FAR OG SØNN: Truls Dæhli og sønnen Mats Møller Dæhli intervjues av VG foran cupfinalen i 2013.

FAR OG SØNN: Truls Dæhli og sønnen Mats Møller Dæhli intervjues av VG foran cupfinalen i 2013. Foto:Terje Bringedal,VG

Dæhli: - Jeg må få lov til å være pappa

Truls Dæhli følte at han ikke kunne fortsette som landslagskommentator da sønnen Mats Møller Dæhli nærmet seg A-landslaget.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VGs sportskommentator har ikke skrevet om det norske fotballandslaget siden høsten 2013, men Dæhli fortsatte å skrive om fotball i VG.

- Vurderingen ble gjort da Mats gikk fra å være gutt til å konkurrere med spillere jeg skrev om. Da han spilte U23-kamp, litt tilfeldig riktignok, så var han plutselig blant spillere som er nærliggende å omtale. Da var det ubekvemt, forteller Truls Dæhli.

Les også: Rystet over at Dagbladets kommentator får være landslagssjef

I familien har det blitt fleipet med at han fikk «sparken» av sin egen sønn.

- Hensynet til Mats var ikke det viktigste. Det var mer hensynet til de andre. Det er ikke rimelig at jeg skal mene noe om hverken de han spiller med eller mot. Da var det riktig å trekke meg helt ut før det begynte, forteller VGs sportskommentator.

SPILLER FOR NORGE: Mats Møller Dæhli. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Nylig ble det klart at Dæhli slutter i VG for å begynne som seksjonsleder for aldersbestemte landslag i NFF. Dæhli har sin siste arbeidsdag i VG i slutten av august. Alle kildene i denne saken ble intervjuet før nyheten om jobbskiftet ble kjent 30. juli.

- Handler om min integritet

- Hvor har du satt grensen for hva du kan skrive om, for det er jo litt flytende grenser her?

- Litt flytende grenser blir det, men man kan skrive om deler av internasjonal fotball og mesterskap der Norge ikke deltar. Fotballpolitikk kan man skrive om, samtidig som man må ha tungen rett i munnen. Man kommer borti situasjoner hvor den problemstillingen dukker opp. Oftere enn man tror egentlig.

LES OGSÅ: Full strid om Norges landskamper på TV

- Du er både del av VG-miljøet og fotballmiljøet. Gjør det at du får en del utfordringer selv om du har satt en grense?

- Jeg må sette min egen grense. Det handler om min integritet. Samtidig må jeg få lov til å være pappa. Og da er det viktig at jeg vet når jeg er begge deler. At jeg kan håndtere det private og det profesjonelle – og håndtere det uten at det er et problem.

- Noen vil kanskje tenke at du kan påvirke det som skjer her i VG?

- Da kjenner de VG ganske dårlig. Jeg opplever at det er håndtert på en veldig ryddig måte. Jeg er ikke involvert, og mitt inntrykk er at man setter sin ære i å håndtere det ryddig.

BAKGRUNN: Landslagsreporteren hever lønn fra NFF-selskap

- Må passer på

Presseetikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener det er mange som kan lære av Truls Dæhli.

- Jeg synes jo at det er et eksempel til etterfølgelse, sier Bodahl-Johansen.

- Han har tatt konsekvensen av at det er en vanskelig situasjon. Det skal han berømmes for. Han er dyktig kommentator med stor kunnskap – som har mye å tilføre debatten rundt fotballen. Derfor må det ha vært et lite offer for ham å si takk og farvel, mener han.

SKRIVER FOR VG: Truls Dæhli. Foto:Frode Hansen,VG

- Han skriver fortsatt om internasjonal fotball og fotballpolitikk. Hva tenker du om det?

- Fotballpolitikk er ikke noe som direkte vedrører sønnen. Han må bare sørge for å opprettholde en distanse til det sønnen gjør. Burde han ikke ha slutte helt? Nei, vi må ha en praktisk tilnærming til dette. Vi kan ikke slutte å leve i denne verden, sier Bodahl-Johansen.

- Er det utfordrende for VG at han også er en del av fotballmiljøet rundt sønnen?

- Det vil være utfordringer innenfor organisasjonen, men sånn vil det jo ofte være. Man må passe på sånn at dobbeltrollene man unngår utad ikke får utslag innad.

VGs sportssjef Øyvind Brenne sier følgende om Dæhli:

- Truls har en veldig god forståelse for dette selv. Han er opptatt av å ta ut sikring der det er nødvendig. At han skriver om FIFA-valget og Sepp Blatters fremtid mener jeg er helt uproblematisk, selv om han har en sønn som spiller på et profflag i Tyskland.

- Han jobber i VG og han er i miljøet rundt sønnen, der det er aktører VG skriver om. Folk kan tenke at han kan påvirke hvordan vi dekker de tingene?

- Ja, det er en spesiell situasjon. At faren til en landslagsspiller sitter på et morgenmøte hvor vi for eksempel diskuterer en sak som kritisk til Høgmos trenerstab. Men vi forholder oss til at han er profesjonell og at vi er profesjonelle – og det påvirker oss ingenting.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder