MOT NYTT GULL: Ståle Solbakken kunne juble for enda en seier. Her feirer han etter 1–0-scoringen mot Esbjerg for tre uker siden. Foto: Lars Ronbog / FrontzoneSport

Full fest i Parken – Solbakken mot sitt åttende seriegull

(FC København – Midtjylland 3–0) Med seks serierunder igjen er Ståle Solbakken på vei mot sitt åttende seriemesterskap som FC Københavns trener.

Etter 3–0-seier i toppkampen hjemme mot tabelltoer Midtjylland er forspranget på åtte poeng, og dansk fotballs mestvinnende klubbtrener ser ut til å sikre seg enda en pokal.

Veldig mye skal gå galt i innspurten dersom laget skal rote bort seriegullet, selv om en av de seks gjenværende oppgjørene i mesterskaps-sluttspillet (de seks beste lagene) er borte mot Midtjylland, laget som vant i fjor.

Da havnet FC København helt nede på fjerdeplass, etter å ha mistet en rekke spillere sommeren før. Solbakken måtte bygge opp et helt nytt lag, og han ser ut til å lykkes igjen. FC København har ikke tapt på seks og en halv måned i serien; de siste 19 seriekampene har gitt 16 seire og tre uavgjort, og nå er det fem seire på rad.

TAKK FOR KAMPEN: Ståle Solbakken og Midtjylland-trener Kenneth Andersen. Foto: Lars Ronbog / FrontzoneSport

Men i intervju med dansk TV3 etter kampen ville Ståle Solbakken overhodet ikke være med på at det er avgjort.

– Nei, neste gang skal vi spille i Farum (Nordsjælland), og der har vi ikke vunnet siden...i Norge er det et uttrykk som heter «siden Ålesund brant», og det var på 1300-tallet, sa Solbakken i studioet til dansk TV3. Han bommet med noen hundre år der (var i 1904), men det viktigste denne kvelden var at han traff mot Midtjylland.

– Ha-ha, sønnen min har studert historie i tre år. Nå kommer jeg til å få høre det, sier FCK-manageren flirende til VG.

Solbakken er enig i at det ser veldig bra ut med tanke på et nytt seriemesterskap.

– Avstanden kunne blitt to poeng hvis vi hadde tapt. Nå er den åtte, så dette var selvsagt en meget viktig seier, sier han og påpeker at FCK også har en stor målforskjellsfordel sammenlignet med Midtjylland (13 mål).

Kok i Parken

Hjemmebanen Parken kokte i 17 grader og sol, over 25.000 tilskuere og FCK-fansen var i storform lenge før kampstart. Solbakken hadde bare denne korte kommentaren da TV3s Joachim Boldsen snakket med ham før kampen: – Jeg håper vi lever opp til kulissene.

1–0-JUBEL: Andreas Bjelland feirer FC Københavns første scoring. Foto: Lars Ronbog / FrontzoneSport

Det gjorde FCK. Midtjylland var riktignok nær ved å ta ledelsen ved brassen Evander tidlig, men FC København tok etter hvert over spillemessig, anført av en meget sprudlende Viktor Fischer (eks Ajax, Middlesbrough og Mainz).

Den senegalesiske spissveteranen Dame N’Doye rykket seg fri og holdt på å gi Solbakkens lag ledelsen, men scoringen kom først da Fischer slo en corner tilbake til Peter Ankersen, ble spilt vakkert fri inne i 16-meteren og etter en keeperklarering stupte stopperkjempen Andreas Bjelland hjemmelaget i ledelsen.

Helten tilbake

Midtjylland har vært en ekkel motstander for FCK. Lagene står med en seier hver i ligaen, og Midtjylland slo København ut i 4. runde av cupen.

Men denne gangen styrte hovedstadslaget. Seks minutter før pause kom 2–0, ved Dame N’Doye. Senegaleseren var først i FC København mellom 2009 og 2012, og Solbakken har omtalt ham som den beste spilleren han har trent.

2–0: Dame N’Doye jubler etter sin 2–0-scoring. Rasmus Falk til venstre. Foto: Lars Ronbog / FrontzoneSport

Etter noen år i Lokomotiv Moskva, Hull, Trabzonspor og et kort lån i Sunderland, ble N’Doye hentet tilbake i fjor sommer. Selv om han fylte 34 år i februar, fortsetter han å herje.

les også

Solbakken lanserer Ødegaard i ny rolle

Først vendte han 180 grader og banket inn 2–0 fra 12 meter. Midtjylland misbrukte et par kjempesjanser før N’Doye var på plass igjen, brukte fysikk og teknikk og lekte seg forbi midtforsvaret, før han sikkert satte 3–0-målet i hjørnet etter en drøy times spill. Det var hans 18. seriemål denne sesongen. Lagkamerat Robert Skov er toppscorer med 24.

Gustav Wikheim fikk spille de siste 24 minuttene for Midtjylland.

PS! Ståle Solbakken ble FC København-trener 1. januar 2006, og var der til sommeren 2011. Etter å ha fått sparken i FC Köln og Wolverhampton kom han tilbake i august 2013. Han har også fire cuptitler med FCK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder