Knudtzon: – Vi fikk veldig mye bakrom

Vegard Hansen: – Vi rakner for første gang i år

LSK kontret Mjøndalen i senk – tok sin 500. toppserieseier

LILLESTRØM (VG) (Lillestrøm - Mjøndalen 3-0) Tre kjappe angripere - og tre kjappe angrep - ble avgjørende da Lillestrøm slo Mjøndalen komfortabelt 3-0 på Åråsen lørdag.

 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over fire år gammel

Dermed tok Lillestrøm samtidig sin seier nummer 500 i norsk toppdivisjon, noe spillerne feiret med å trekke opp en halv banehalvdel lang banner som understreket den historiske trepoengeren.

Selv om Lillestrøm-Mjøndalen er en fotballkamp som var hetere for 40 år siden enn i dag, ble matchen absolutt severdig: Mest på grunn av LSK-trioen Erling Knudtzon (26), Mohamed Ofkir (19) og Fred Friday (20).

– I dette selskapet er jeg gamlefar! Det er mye tempo, løpskraft, styrke og teknikk, medgir målscorer Knudtzon overfor VG – men påpeker at høyrekant Jørgen Kolstad også bidrar i balansen med sine toveislunger.

Han blir intervjuet i underbuksen inne i LSK-garderoben, der flere av lagkameratene sitter og følger med på Premier League-innspurten og spiser pizza. Det er nesten som å komme til et guttevorspiel. For Lillestrøm var ettermiddagen en fest – og en sjansebonanza: 25-14 i avslutninger totalt, 12-5 i sjanser.

– Vi skulle scoret flere, men 3-0 er ikke dårlig, sier Mohamed Ofkir, Oslo-gutten som var gjennom en ankeloperasjon i sommer. Etter returen til banen har han gjort sitt for å slette savnet av Frankrike-solgte Moryke Fofana.

– Jeg vil ikke sammenligne meg med Fofana, som er en veldig god spiller. Jeg er avhengig av tillit og spilletid, og det får jeg i Lillestrøm. Det er jeg veldig takknemlig for. Det prøver jeg å vise, sier Ofkir fra sitt garderobehjørne på Åråsen.

Tok Mjøndalen etter dødball

Mot bortesvake Mjøndalen var 19-åringen best – med to målgivende og 7 på VG-børsen. Både 2-0 fra Erling Knudtzon – en elegant vipp – og 3-0 fra Martin Malaury kom etter fremspill fra Ofkir. På den siste trakk han opp angrepet på egenhånd.

VG Live: Vi fulgte kampen her!

Standarden ble tidlig satt av begge lag. Både LSK og Mjøndalen hadde hver sin sjanse før det var spilt seks minutter, og allerede etter 9 minutter kom den første scoringen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

LØRDAGSMORO: Fred Friday spilte en strålende kamp for Lillestrøm mot Mjøndalen og scoret hjemmelagets første mål. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Et langt Mjøndalen-innkast ble tatt hånd om av Lillestrøm-keeper Arnold Origi to ganger: Først bokset kenyaneren, deretter gikk han langt ut i feltet og plukket ned sin egen retur.

Et smart trekk – og Origi fortsatte å være besluttsom: Han satte i gang midtbanespiller Jørgen Kolstad med et «innkast-utkast» og den første av flere giftige kontringer var igangsatt av hjemmelaget.

Kolstad løftet ballen til Erling Knudtzon på motsatt. LSK-toppscoreren trakk seg inn feltet og skjøt. Keeper Marco Priis Jørgensen stoppet, men ga returen. Den mottok Mjøndalen-spiller Erik Midtgarden med steinaldertouch.

Da var Fred Friday på pletten. Nigerianeren rev Mjøndalen i fillebiter med tre mål i vårkampen mellom de samme lagene og satte inn 1-0.

Litt paradoksalt: Mjøndalens farligste angrepsvåpen – egne dødballer – ble kontringssterke Lillestrøms lykke i denne matchen.

– Kanskje lagene er mer bevisste på oss på dødball og har mottrekk på det, funderer Mjøndalen-profil Mads Hansen overfor VG.

– Vi trodde Mjøndalen skulle legge seg lavere enn de gjorde. Vi fikk veeeldig mye bakrom. Vi var tydelig på at da vi fikk muligheten – gjerne etter dødball – skulle vi kjøre. Vi straffer dem på det, fastslår Erling Knudtzon.

Hansen: – Vi raknet

Det var altså ikke den eneste gangen gjestene tilbød LSKs kjappe angripere god plass i bakrommet.

– Vi var veldig klare over hvordan de spiller. Men timingen deres er god. Det som virkelig bekymrer meg i dag, er at vi rakner i forsvarsspillet utover i 2. omgang. Vi klarte ikke håndtere Lillestrøm, innrømmer Mjøndalen-trener Vegard Hansen overfor VG.

Klubben som kjemper mot Start og Tromsø om å unngå den ene nedrykksplassen og kvalifiseringen, var slett ikke ufarlige på Åråsen. De konsentrerte angrepsspillet på sin venstre side i en akseptabel 1. omgang, der kjappe Mats Hansen plaget Lillestrøm-debutant Håkon Skogseid en god stund.

Aller hissigst foran mål var riktignok Amahl Pellegrino.

Spissen som aldri ble satset på av Lillestrøm hadde neppe motivasjonsproblemer da han returnerte til det som var hjemmebanen inntil i sommer. Pellegrino prøvde seg fra skrått hold allerede etter fire minutter og brassesparket frem en klassisk Arnold Origi-redning kort tid etterpå.

Det sto 1-0 til pause. Mjøndalen kjemper for Tippeliga-livet og trykket på i 2. omgang, mest gjennom sine fryktede dødballer. Da man satt med følelsen av at de brune skulle presse inn utligningen, utnyttet LSK på ny plassen bak Mjøndalens backfirer.

Men da kampen sto og vippet, gjorde Erling Knudtzon det samme. Etter et perfekt fremspill bak ryggen på Mjøndalen-forsvaret fra Ofkir, var Knudtzon alene med Marco Priis Jørgensen.

Etter å ha avsluttet utenfor og rett på dansken ved sine tidligere to sjanser, benyttet hurtigtoget luftrommet og kjippet inn tomålsledelsen.

– Da får man – dessverre – følelsen av at det er ferdig. Den spredte seg nok i laget også. Det er for dårlig å resignere etter drøye 60, men sånn er det i motgang. Vi trykker på, men får ikke mål, sier Mads Hansen.

Selv om bruntrøyene følte seg ferdig, var altså ikke Ofkir det samme:

Han tok med seg ballen over nesten hele banen og satte opp Malaury Martin frem til 3-0 noen minutter før slutt – selv om muligens Mjøndalen skulle hatt frispark i forkant av det siste målet.

Mer om

 1. Lillestrøm SK
 2. Mjøndalen IF

Flere artikler

 1. Mjøndalen-treneren tror Tromsø berger plassen

 2. Her blir Haugesund utspilt av LSK

 3. Lillestrøm har ikke råd til å kjøpe helten fra Godset

 4. Trener-sparkingen til ingen nytte for Tromsø: tap 1-0 på Lillestrøm

 5. Stabæk-helten mener Bradley tryllet i pausen

Fra andre aviser

 1. Mjøndalen fortsatt uten borteseier

  Aftenposten
 2. Strømsgodset opp på medaljeplass etter seier mot Glimt

  Aftenposten
 3. Bytyqi inn på Viking-laget

  Aftenposten
 4. Her er Start-børsen: En av fjorårets svakeste spillere var Starts beste i serieåpningen

  Aftenposten
 5. Her er Start-børsen: En av fjorårets svakeste spillere var Starts beste i serieåpningen

  Bergens Tidende
 6. Start tok endelig poeng: Sjekk denne redningen fra Håkon Opdal

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder