KOLOSSER: Real Madrids Cristiano Ronaldo vant VGs kåring over de beste spissene i 2014, med Barcelonas Lionel Messi (i bakgrunnen) på andreplass. Begge er giganter i fotballverden. Foto:Andres Kudacki,Ap

Begge fortjener bare det beste

Når duellen mellom Lionel Messi og Cristiano Ronaldo en gang
opphører, vil vi forhåpentlig bedre forstå hvilke begavelser vår tids fotball er velsignet med.

  • Truls Dæhli kommenterer
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det vil komme nye stjerner som begeistrer oss, fotballen er vidunderlig sånn, men jeg tror det vil drøye før vi får en så ellevill og nesten skremmende identisk rekke av scoringer fra to spillere som dominerer og preger fotballen like mye på samme tid.

Hvis Messi scorer to, scorer Ronaldo tre, og slik har det pågått så lenge at vi knapt reagerer når det skjer. Vi bare registrerer det, og glemmer hva som ligger bak tall ingen andre kan oppvise maken til. Sidenbegge ble direkte sammenlignbare etter Ronaldos overgang til Real Madrid, viste tallene foran serierunde 15 at Ronaldo hadde 200 mål på 178 ligakamper, mot Messis 201 mål på 182 ligakamper. Det er og blir helt hinsides.

At begge er dominante på verdensplan, og bare med ett unntak (Ronaldo utenfor i 2010) har vært inne blant de tre beste i kampen om fotballens gjeveste pris Gullballen (slått sammen med FIFAs Player of The Year i 2010), er også helt unikt. Det sier alt om hva slags spillere dette er, hvilken sjelden vare de representerer, og fortsatt er det ingenting som tyder på at duellen vil avta i intensitet eller at duoens dominerende posisjon svekkes.

Men utover den alminnelige anerkjennelsen og de parallelle scoringstallene, så er det ganske forskjellige spillere vi snakker om. De lignet hverandre mer i yngre alder, fordi Ronaldo var mer av en driblefant da, men etter hvert som tiden har gått er ulikhetene blitt tydeligere. Hvis noen hadde sagt at den spinkle og overdrevent lekne triksekongen som debuterte for Manchester United i 2003 skulle bli en direktespillende og fysisk overlegen målmaskin, så ville jeg ha fnyst. Men Ronaldo er blitt noe av det mest effektive som finnes - og det er en forvandling jeg ikke trodde var mulig.

VGS SPORTSKOMMENTATOR: Truls Dæhli. Foto:Frode Hansen,VG

Av samme grunn er det Ronaldo som topper på fem av seks rankinglister når VG skal kåre årets beste angrepsspiller, og det er vrient å si at han ikke fortjener det - eller at Messi fortjener det bedre. Det blir mest av alt et spørsmål om smak, hvilken spillertype du liker, og hva du verdsetter høyest i fotball, når diskusjonen om hvem som er best av dem kommer opp. Der finner du også svaret på hvorfor jeg landet på Messi - og ble stående alene med den vurderingen. Når jeg ser hva han gjør, så klarer jeg ikke å kalle ham nest best.

Å forstå det som kritikk av Ronaldo, blir likevel så feil som det kan bli. Når den portugisiske målmaskinen vinner Gullballen for 2014, for det gjør han jo, er det bare applaus som gjelder.

Før vi fortsetter å telle.

Og ser om Messi kan ta tilbake førsteplassen i 2015.

PS! I samarbeid med Strive ser du 10 toppkamper fra La Liga og Serie A på VG+ i vår. (Redaksjonelt samarbeid)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder