KAMPENS GIGANT: Godsets Martin Ødegaard (15) var den store spilleren i kampen mot Sandnes Ulf. VGs kommentator mener Per-Mathias Høgmo bør ta Ødegaard inn i neste landslagstropp. Foto:Jan Kåre Ness,NTB scanpix

VG-sportens Knut Espen Svegaarden kommenterer: Martin (15) er noe for deg, Høgmo

Ved å hente Mats Møller Dæhli rett inn som 18-åring, viste landslagssjef Per-Mathias Høgmo at han ikke bryr seg om alder. Nå bør han hente Martin Ødegaard (15) til den neste troppen.

  • Knut Espen Svegaarden

Artikkelen er over fem år gammel

I forkant av oppgjøret Sandnes Ulf-Strømsgodset ble det kun snakket Tom Nordlies comeback som trener i Tippeligaen. Etter kampen var det bare Martin Ødegaard i alle kanaler.

Gutten, født 17. desember 1998 (og som motbeviser at du ikke kan bli best om du er født sent på året), scoret det første målet, skaffet så et straffespark som Thomas Sørum bommet på, før han regisserte de to siste scoringene til Strømsgodset.

Alt handlet om Martin Ødegaard, fortjent nok. Han var klart best på banen, som han har vært i de fire kampene han har startet for Strømsgodset.

6-7-7-8 har han på VG-børsen i fire kamper fra start.

I et fotballår der det har vært mye negativt rundt norsk fotball, er det godt det finnes så store talenter som Ødegaard i Norge. Jeg kan ikke gå god for norsk fotball lenger tilbake enn til rundt 1970, men jeg har i hvert fall aldri sett en 15-åring som har vært på et sånt nivå som Martin Ødegaard er nå.

FOTBALLJOURNALIST I VG: Knut Espen Svegaarden. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Så får de som husker Roald Jenssen, Branns egen Kniksen, ha meg unnskyldt. Jeg var for ung da han herjet som tenåring. Og jeg har bare hørt om hvor god Kniksen var. Davy Wathne sier til meg at han mener Kniksen sannsynligvis var enda bedre, selv om han så han ikke så Bergens største spiller før Kniksen var 16…

Det var på La Manga i januar i år at jeg første gang så og hilste på Martin Ødegaard. Da hadde han akkurat fylt 15 år, og i en kamp mot godt voksen motstand ble han kastet innpå.

Og tok over kampen.

Fullstendig.

Vi var flere som ikke trodde det vi så fra sidelinjen, selv om vi selvsagt hadde hørt om dette enorme talentet.

Nå har han vist gjennom snart en sesong i Tippeligaen at han holder nivået i massevis.

Selv Gustav Wikheim og Thomas Sørum, som begge hadde en svak kamp i går, kom på scoringslista på grunn av Martin Ødegaard. Han gjør alle rundt seg bedre.

At han ikke er like god defensivt, eller «returløpene», som mange norske fotballtrenere er så opptatt av, det får gå. Ødegaard bidrar med så mye fremover på banen, at andre får ta seg av resten.

Det er på tide å gi han større oppgaver, hoppe over et par aldersbestemte landslag, og hente han inn på A-landslaget. Norge har ikke flere gode fotballspillere enn at vi må bruke de beste vi har – uansett alder – om vi skal nå et sluttspill igjen.

Men i Norge har vi alltid vært litt «redde» for å bruke unge spillere på et A-landslag. Det er tryggere å la dem følge de aldersbestemte lagene til de er det NFF mener er «klare». Så Høgmo tok en snarvei med Møller Dæhli, en smart snarvei.

Og det bare noen måneder etter at ledelsen for U-landslaget mente det var for tidlig for han å spille U-EM.

Men det nå 19 år gamle Møller Dæhli har vist på A-landslaget etter at Høgmo ga han sjansen, gjør at ingen stiller spørsmål ved alderen til Møller Dæhli i dag.

Det bør heller ingen gjøre når det gjelder Martin Ødegaard. Det er ikke farlig. Han har spilt mot fullblods seniorer i hele år. Og jeg vil si at han har fikset det mer enn greit. Han er faktisk ganske robust til å være bare 15 år også.

Så fysikken er ikke noe ankepunkt mot å ta han med på en A-landslagssamling.

I går fikset han to ting: David Nielsen fikk en etterlengtet seier, men etter en ny kamp som ikke var spesielt solid av Strømsgodset. Det er mye rusk, mange skader, mange nye spillere, og vi ser igjen lite av det som kjennetegnet gull-laget SIF i fjor: Et sikkert banespill som førte til mange sjanser – og mål.

Det andre Ødegaard sørget for, var at Tom Nordlie ikke fikk noen vinnende start på karrieren som Sandnes Ulf-trener. Sju minutter før slutt så det ut til å gå mot et poeng, som ville vært OK.

Men to minutter, og to fantastiske Ødegaard-involveringer senere, sto det 1-3.

Likevel: Det var tendenser i Sandnes Ulf denne gangen.

Tom Nordlie har 13 kamper på seg til å få tak i rundt 20 poeng.

Heldigvis møter han ikke Martin Ødegaard flere ganger denne sesongen.

Les også

Mer om

  1. Strømsgodset IF
  2. Martin Ødegaard

Flere artikler

  1. Godset-trener om Martin Ødegaard (15): - Ekstremt talent, super kamp!

  2. Skadet Martin Ødegaard (15) ikke vurdert til Italia-kampen

  3. Ødegaard tatt ut på landslaget: - Jeg fikk litt sjokk egentlig

  4. Delte meninger om landslagsdebut: Riise krever Ødegaard (15) på landslaget

  5. Martin Ødegaard (15) tatt ut i landslagstroppen: Høgmo: - Jeg har ikke gitt ham noen særbehandling

  6. Petter Veland om Ødegaards lekre forarbeid: - Minner om en ung Messi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder