Landslagssjefen: – Glad for at hun er norsk

Ada: – Får lyst på mer og mer

I VERDENSTOPPEN: Ada Hegerberg er toppscorer i Champions League. Her med landslagssjef Roger Finjord under OL-kvalifiseringen i mars. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Tror Hegerberg kan vinne Gullballen

Ada Hegerberg (20) scoret tre nye mål da Lyon tok seg til den franske cupfinalen. Landslagssjef Roger Finjord (43) tror hun kan vinne Gullballen i fremtiden.

Artikkelen er over tre år gammel

– Ja, absolutt, sier Finjord til VG.

– Det er ingen klisjé, det er ikke kødd. Vi er veldig glad for at hun er norsk. Jeg ville ikke vært den treneren som må møte henne, sier den norske landslagssjefen.

Han mener at Hegerberg er en av verdens beste fotballspillere for øyeblikket, og peker på 20-åringens statistikker som bevis. Scoringsantallet hennes kaller han for «brutalt».

– De som vinner Gullballen, har sett det for seg, drømt om det. Jeg håper og tror at Ada har ambisjonen og lever etter det hver eneste dag, sier Finjord, som også trekker frem Wolfsburg-profilen Caroline Graham Hansen som en spiller som har grunn til å drømme stort.

ADA OM ZLATAN: – Kjenner meg litt igjen i ham

Holder tellingen: 47 mål

Hvor mange mål har Hegerberg egentlig scoret denne sesongen? Det er lett å miste tellingen. Men selv har hun full kontroll.

– 47 mål i alle turneringer, svarer Hegerberg på VGs spørsmål, uten å tenke seg om et sekund.

Søndag kveld scoret hun hat trick i Lyons 9-0-seier over Rodez i den franske cupsemifinalen. Hegerberg er toppscorer i den franske ligaen med 29 mål, toppscorer i Champions League med 10 mål, og i cupen har hun nettet åtte ganger på tre kamper. Hun holder orden på målkalaset i sitt eget hode.

– Det er faktisk noe som kommer automatisk. Man har en oversikt over hvor mange mål man har scoret. Det har i hvert fall jeg, sier hun til VG.

LES OGSÅ: Ada fant seg proffkjæreste

– Ser ganske brutalt ut

Norges landslagsspiss kan ikke huske en sesong, uansett nivå, der hun har scoret flere enn denne sesongen. Målene hjelper henne med å holde det gående selv i enkle kamper mot mindre god motstand.

– De gjør det. Det hjelper meg med å holde sulten oppe. Når du først er i gang, er det som en maskin som bare ruller videre, man får lyst på mer og mer og mer.

I den franske cupen har Lyon tatt seg til finale med 40-0 i målforskjell.

– Det ser ganske brutalt ut. Men vi er et jæklig godt lag med ambisjoner om å vinne alle turneringer, sier Hegerberg.

Bruker OL-nedturen som motivasjon

Roger Finjord er klar over den varierende kvaliteten i fransk fotball, men viser til Hegerbergs prestasjoner mot bedre motstand.

– De vinner ofte med store siffer, og det er varierende nivå på lagene. Det sier jeg ikke for å prøve å dempe entusiasmen. For samtidig har Ada scoret mange mål i Champions League, mot bra motstand, så hun har tatt veldig store steg også mot gode lag, sier landslagssjefen.

LES OGSÅ: Sjekk hva som fikk Hegerberg til å rødme

Nå venter to semifinaler mot Paris Saint-Germain, før en eventuell finale som Finjord har sikret seg billett til. Våren risikerer å bli gyllen for den norske Lyon-stjernen, både i personlige og kollektive priser. Men til sommeren blir det ikke OL, da det norske landslaget ikke maktet å ta seg videre fra kvalifiseringen.

– Jeg vil si det er litt surt. OL er en av de fineste turneringene, en man kan hevde seg i. Men det har skjedd, og jeg har lagt det bak meg. Det er jeg nødt til å gjøre hvis jeg skal klare å nå målene. Nedturen kommer alltid til å huskes, men det gir meg en giv til å jobbe hardt videre, sier Hegerberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder