Fotballvennene minnes Odd Iversen:

Nils Arne Eggen:  – En god venn og en fenomenal fotballspiller

Ola By Rise: – Han hadde et stort hjerte

Rune Bratseth: – Vår store helt og forbilde

KOM SAMLET: Fotballpresident Yngve Hallén (f.v) ankom Odd Iversens bisettelse sammen med Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug og trenerlegenden Nils Arne Eggen. Trondheim 20150108. Bisettelse av en legende. Odd Iversen, et navn som er synomym med norsk fotball, bisettes fra Ilen kirke i Trondheim torsdag. (fv)Fotballpresident Yngve Hallén, dagligleder i RBK Tove Moe Dyrhaug, og Nils Arne Eggen. Nærmere 400 mennesker møtte opp på Ilen kirke for å tar farvel med "Ivers" Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto:Ned Alley,NTB scanpix

Sammenligner Ivers med Ødegaard

TRONDHEIM (VG) Fotballpresident Yngve Hallén (46) mener Odd Iversen hadde et fotballinstinkt som mangler sidestykke i norsk fotballhistorie. Bortsett fra vidunderbarnet Martin Ødegaard (16).

Artikkelen er over fem år gammel

– Når han krummet ryggen og gikk på, var han nesten umulig å ta. Det viste han også i andre idretter, for eksempel håndball. I dag snakker vi mye om at vi har god fotballkunnskap og et hode for fotball, en god fotballforståelse, men Ivers' hadde det jo i hele kroppen, sier Hallén til VG.

Fotballikonet Odd Iversen ble bisatt i Ilen kirke i hjembyen Trondheim torsdag formiddag. Dit hadde familie, venner og flere profilerte personer fra Norges fotballfamilie tatt turen for å ta et siste farvel Ivers, som døde 29. desember etter en tids sykdom, 69 år gammel.

Fotballpresident Yngve Hallén, som også holdt tale i kirken på vegne av Fotball-Norge, sammenligner Odd Iversens talent med det mest ettertraktede norske fotballtalentet i vår tid, Strømsgodsets Martin Ødegaard.

– Ivers hadde et fotballinstinkt som vi kanskje først nå ser med Martin Ødegaard. Ødegaard er en spiller som har akkurat det instinktet. Du har jo Tom Lund også, men Ivers hadde et reint instinkt.

– Han er en av de største norske fotballprofilene som er gått bort. Når det gjelder hans talent, spesielt den notoriske målscoreren han var, så er han vel fortsatt det største talentet vi noen gang har hatt, sier Hallén.

Eggen hyller Ivers

TRENERLEGENDE: Nils Arne Eggen. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

Rosenborgs trenerlegende Nils Arne Eggen talte også til Iversen i begravelsen. Før den tid var han en het potet for pressekorpset utenfor kirken.

– Det er mest vemod og savnet av en god venn og en fenomenal fotballspiller, sier Eggen om hvilke følelser han kjente på før bisettelsen.

– Han kunne spilt på hvilket som helst lag i Europa. Odd kunne alt om fotball, selv om han ikke var så opptatt av hva ting het.

– Vennskapet var som det skal være. Han var definitivt ikke enig med meg i alt, men sånn skal det være. Han var veldig artig. En replikkunstner. Han var en intelligent person, ikke intellektuell. Men han hadde en fenomenal husk, sier Eggen.

– Forut for sin tid

FOTBALLPROFIL: Ola By Rise. Foto:Geir Otto Johansen,VG

Tidligere landslagskeeper og -trener Ola By Rise fikk mange gode minner med Odd Iversen, både på og utenfor banen.

– Det er alltid trist når noen går bort. Det er en vakker dag og en får ta med seg alle gode minner.

– Mange trekker frem at det ikke var alt Odd fikset utenfor banen, men han hadde et stort hjerte.

– Jeg vil huske Odd som RBKs største profil og spiller. En mann forut sin tid. Ekstreme ferdigheter, uredd, voldsomme fysiske fortutsetninger, unik teft og voldsom fotballforståelse, sier By Rise.

«Uten meg hadde det ikke vært noe Rosenborg»

ROSENBORG-PROFIL: Roar Strand før bisettelsen. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

Tidligere Rosenborg-profil Roar Strand hadde Odd Iversen som materialforvalter i klubben på 90-tallet. Ivers passet på at spillerne ikke tok av etter all suksessen klubben opplevde på den tiden, ifølge Strand.

– Jeg minnes Odd som en varm person med et stort hjerte. Han var den som passet på oss. Han var alltid positiv. Når vi gjorde det dårlig, støttet han oss. Når vi gjorde det godt, var det aldri bra nok.

Det er spesielt et sitat fra Ivers han husker godt:

– «Ikke bli for høye på dere selv nå, gutta. Uten meg hadde det ikke vært noe Rosenborg». Det sitatet der forteller mye.

Historieforteller

Tidligere landslagskjempe Rune Bratseth minnes Iversen som en god fotballspiller, men også som en snill mann og en god historieforteller.

– For oss som har vokst opp her i Trondheim, og på den tiden da jeg vokste opp, så var Odd Iversen vår store helt og forbilde. Det var det ingen tvil om. Så jeg har prøvd og vært Odd Iversen på løkka jeg også.

– Han var en snill mann og en veldig god historieforteller. Han hadde jo også fasiten på alt når det gjaldt fotballspørsmål. Det var bare å spørre Odd, så satt han på de rette faktaene. Det bidraget han gjorde da han kom tilbake til Rosenborg som materialforvalter var veldig positivt for miljøet. Humoren hans, det å skape takhøyde og energi i ei gruppe, som han gjorde, var veldig fint for oss, sier Bratseth, som var sportsdirektør i Rosenborg på 90-tallet og utover 2000-tallet.

Rørt Tellefsen

Fiolinst Arve Tellefsen sto for flere musikalske innslag i begravelsen. Han har spilt i en rekke celebre begravelser, men denne var helt spesiell for ham.

– Det er vanskelig å spille når jeg kjenner den som har gått bort. Det var problematisk. Men jeg føler meg veldig beæret over å ha fått vært med på å si takk til Odd.

– Forholdet mitt til Odd er mest en avstandsbeundring fra min side. Jeg kjente han jo litt. Jeg var ikke blant hans nærmeste venner, vi opererte på hver vår kant, men jeg har hatt store opplevelser med ham på fotballbanen. Han skapte ting. Han var en magiker. Han var en artist. For de fleste publikummere var det slik at man fulgte med på hva Odd drev med. Han kunne skyte 10 meter utenfor, men folk jublet likevel, sier Tellefsen.

– Betydde nesten alt for min fotballkarriere

IVERS' SPISSKOLLEGA: Harald Sunde. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

Harald Sunde var spisskollega med Iversen i en årrekke. Sunde tilrettelegger, Iversen målscorer. Sunde var en av dem som bar kisten til Iversen ut av Ilen kirke.

– På en måte er det jo godt å se på alle folkene som virkelig har vært glad i Odd. For meg er det vondt å miste en god kompis gjennom lang, lang tid. Det er ikke artig å miste ham. Men det er fenomenalt at så mange kom i begravelsen

– Han hadde sikkert likt alt som ble sunget og sagt om hans liv og fotballkarriere i dag.

– Han betydde nesten alt for min fotballkarriere. Det var en ære å spille på samme lag som ham. Vi vant jo stort sett de fleste kampene. Mye på grunn av Odd.

– Jeg minnes Odd som en real kar. Han var stort sett beskjeden utenfor banen, men ikke på banen. Jeg har bare gode minner av ham, sier Sunde.

DEN SISTE REISEN: Kisten til Odd Iversen bæres ut av Ilen kirke. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder