FORNØYD: Tor Ole Skullerud, her mens han var i U21-EM i Israel sist sommer, får ros både for sine fotballfaglige og medmenneskelige evner. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG.

Ber Skullerud bruke Solskjær-hjelp

Mener U21-koblingen vil være Skulleruds største fortrinn

Tror klubben vil slite med å hente nye profiler

Selv om ekspertene mener Tor Ole Skullerud (43) må hoppe etter Wirkola, har de likevel tro på den påtroppende Molde-treneren.

Marius Vik
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Da Ole Gunnar Solskjær den 2. januar ble presentert som ny Cardiff-trener sto Molde ribbet tilbake:

Med seg på lasset tok nordmøringen Richard Hartis og Marks Dempsey fra Moldes trenerapparat, i tillegg til at stortalentet Mads Møller Dæhli også forsvant ut dørene på Aker stadion. Dessuten ble også speider John Vik blitt med på lasset, mens fysisk trener Rene Skovdahl og fysioterapeut Leif Arne Lystad forlot moldenserne etter fjorårssesongen.

LES OGSÅ: Skullerud ønsket som Solskjær-erstatter

Det var derfor knapt med folk i trenerapparatet da Molde skulle avholde sin første trening i 2014-sesongen tidligere i dag.

«Mandag 13. januar møtes Moldes spillere igjen etter en lang, men meget fortjent juleferie. Det blir toppspillerutvikler Erling Moe - den gjenværende i trenerteamet - som vil lede den første treningen i det nye året.», skrev Molde på sin hjemmeside før årets første trening, men fra og med i morgen blir det bedre:

Skal fylle store sko med store føtter

Tor Ole Skullerud blir i ettermiddag etter alle solemerker presentert som ny Molde-trener, og ekspertene som VG har pratet med i dag tror ikke at Molde-fundamentet er i ferd med å briste. I stedet har de stor tro på at mannen som førte Norge til bronse i sist sommers U21-EM i Israel vil fortsette å bygge på den grunnmuren Solskjær har lagt.

- Skullerud har store sko å fylle, men har store føtter selv. Han har et godt navn blant unge spillere. Jeg tror fortsatt Molde vil være attraktive for spesielt unge spillere, særlig når de er mer enn konkurransedyktige på økonomi. Dessuten er det en klubb som kan lokke med spill i Europa, og som har opparbeidet seg en evne til å vinne pokaler. Begge deler lokker spillere med ambisjoner, skriver Lars Tjærnås i en E-post til VG.

Nannskog ønsker Solskjær-bistand

«TROLLMANN OG IKON»: Ole Gunnar Solskjær får skryt for hva han oppnådde på tre sesonger i Molde. Her etter fjorårets cupgull. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG.

Daniel Nannskog råder nå den påtroppende Molde-treneren til å ha regelmessig kontakt med Solskjær for å få suksess i Romsdalen.

- Jeg vil foreslå en veldig nær kontakt med Solskjær, og det tror jeg også han vil ønske. Det var i Molde han bygde om trenerkarrieren sin, og derfor bør det ikke være noe problem.

- Selv om Solskjær ikke er noen gud, så kan han fortelle mye om hvordan han har bygd opp og gjort ting. Skullerud bør også lytte til spillernes erfaring fra hvordan ting har vært i Molde før.

TV2-eksperten har likevel stor tro på den påtroppende Molde-sjefen, og trekker spesielt frem Skulleruds kontakter blant unge, norske spillere som en viktig grunn til at Molde-suksessen vil fortsette.

- Skullerud har bra kontakt med de unge spillerne, som vet hva han har fått til i U21-sammenheng. Å erstatte Solskjær fullt ut tror jeg ikke har dragningskraften til, men han er et meget godt alternativ, mener den tidligere Stabæk-helten.

Berømmes for sin faglige dyktighet

Det er også tidligere Skullerud-elev Lars-Iver Strand enig i. Sandefjord-spilleren hadde Skullerud som sjef i 2008 og deler av 2009.

- Molde får nå en trener som er faglig dyktig, og flink til å ta vare på folk. Han ser mennesket, er Strands rosende ord om gamlesjefen.

- Tor Ole er ikke den som brøler mest på treningsfeltet, men han har gjort en god jobb, spesielt med U21, og har god peiling, mener Strand.

«Trollmann og ikon»

Likevel: Det er ingen tvil om at Moldes nye trener vil få samme følelsen som de som hoppet etter Wirkola.

- Molde har mistet mer enn en trener. De har mistet en som etter hvert ble sett på som en trollmann og et ikon. Dessuten har de mistet mange andre med stor innflytelse på det sportslige. Det er naivt å tro annet enn at de er svekket. Samtidig har de fått en trener som er en flink fagmann, og i tillegg en ydmyk leder som gjerne henter impulser fra gode miljøer. Det er en fin kombinasjon. Og: De har fortsatt en meget konkurransedyktig stall og et godt fundament, mener Lars Tjærnås.

LES OGSÅ: Mageplask eller suksess for Skullerud?

- Men det største problemet for Skullerud vil nok være for fremtidens spillerkjøp, der har man en jobb å gjøre. Solskjær hadde et unikt navn, spesielt i Norge, som gjorde det letter å hente folk til Molde. Det vil hjelpe om man tilbyr god lønn og fortsetter å vinne kamper, men Molde er en liten plass i Midt-Norge, og det gjør det ikke bare enkelt å hente attraktive spillere da, tror Lise Klaveness.

Mindre bekymret er hun for å finne god erstattere i Moldes trenerteam.

- Ut fra egen erfaring så var det å bytte trenere sjelden noe som var veldig negativt. Tor Ole (Skullerud), om det blir ham, står for en offensiv fotball med posisjonsbytte, og han tenker nok mye i samme farge som Solskjær. Det ville ha vært annerledes om det kom inn en helt annen type som tenkte veldig rigid og defensivt, mener NRKs fotballekspert.

- Skullerud må finne balansegangen mellom å videreføre det som har gitt suksess, men samtidig markere avstand og en ny tidsalder, er Lars Tjærnås sitt råd.

Tror Molde kan forbli topplag

Likevel er han optimistisk på Skulleruds vegne.

- Spillerstallen og rammene er mer enn gode nok til fortsatt å være helt i toppen i Norge.

At Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten har spyttet inn 125 millioner ferske millioner vil heller ikke skade, mener ekspertene VG har pratet med - selv om Moldes rike onkler nå også trekker seg ut av Vestlandets fotballstolthet.

- Jeg har aldri hørt om at noen har gitt så mye penger til en klubb. Selv om det ikke er mye på sikt, så gir det noen muligheter nå - og det viktigste er nok å investere i ungdomsarbeidet, er rådet fra Klaveness.

- Suksess i fotball handler grovt sett om to ting. Kompetanse og ressurser. Molde har ressursene som matcher ambisjonene takket være Røkke og Gjelstens generøsitet. Det gir en så sterk grunnmur at det er mye enklere å bygge noe som kan gi suksess over tid der enn hos de aller fleste konkurrentene, mener Tjærnås.

- Det er en riktig stor sum de har fått fra Gjelsten og Røkke nå, og så får de også muligheten til å jobbe videre som andre, norske klubber. Det viktige er at de ikke «går bananas» og bruker alt på en gang, men sprer det utover tid, mener Daniel Nannskog.

Ett pengeråd har likevel svensken til fjorårets cupmester:

- Kjøp en ny spiss! De stolte veldig mye på Chukwu i fjor. Han kan være god én kamp, men så borte i tre-fire. Det Molde trenger, er en virkelig god, stabil målscorer.

VG er til stede på mandagens pressekonferanse klokken 16.30 i Molde, og kommer med sak og reaksjoner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder