MALTA-SPILLER BLE DØMT: Midtbanespiller Kevin Sammut ble utestengt fra all fotball i ti år som følge av kampfiksing i kampen mellom Norge og Malta på Ullevaal i 2007. Her er Jarl-André Storbæk (t.h.) i duell med George Mallia under EM-kvalifiseringskampen. Norge vant 4-0 etter tre scoringer i løpet av de siste 18 minuttene. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB Scanpix

Tippeliga-spillere tror på kampfiksing i norsk fotball

Kulturminister Thorhild Widvey: – Helt utrolig om spillerne selv tviler på kampresultatene

Rosenborg-back: – Kan være enkelt å ordne

Over halvparten av de spurte spillerne i Tippeligaen mener kampfiksing foregår i lavere divisjoner. Kulturminister Thorhild Widvey ber norsk fotball rydde opp.

Publisert:

– Her har fotballforbundet, klubbene og spillerne en stor jobb å gjøre. Ledere og trenere må gå foran som gode eksempler for kampfiksing er helt, helt uakseptabelt, sier Widvey til VG.

– Det er helt utrolig om spillerne selv tviler på kampresultatene, fortsetter kulturministeren fra Høyre.

Tallene hun reagerer på er kommet frem i VGs årlige spillerundersøkelse. På spørsmål om Tippeliga-spillerne tror det forekommer kampfiksing i 2. divisjon og divisjonene under, svarer 53,5 prosent av de 126 spillerne som har avgitt svar ja.

På tilsvarende spørsmål om Tippeligaen og 1. divisjon, sier 14,3 prosent at de tror kamper er blitt fikset.

– Dette handler om holdningsskapende arbeid. Jeg vet at Norges Fotballforbund er opptatt av dette sentralt, så dette må inn på alle nivåer i fotballen. Spillerne har også plikt til å varsle forbundet om de sitter på informasjon om kampfiksing, sier Widvey.

Les også:Fotballpresidenten om kampfiksing-tallene: – Skremmende

I september i fjor signerte kulturministeren en ny konvensjon som skal bekjempe kampfiksing. 14 andre land er med på den, men enn så lenge har kun Norge vedtatt avtalen.

I dag vil Widvey, på en kampfiksingskonferanse på Gardermoen, be resten av landene gjøre det samme slik at konvensjonen trer i kraft.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IDRETTSSJEF: Thorhild Widvey, her i møte med Norges Fotballforbunds president, Yngve Hallén (til venstre), og generalsekretær Kjetil Siem, mener fotballen har mye å gjøre for å endre kampfiksingsholdningene. Foto:Lise Åserud,NTB Scanpix

– Naivt

Dette skjer samtidig som kampfiksingssaken i Oslo tingrett starter opp igjen. Der er syv personer tiltalt for grov korrupsjon samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Tiltalen inkluderer fem spillere fra 2. divisjonsklubbene Follo og Asker.

– Slikt kan helt klart gjøre noe med folks tillit til norsk fotball, men jeg tror det må flere og større saker til før det ødelegger mye, sier Rosenborg-spiller Jørgen Skjelvik til VG.

Det er bare et snaut år siden fotballspillerne Erik Hagen og Jørgen Jalland fortalte om kamper de hevder var fikset i russisk fotball. Skjelvik ser ingen grunn til at norsk toppfotball skal være skånet fra dette når det har skjedd i store ligaer internasjonalt og i landskamper.

– Det er veldig lett å få til, for det er jo ikke bare resultater det går an å spille på. Hvem som får det første innkastet og slike ting kan være enkelt å ordne. Jeg har aldri opplevd noe som har lignet på kampfiksing, men det er naivt å tro at det ikke kan skje i Norge, sier Skjelvik.

Tre Tippeliga-spillere sier i VGs undersøkelse at de er blitt tilbudt penger for å manipulere et fotballresultat. Haugesund-keeper Per Morten Kristiansen har tidligere fortalt at han er blant dem som er blitt spurt om å fikse en kamp. Henvendelsen kom på Facebook og ble meldt rett til Norges Fotballforbund.

PS: VGs store spørreundersøkelse blant spillerne i Tippeligaen er gjort i samarbeid med NISO, idrettsutøvernes fagforbund. Alle spillere med kjent e-postadresse, totalt 353, har fått tilsendt undersøkelsen, og 149 av dem har svart. Antall svar varierer fra spørsmål til spørsmål, og svarprosenten er 42,2. Feilmarginen er oppgitt i de enkelte tabeller. Det er femte år på rad VG og NISO gjennomfører denne webbaserte undersøkelsen, som er utført ved hjelp av programmet Surveyxact i perioden 27. februar til 13. mars.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/poll/20016

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder