TIL SALGS: Det koster å se Rosenborgs Alexander Søderlund, Paris Saint-Germains Zlatan Ibrahimovic og Manchester Uniteds Wayne Rooney på TV. Foto:NTB Scanpix, AFP og Reuters,

Prisen for å se TV-fotball året rundt: 18.276 kroner

Her er TV 2s planer etter C More-kjøpet

C More-oppkjøpet skaffet TV 2 «et helt eventyrland» av
fotballrettigheter. Men både italiensk og spansk fotball kan ryke når det skal lages nye fotballpakker.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

TV 2 har tatt skikkelig ballgrep og kontrollerer nå rettighetene til alle de største fotballbegivenhetene utenom Champions League og landslagets kvalikkamper:

Premier League, Primera Division, Serie A, Tippeligaen, norsk 1. divisjon, EM 2016, VM i 2018 og 2022, VM for kvinner 2015 og 2019, Confederations Cup i 2017 og 2021, Europa League, FA-cupen, ligacupen, Championship, League One, League Two, skotsk Premier League, Allsvenskan, fransk cup, Copa del Rey og Real Madrid Castillas kamper i spansk tredjedivisjon.

– Dette var nesten mer enn jeg visste selv. En solid liste, sier TV 2 Sportens sjef Vegard Jansen Hagen til VG – og da har vi ikke lest opp alle rettighetene engang.

Han kaller rettighetene TV 2 sitter på etter C More-oppkjøpet for «et eventyrland», og han sier at TV 2s oppgave blir å forvalte alt på en god måte.

– Det nytter ikke bare å være god på norsk og engelsk fotball hvis du har portefølje på spansk og italiensk fotball. Folk forventer et sterkt produkt, sier Jansen Hagen.

Nederst i artikkelen kan du se en oversikt over hvilke fotballrettigheter de ulike kanalene har, hvem som sender hva – og hvor lenge noen av avtalene varer.

Hva skjer med spansk fotball?

Rettighetene til italiensk og spansk fotball, samt Europa League og Tippeligaen, går ut allerede etter inneværende sesong. Premier League-rettighetene varer én sesong til.

– Hva skjer med spansk og italiensk fotball?

– Rettighetene er interessante, men prisen blir avgjørende. I motsetning til norsk og engelsk fotball er det ikke like dokumentert betalingsvilje her, sier Jansen Hagen.

LES OGSÅ: – Kjøpet gir TV 2 uforholdsmessig stor markedsmakt

VGs beregninger viser at det for en norsk forbruker i dag koster rundt 1500 kroner i måneden for å få tilgang til alle de største ligaene og fotballbegivenhetene – på TV og nett.

USIKKER FREMTID: Det er fortsatt ikke sikkert hvem som viser spansk fotball kommende sesong. Her jubler Barcelonas Gerard Pique og Lionel Messi i El Clasico. Foto:Manu Fernandez,Ap

* TV (pris per måned for en Get-kunde):

C More Sport: 299,-

TV 2 Sport Premium: 349,-

Viasat Sport: 269,-

Eurosport 2: 29,-

Sum: 946,-

* WEB-TV:

Viaplay Sport: 199,-

TV 2 Sumo: 299,-

C Sports: 249,-

Dplay: 79,-

Eurosport Player: 69,-

Sum: 895,-

Totalt blir det 1841 kroner i måneden for alt, men siden C More Play er gratis for C More-kunder kan man trekke fra 249 kroner – og totalen blir 1592 kroner.

I året blir det 18.276 kroner (TV 2 Sumo koster 250 kroner for årsabonnementer mens Eurosport Player koster 49 kroner med 12 måneders binding).

Nå har TV 2 muligheten til å lage helt nye «fotballpakker» for kundene.

– Dette er en stor overtagelse og det er for tidlig å si hvordan det blir. Akkurat nå er det slik at TV 2 eier C More, men det er to separate produkter, sier TV 2 Sumo-sjef Kristian Bruarøy.

– Vil det etter hvert bli mulig å kjøpe én stor fotballpakke, for eksempel på nett, der man får alt?

– Det er et prisspørsmål, men du skal ikke se vekk fra at vi jobber med det.

Ingen sammenslåing

Ifølge TV 2-toppene vil ikke seere av norsk fotball merke noen særlig forskjell denne sesongen. Seks av åtte kamper går på C More, mens TV 2 sender de to andre på åpne kanaler.

LES OGSÅ:Gratiskanal sender én spansk toppkamp i uken

Produksjonsselskapet Monday skal fortsatt stå for Tippeliga-sendingene hos C More, og det vil for eksempel ikke skje at Davy Wathne dukker opp som programleder på C More.

– Det er ikke planer om sammenslåing eller sammensmelting, sier Jansen Hagen.

– Kan C More forsvinne fra skjermen?

– Vi kjøper C More fordi det er en etablert og sterk merkevare. Det er et fornøyd publikum som ligger der, og det vil ikke være TV 2s strategi å gjøre noe med det. Det skal videreutvikles og styrkes på C Mores plattformer.

– Hva med neste år?

– Neste sesong, så er det to ting som har skjedd. Vi kjenner rettighetene våre, fordi de nye skal selges i løpet av året. Det andre er at TV 2 har brukt tiden godt. Og hva gjør vi da? Det går litt mer på strategiske ting og lederskap.

DEN STORE TV-GUIDEN

LANDSLAGET

MAX har rettighetene til alle kvalikkamper for alle nasjonene som spiller EM- og VM-kvalik frem til 2017.

SBS Discovery (som eier MAX og TV Norge) har avtale om visning av alle Norges privatlandskamper for herrer i perioden 2014–2017.

Web: Dplay

CHAMPIONS LEAGUE

Viasat har rettighetene til og med 2017/18-sesongen.

Viser på den åpne kanalen Viasat 4 og har i tillegg fem betalingskanaler, blant annet Viasat Fotball.

Web: Viaplay

MAX: Duellen mellom Martin Ødegaard og Luka Modric ble sendt på Max. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

ENGELSK FOTBALL

TV 2 Sport Premium har rettighetene til og med neste sesong. Her ser du også FA-cupen, Championship, League One, League Two og ligacupen.

Web: TV 2 Sumo

TYSK FOTBALL

Eurosport 2 sender fem Bundesliga-kamper direkte hver helg, i tillegg til to kamper fra 2. Bundesliga. Samtlige kamper fra Bundesliga kan sees på Eurosport Player (web).

Tysk cup går på Viasat.

SPANSK FOTBALL

C More har rettighetene både til liga og cup ut denne sesongen. Max viser én kamp i uken, kampen som går klokken 22.00 lørdag kveld.

Web: C More Play, CSports.no og Dplay

ITALIENSK FOTBALL

C More har ligarettighetene ut denne sesongen.

Web: C More Play eller CSports.no

VIASAT: Cristiano Ronaldos Champions League-mål ser du på Viasats plattformer. Foto:Daniel Ochoa De Olza,Ap

FRANSK FOTBALL

Viasat Fotball og Viaplay viser minst tre kamper fra hver runde i Ligue 1. C More sender den franske cupen.

NORSK FOTBALL

C More har rettighetene til Tippeligaen og OBOS-ligaen til 2016. Seks av åtte TL-kamper går på C More, TV 2 sender de to øvrige kampene på hovedkanalen og TV 2 Zebra. Kampene kan sees på CSports.no.

NRK sender NM-cupen og Toppserien for kvinner.

FOTBALL-VM 2015 (KVINNER)

NRK viser mesterskapet.

FOTBALL-EM 2016

Sendes på NRK og TV 2. Minst én kamp hver dag på en hovedkanal.

FOTBALL-VM

NRK og TV 2 viser fotball-VM i 2018 og 2022. I Danmark: DR og TV 2. I Sverige: SVT.

EUROSPORT: Mats Møller Dæhli kan du se på Eurosport Player. Foto:Patrik Stollarz,Afp

EUROPA LEAGUE

C More har rettighetene til og med denne sesongen.

REAL MADRID CASTILLA

TV 2 har rettighetene til Real Madrid TV, og viser kampene på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo.

SKOTSK PREMIER LEAGUE

C More.

ØVRIG FOTBALL

C More har rettighetene til Allsvenskan. Major League Soccer ser du på Eurosport (1 og 2) og Eurosport Player. NRK og TV 2 deler på Confederations Cup før VM i 2018 og 2022. Internasjonale privatlandskamper kan dukke opp nesten hvor som helst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder