OVER TIL CANAL PLUS: Kristofer Hæstad og Fredrik Winsnes blir å se på Canal Plus fra 2013 til 2016. Foto: Scanpix

Slik blir din nye fotballhverdag på TV

Canal Plus, TV 2 og Viasat med hver sin krem-rettighet innen fotball

(VG Nett) Verken priser eller sendetid er endelig bestemt, men Canal Plus har konkrete planer om hvordan de skal forme folks nye TV-hverdag og seervaner innen fotballen.

  • Espen Solbakken
  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Nyheten om at Canal Plus fra 2013 overtar store deler av rettighetene på norsk fotball fra TV 2, slo ned som en bombe tirsdag ettermiddag.

Og Canal Plus mener alvor med sine nye rettigheter, men har ikke detaljene klare:

- Det er litt for tidlig å si helt hvordan ting vil bli ettersom dette har vært holdt hemmelig helt til nå. Det gjenstår mange samtaler med NFF, og vi har to år på oss til første kampen skal sendes hos oss, sier daglig leder i Canal Plus, Steinar Brændeland.

Kanalens fotballkommentatorer og eksperter er i dag Kenneth Fredheim, Arve Fuglum, Øyvind Johannessen, Per-Jarle Heggelund, Andreas Stien-Leenderts, Magnar Kvalvik, Anne Sturød, Espen Ween, Andreas Runesson, Espen Tvedt og Endre Olav Osnes.

Forbrukerne blør?

Spørsmålet er om det nå blir dyrere enn noensinne å være fotballsupporter og glad i fotball på tv. Premier League er på TV 2 sine betalingskanaler, eliteserien kommer på Canal Plus, mens Viasat har fått forlenget sine rettigheter med Champions League.

- Våre seks kamper vil koste penger. Det er et ønske som også NFF har sagt, at de ønsker det slik.

Sportsdelen i Canal Plus (i dag seks kanaler) koster i dag 269 kroner, men det er ikke bestemt om norsk fotball blir en egen pakke. TV 2 Sport koster i dag 169 kroner per måned, 299 dersom du også ønsker Premier League-kanalene.

VEKK FRA BERGEN: TV 2 og Bergen har vært fotballkanalen, fra 2013 mister kanalen rettighetene. Foto: Scanpix

Det som Canal Plus vet er at de ønsker å videreutvikle seervanene til det norske folk ved å ta i bruk nye medier:

- Vi vil ikke endre så mye på selve fotballsendingene, men vi ønsker å tilrettelegge kampene for Pc, Ipad og andre lesebrett. her vil vi gi seerne annet innhold enn selve kampene på tv og dermed styrke den interaktive biten, sier Brændeland.

Kjøpt seks av åtte

- Hva har dere i realiteten fått tilslaget på?

- Vi har kjøpt hovedkampen, det som i dag er søndagskampen klokken 20.00 og TV 2s førstevalg. Og så har vi 5-8. valget, det som i dag er hovedrunden klokken 18.00, sier Brændeland til VG Nett.

Slik har tv-hverdagen vært med dagens rettigheter til TV 2 og Max:

Fredagskampen på MAX - gratis.
Lørdagskampen på TV2 Sport - betalingskanal.
Søndagskampene: Hovedkampen på TV 2 20.00 - gratis.
Øvrige fire klokken 18.00 på TV 2 Sport - betalingskanal.
Mandagskampen på TV 2 Zebra 19.00 - gratis.

Kan kjøpe de to siste også

Etter Canal Plus' kupp, gjenstår nå andre- og tredjevalget. Disse kampene er fremdeles «up for grabs» for andre kanaler. Ut fra årets meny kan sammenligne det med fredagskampen på Max og mandagskampen på TV 2 Zebra.

- Er det også aktuelt for dere å kjøpe de resterende to kampene?

- Disse skal NFF nå legge ut til salgs. Er det ikke aktelle bydere, vil vi vurdere de også.

Er dette en revansj for at TV 2 stakk av med Premier League?

- Langt i fra. TV 2 har gjort en kjempejobb med begge deler. Folk er mer lojale til ligaene enn kanalene, sier Steinar Brændeland.

Her kan du lese pressemeldingen som ble sendt ut fra NFFs lokaler tirsdag ettermiddag.

- Kom overraskende

Fotballsupporterne som er organisert i Norsk Supporterallianse ble også overrumplet av nyheten:

- Det kom like overraskende på meg som alle andre. Det virker som om Fotball Media ikke har snakket med noen andre enn Canal Plus, sier Audun Kjelstrup, talsmann for Norsk Supporterallianse og Bodø/Glimt-fan.

- Vi vet jo ikke når Canal Plus skal sende disse kampene. Jeg kjenner foreløpig ikke noen av detaljene i denne avtalen, men håper jo de fortsetter på jobben TV2 har lagt ned i promoteringen av Norsk Fotball, sier Kjelsrup, som er mest opptatt av at folk kommer på stadion.

Hans kollega i Norsk Supporterallianse, André Trosvik fra VIF-Klanen tror at noen vil velge bort fotballen på TV om de nå må betale for flere kamper:

- Alle de største kampene har tidligere blitt vist gratis på TV, og en endring her vil nok være merkbart. Mye vil avhenge av når kampene skal spilles. Vi mener helt klart at fotball skal spilles i helgen, sier André Trosvik.

- Det ikke hvem som viser kampene som er det viktige, men det er når kampene spilles. For de som velger å se alt på TV eller er nødt til å velge den løsningen på grunn av kamptidspunkt er det selvfølgelig negativt om alle kampene vises på betal-TV, melder han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder