MÅ VENTE: De lavere divisjonene må fremdeles vente på klarsignal fra myndighetene. Foto: Bjørn S. Delebekk

Regjeringen sier nei til åpning av breddefotballen

I forrige uke sa kulturminister Abid Raja (V) at NFF selv kunne avgjøre om det skulle åpnes for spill i 3. divisjon herrer og 2. divisjon kvinner i sommer. I dag kom kontrabeskjeden. Heller ikke lavere divisjoner får lov til å trene som før.

 • Anders K. Christiansen
 • Henrik Myhrvold Simensen

Artikkelen er over 34 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Dette var en skuffende melding fra regjeringen, sier fotballpresident Terje Svendsen til VG.

Han har nettopp lest brevet som NFF mottok fra kulturdepartementet fredag ettermiddag. Der går det klart frem at myndighetene ikke vil gjenåpne breddefotballen med det første.

En ny vurdering skal først finne sted en gang i løpet av august.

Det betyr følgende: Spillere over 20 år kan fortsatt ikke trene med kontakt, eller spille kamper. Unntaket er fortsatt kun toppfotballen.

Heller ikke 3. divisjon herrer og 2. divisjon kvinner får lov til å åpne, selv om kulturminister Abid Raja (V) i forrige uke var klar på at den vurderingen skal tas av Norges Fotballforbund.

«Bestemmelsens ordlyd som åpner for toppfotball gir derfor ikke adgang til unntak utover de seriene som allerede er igangsatt i tråd med nevnte pilot, og denne vurderingen er gjort av Helse- og omsorgsdepartementet som er ansvarlig departement for Covid- 19 forskriften» heter det i brevet fra departementet til NFF i dag.

SKUFFET: Fotballpresident Terje Svendsen var skuffet over meldingen fra regjeringen. Foto: Frode Hansen

Rajas melding fikk NFF til å gjennomføre en undersøkelse blant 140 klubber som ville bli berørt. Det arbeidet settes nå i bero.

– Det er skuffende at vi ikke får anledning til å gjennomføre en utvidelse av toppfotballpiloten for de to nevnte divisjonene, sier Terje Svendsen.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja kommenterer ikke forrige ukes utspill overfor VG. Men sier dette:

– Som idrettsminister er jeg selvsagt like ivrig etter å normalisere idrett og aktivitet. Så har helsemyndighetene gjort en nøye vurdering av hvor langt unntaket for idretten skal gå. Jeg forstår selvfølgelig at det er frustrerende for mange, men håper at ivrige fotballglade mennesker også forstår at vi som samfunn bør følge helsemyndighetenes råd knyttet til coronaviruset.

– Det er ingen uenighet. Idrettspresident Berit Kjøll og jeg er enige om å møtes rett over sommeren, sammen med helsemyndighetene slik at vi kan legge en plan for når og hvordan vi kan åpne opp for normal aktivitet i breddeidretten, samtidig som vi bevarer kontrollen over pandemien. Utover det viser jeg til brevet som er sendt til Norges Fotballforbund.

Det får fotballpresident Terje Svendsen til å reagere på kommunikasjonen.

– Ja, jeg synes uttalelsene fra helsemyndighetene, knyttet til smitterisiko, er krevende, samt at det var opp til NFF å gjøre vurderingen rundt 3. divisjon herrer og 2. divisjon kvinner.

Svendsen påpeker igjen at Danmark åpnet for både kamper og trening på alle nivåer allerede 7. juni. I tillegg, sier han, er det gjort undersøkelser som viser at fotball bare involverer nærkontakt i svært korte tidsintervaller.

NFF har bedt om et møte med myndighetene ved flere anledninger den siste tiden. I dag ble de invitert til å delta på et møte mellom Norges Idrettsforbund og kulturdepartementet 10. august.

Selve vurderingen av en gjenåpning i breddefotballen er ikke datofestet utover at departementet skriver «august».

– Det er en risiko for at det vil gå ytterligere tid fra vurderingen gjøres til gjenåpningen finner sted. Selv om breddefotballen ikke har den samme konkurransedimensjonen som toppfotballen, så burde man få sjansen til å trene før man setter i gang med kamper, mener fotballpresidenten.

Fotballpresidenten får støtte

Terje Svendsen får støtte i sin fortvilelse.

– Jeg er hjertens enig, sier Anette Trettebergstuen (Ap), nestleder i Stortingets Kulturkomité, i en pressemelding sendt ut av Elverum Fotball fredag.

– Dette er blitt belyst med mange argumenter og i mange kanaler. Myndighetene er heller ikke tydelige på hvor ansvaret ligger, og hva som er problemet, sier Trettebergstuen, som føler med klubbene og støtter deres argumentasjon.

Hun mener beslutningen må reverseres.

- Det er viktig for spillerne, klubbene og samfunnet, både folkehelsemessig og økonomisk, at hele bredden i fotballen kommer i gang, krever Trettebergstuen.

Mer om

 1. Abid Raja
 2. 2. divisjon kvinner
 3. Idrettspolitikk
 4. Coronaviruset
 5. Norges Idrettsforbund

Flere artikler

 1. NFF får ikke svar fra helsemyndighetene om breddefotballen: – Krevende

 2. Stor skuffelse i breddefotballen: – Det er jo helt sykt

 3. Raja: NFF avgjør neste fotballåpning

 4. Fotballforbundet ber om ny corona-oppmykning

 5. Fotballtopp: – Mange i breddefotballen må føle seg lurt

Fra andre aviser

 1. Breddefotballen fikk nei fra myndighetene: – Uforståelig, sier fotballpresidenten

  Aftenposten
 2. Idretten glad for Raja-grep: Ber myndighetene vurdere åpning av breddeidretten på nytt

  Aftenposten
 3. Idretten glad for Raja-grep: Ber myndighetene vurdere åpning av breddeidretten på nytt

  Fædrelandsvennen
 4. NFF ber om snarlig møte med helsemyndighetene om breddefotballen

  Aftenposten
 5. NFF ber om snarlig møte med helsemyndighetene om breddefotballen

  Bergens Tidende
 6. Barne- og ungdomsidretten åpner for fullt etter fellesferien

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder