GÅR FORAN: Helena Costa blir trener for den franske herreklubben Clermont. Her fra en VM-kvalifiseringskamp mellom Qatar og Iran i fjor. Foto: Getty Images
GÅR FORAN: Helena Costa blir trener for den franske herreklubben Clermont. Her fra en VM-kvalifiseringskamp mellom Qatar og Iran i fjor. Foto: Getty Images

Denne kvinnen skal trene et herrelag i fotball

Fransk fotballklubb på nivå to ansatte kvinnelig trener

FOTBALL

Eli Landsem til VG: - Fint at det går fremover

En fransk herrefotballklubb går mot strømmen. Nå har de ansatt Helena Costa som hovedtrener.

  • Hanne Skjellum
Publisert:

Det er ytterst få kvinnelige trenere på toppnivå i fotball. Men nå går den franske fotballklubben Clermont i Ligue 2, nest høyeste nivå, i bresjen og blir den første klubben i landet med kvinnelig hovedtrener.

Portugisiske Helena Costa (36) har en lang CV å vise til. Hun har trent flere av ungdomslagene til Benfica, ledet herrene i Serie B-klubben Cheleirense og vært trener for Qatars kvinnelandslag og, de siste to årene, Iran. I tillegg har hun vært hun talentspeider for flere store klubber, blant annet Celtic.

- Med dette går Clermont inn i en ny æra. Vi har 17 spillere i troppen og vil ta opp flere unge spillere. Vi er stolte og det er en stor opplevelse, skriver klubben i en pressemelding.

Applauderes

Tidligere kvinnelandslagstrener, Eli Landsem (52), liker det hun hører.

- Det var hyggelig. Det er fint at det går fremover, sier hun til VG.

Landsem prøvde seg selv som trener for herrelaget til Rælingen på 90-tallet og mener fotballen henger etter.

- Jeg tror jo det vil bli mer vanlig, men det går sakte. Det gamle kjønnsrollemønsteret henger fortsatt igjen. Man på se på kompetanse, ikke på kjønn. Det er ingen grunn til at kvinner ikke skal være like gode trenere som menn, mener hun.

I Italia vakte det oppsikt da Carolina Moraca tok over herrelaget Viterbese i 1999. Men etter bare to kamper trakk hun seg - angivelig på grunn av trykket fra media. Kvinnelige dommere og ledere er derimot blitt mer og mer vanlig i europeisk fotball.

Clermont ligger for øyeblikket på en 14. plass i Ligue 2, med to kamper igjen å spille. Helena Costa tar over etter at sesongen er ferdigspilt.

Her kan du lese mer om