LEKEN: Martin Ødegaard kjæler med kula på lørdagens trening på Friends Arena. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

Kniksen-rekord glipper for Ødegaard: – Ikke bitter på Lagerbäck

STOCKHOLM (VG) Martin Ødegaard (20) brukte tid på å bli en Lars Lagerbäck-favoritt. Dermed kan han også se langt etter Roald «Kniksen» Jensens gullklokke-rekord.

«Kniksen» er den yngste som har fått gullklokka for det norske landslaget. Bergenseren var 20 år og 298 dager gammel da han spilte sin 25. landskamp – kravet for å få klokka – mot Skottland 7. november 1963.

les også

«Du vinner ingenting med unge spillere»

Martin Ødegaard (20 år og 264 dager), som lørdag ettermiddag «inspiserte» Friends-matta i Stockholm med blå fotballsko, er sjanseløs på rekorden, til tross for at han er tidenes yngste Norge-debutant (15 år og 253 dager).

Han spiller sin 20. landskamp mot Sverige søndag, og da er han mer enn gjerne litt «kaxig»:

Norges nøkkelspiller var lenge helt ute i kulden etter trenerbyttet fra Per-Mathias Høgmo til Lars Lagerbäck. I svenskens første år som Norge-sjef fikk Ødegaard bare én A-kamp. I fjor fikk han kun fire.

Ekspertene langet ut mot vrakingen, mens Ødegaard vedgikk at han var skuffet og irritert over at storspill i Heerenveen ikke var nok.

SJEFEN HØRER DEG: Martin Ødegaard svarer pressen i Stockholm. Lars Lagerbäck lytter i bakgrunnen. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

På podiet på Friends Arena dagen før dagen er det bare god stemning mellom Lagerbäck og Ødegaard, slik det har vært en god stund nå.

VG-spørsmålet om Ødegaard er litt bitter på sidemannen fordi det tok så lang tid før han fikk sjansen, og at gullklokke-rekorden dermed ryker, får frem latteren i et ellers stille presserom – og A-landslagets pressesjef Svein Graff fleipeer med at Ødegaard bør «fyre løs».

les også

Norge-juvelene slår Zlatan: – Veldig, veldig uvanlig

– Ja, nå kan dere forberede dere på overskrifter, starter Ødegaard.

– Nei, det er jeg ikke bitter for. Det er ikke noe jeg tenker på. Rekorder har aldri vært viktig for meg, svarer han mer alvorlig.

– Hva tenker du, Lagerbäck?

– Nei, jeg bruker ikke å reflektere så mye over sånt, men jeg kommer helt sikkerhet til å slutte neste sommer, så da kommer Martin til å få spille alle kamper i fremtiden. Da tar han rekorden med flest landskamper isteden, svarer svensken.

Rekorden for flest kamper tilhører John Arne Riise (110 landskamper i perioden 2000-2013).

PS! Roald «Kniksen» Jensen stoppet på kun 31 landskamper. På grunn av NFFs «amatørregel», som ikke tillot norske profesjonelle fotballspillere å spille på det norske landslaget, fikk han ikke landskamper fra slutten av sommeren 1964 til våren 1969, da han spilte for Hearts. «Kniksen» er også tidenes yngste målscorer for Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder