JUBEL-GJENG: Full jubel etter 1-0 mot Viking tidligere i år. Stabæk feirer med (f.v.) Eirik Haugstad, Emil Ekblom, Kamal Issah og Yassine El Ghanassy. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Stabæks nye superlag kostet 2,1 mill.

Med seier over RBK topper de Tippeligaen

Slik ble spillerne hentet til Nadderud

En insisterte på prøvespill. En annen ville bort fra kaos i Kasakhstan. Og en tredje kastet seg på første fly fra Dubai. Det ligger noen elleville historier bak Stabæks nye superlag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Men det som er helt sant – ifølge sportssjef Inge André Olsen – er at det ikke har kostet mer enn 2,1 millioner kroner å hente ti nye spillere til årets sesong.

- 2,1 millioner kroner er det vi har brukt i overgangssummer, sier Inge André Olsen.

Salget av stortalentet Anders Trondsen til Sarpsborg 08 tjente Stabæk alene 1,8 millioner kroner på. Det ga åpning for innkjøp. En måned før seriestart hadde Stabæk bare en spiss.

I kveld møter årets store sensasjon i Tippeligaen lederlaget og gullfavoritt Rosenborg på Nadderud. Vinner mannskapet til Bob Bradley inntar bæringene tabelltoppen.

- Måtte presenteres

- Vi landet en angrepstrio 14 dager før seriestart. De måtte omtrent presentere seg for hverandre i garderoben foran kampen mot Haugesund, sier Ingebrigt Steen Jensen.

«Mr. Stabæk» synes det er helt uvirkelig det som skjer i Bærum for tiden. Han hadde nemlig følelsen av nedrykk da han så Stabæk bli rundspilt av Rosenborg (0-4) i en treningskamp i Spania for to måneder siden.

Les også:Bradley komponerer topplag på tre uker

Det ble tatt grep. I kulissene jobbet sportssjef Inge André Olsen med å finne forsterkninger. Han fant en oppgitt Yassine El Ghanassy som hadde havnet i klubbkaos i Kasakhstan. I Dubai fikk de kjøpt den tidligere Strømsgodset-spilleren Adama Diomandé ut av kontrakt i siste liten. Og fra økonomisk hardt pressede Start hadde de allerede sikret seg lynraske Ernest Asante.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STABÆK-SJEF: Inge André Olsen har brukt kontaktnettet godt. Foto:Jan Petter Lynau,VG

- Det har vært en bevisst tanke bak valg av spillere. At det skal være sammensatte ferdigheter. Og at de skal tåle mye tid på treningsfeltet. Bob Bradley er fantastisk trener, men han krever også at han får nok tid med spillerne på «feltet», sier Inge André Olsen.

Lynving fra Start

Da Start havnet i pengeknipe fristet Stabæk med cash for sørlendingenes toppscorer (8 mål i 2014).

- Spiller du Asante riktig vil selv Manchester United fått trøbbel. Han er så rask at jeg tror han ville hevdet seg på 100 meter i friidretts-NM, sier Olsen.

Les også: Nygift Diomandé kom for kjærligheten

Han ser at Diomandé – med syv scoringer på ni kamper - binder opp et helt forsvar.

- Han er en «pain in the ass» for alle forsvarere i Tippeligaen, bemerker Olsen.

Han kaller El Ghanassy for «eleganten». Men situasjonen til den den belgiske teknikeren så alt annet enn bra ut, før han havnet i Stabæk. Han hadde ikke spilt kamper på syv måneder ifølge Olsen.

- Det var bare surr i Kasakhstan, og han stod uten klubb etter at det internasjonale overgangsmarkedet var stengt. Nå kan du se hvor fysisk og elegant han er, og vanskelig å forsvare seg mot, sier Olsen.

Men merkverdige fortellinger om hvordan Stabæk har satt sammen laget stopper ikke der. 21 år gamle Birger Meling, fra Viking med ett år i utlendighet (Middlesbrough), ringte selv til Stabæk.

Ringte selv

- Det stemmer at han tok kontakt i fjor. Egentlig hadde vi nok venstrebacker, men han klarte å spille seg inn, sier Olsen.

En annen som absolutt ville til Stabæk er Luc Kassi. Ivorianeren pendlet mellom Elfenbenskysten og Norge på turistvisum for å trene fra han var 16 år. For tre år siden ble overgangen permanent.

- Fra å se ut som et lag som kunne rykke ned, er det blitt en velfungerende, solid og underholdende gjeng. Og jeg tror de kan være i toppen av Tippeligaen hele sesongen. Fordi det er flere spillere med ekstreme ferdigheter, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Han hevder Sayouba er ligaens beste keeper (seks baklengsmål). At de har steintøffe forsvarsspillere, og dedikerte midtbanespillere.

- Så har vi tre mann på topp som utfyller hverandre helt perfekt. Kanskje er El Ghanassy med sin silkefot en av de aller beste i Tippeligaen, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder