik vurderer VG-lupen Odd

Occean i tverrliggeren

Det var imiderltid Rosenborg som skapte kampens første sjanse allerede etter sju minutter. Fredrik Midtsjø gjorde en god jobb med å stoppe et Odd-angrep, spilte videre til Anders Konradsen som på direkten satte opp Yann-Erik De Lanlay alene mot Espen Ruud. De Lanlay skar inn i banen, dro seg fri og skjøt et god skudd som Sondre Rossbach slo til corner.

Men om Rossbachs redning var god, var den ingenting mot det hans forgjenger i Odd-målet André Hansen vartet opp med to minutter senere. Espen Ruud slo inn fra høyre, og fra fem meters hold headet Olivier Occean ballen mot mål – men Hansen slo den via tverrliggeren til corner.

Les også: Her er spillernes Tippeliga-dom

Ruud: – Kan godt være jeg skulle hatt to gule

Etter sjansen til Occean tok Odd mer og mer over banespillet og trykket Rosenborg tilbake. Særlig høyresiden med Ruud og Bentley var aktive, med flere gode kombinasjoner som Rosenborg-spillerne ble løpende etter. Innleggene ble imidlertid plukket av keeper Hansen eller de riktige løpene uteble.

Etter en halv times spill fikk Odd belønning for overtaket. Og selvfølgelig var det på høyresiden det skjedde. Mike Jensen prøvde seg på et hælspark som satte Bentley og Ruud to mot én mot Jørgen Skjelvik. Ruuds harde ball inn i feltet ble bredsidet kontant i nettet av Fredrik Nordkvelle som kom løpende inn fra motsatt indreløperposisjon.

Ruud kunne imidlertid fort stått i dusjen på det tidspunktet i stedet for å slå en målgivende pasning. Allerede etter et par minutter fikk han advarsel for en takling bakfra som ikke kunne fremkalt store protester om dommer Tom Harald Hagen hadde belønnet med gult kort. Den belønningen kom etter seks minutter da Ruud holdt igjen Yann-Erik De Lanlay.

- Det kan godt være jeg skulle hatt to gule. Jeg var jo involvert i enda noen situasjoner etterpå, og sa i pausen at jeg skulle greie å holde meg unna flere, sier Ruud.

Sett denne? VG-undersøkelse: Spillerne og NFF i bettingkrasj disse banene tidligere

Rashani-sjanse

For Rosenborg var det symptomatisk at poengkongen Mike Jensen skjøt 15 meter over og nesten like langt utenfor da han fikk mulighet etter en Odd-feil på egen halvdel. Dermed 1-0 til pause som ikke kunne kommet tidlig nok for Rosenborg.

Og det så også ut som om pausen hadde gjort bortelaget godt da de kom ut til annen omgang. Etter 51 minutters spill burde det også stått 1-1. Et godt innlegg fra Jørgen Skjelvik landet inne foran mål der Elbasan Rashani hadde nettet foran seg og ingen Odd-spillere rundt seg. Headingen fra den tidligere Odd-spilleren gikk imidlertid over mål, og bare minutter senere forsvant han av banen til fordel for Matthias Vilhjalmsson.

Helland skadet under oppvarming: – Som lyn fra klar himmel

Egentlig skulle han ikke startet kampen heller. I oppstillingen sto Pål André Helland, men den skadeforfulgte driblevingen fikk kjenning med lyskeproblemer da han bare skulle fyre av et par skudd på slutten av oppvarmingen før kampen.

- Utrolig bitter. Jeg vet ikke hva det er med meg og seriestarter, sier Helland som også i fjor måtte stå over åpningen etter en god vinter.

- Jeg har ikke kjent noen problemer på lenge nå, det kom som lyn fra klar himmel. Men det kommer 29 kamper til. Forhåpentligvis slipper jeg et lengre opphold som kunne kommet om jeg hadde spilt i dag.

- Det var vel ikke all verden å se på heller?

- Nei, vi var ikke på stasjonen fra start. Dårlig, men så kjører vi over dem på slutten.

Husker du? RBK og Molde i krangel etter hat-sang

Ingebrigtsen ikke bekymret

For det var virkelig en helt annen kamp etter pause. Rosenborg spilte Odd lavere og lavere, kombinerte seg gjennom midtbanen og særlig høyresiden var aktiv med Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson.

De kom også til to farlige muligheter som på en annen dag fort kunne resultert i scoring. Først var det Matthias Vilhjalmsson som skled ballen like utenfor fra kort hold. Så fant Svensson Mike Jensen som sto alene på 16 meter med god tid til å sikte. Avslutningen fra dasken gikk like utenfor stolpen til en utspilt Rossbach.

Nærmere kom ikke trønderne, og dermed kunne Odd feire foran mer enn 9.000 tilskuere på tribunen.

- Jeg er ikke bekymret. Vi skaper sjanser, spiller dem lave i annen omgang og viser at vi blir gode i år også, sier Kåre Ingebrigtsen.

Og det tror Dag-Eilev Fagermo også.

- Rosenborg er nummer 1 i Norge. De var gode etter pause, og blir gode i år og. Men de har opplevd det samme som vi gjør i Odd, de har mistet noen av de beste spillerne sine og da kan det ta tid med nye å få relasjonene til å sitte, sier Fagermo.

- Men det er deilig å slå giganten!

Les også: Spillerstøtte til Riise i betent betting-konflikt

Mer om

  1. Odd
  2. Rosenborg BK
  3. Tippeligaen

Flere artikler

  1. VGs fotballjournalist mener: Livet blir tøft uten ballsentral Selnæs

  2. Odd - Rosenborg live

  3. Fagermo: – Kan vi spille mot Rosenborg hver uke?

  4. RBK-Kåre etter 3-0 mot Brann: – Ikke mange som gleder seg til å komme hit

  5. Bendtner: - Vil spille Champions League med Rosenborg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder