Sørloth sendte Trabzonspor mot cupfinale – nå kan han bli en del av eksklusiv toppscorer-klubb

(Trabzonspor - Fenerbahce 2–1) Med en ny scoring sendte Alexander Sørloth Trabzonspor nærmere cupfinalen i Tyrkia. I ligaen er han i ferd med å gjøre noe veldig få nordmenn har gjort tidligere: å bli toppscorer i en utenlandsk liga.

 • Sjur Tveito
 • Jonathan Simchai Hansen

Rett etter pause lagde Sørloth en scoring helt på egenhånd. Han stjal ballen fra Fenerbahce-forsvaret, satte fart, og klinket ballen i mål.

Ved halvspilt omgang hoppet han over et innlegg, og lot ballen trille videre til Filip Novak, som enkelt satte ballen i hjørnet. Like før slutt reduserte Fenerbahce, og dermed vant Trabzonspor 2–1. Nå har de et strålende utgangspunkt før returoppgjøret avgjør hvem som skal spille cupfinale.

På tribunen satt pappa Gøran Sørloth med hele familien, og fulgte kampen, nesten som en lykkeamulett. Den tidligere storscoreren har sett fem kamper av sønnen live i år, med en målforskjell på 17–4 i favør Trabzonspor. Og han lar seg imponere over sønnens målteft.

– Det er så voldsomt. Det er ingen ende på noe. Og årsaken er at han har en gjeng rundt seg som er veldig flinke til å finne han. De ser etter han, og utfyller hverandre, sier Sørloth senior.

Tirsdagens scoring var hans 25. mål på 36 kamper i alle turneringer med det tyrkiske laget. I tillegg har han syv målgivende pasninger, i det som summer seg opp til en drømmesesong av de sjeldne for Sørloth. Men pappa Gøran tar ikke helt av.

– Det kommer dager som er litt uggene, men det tåler vi. Han har lært seg både motgang og medgang, og har taklet det veldig godt. Det ser jeg ikke på som noe problem, sier Sørloth.

Nå går Sørloth inn i en periode med bare viktige kamper. Det skal kjempes om cupfinale, seriegull, og en plass i EM-sluttspillet for Norge.

– Det er en spennende tid fremover. Da tenker jeg også på landslaget, vi har en hel skokk med gode spillere som spiller fast ute i sine respektive ligaer, og de spiller godt. Det tar med seg til samling i Oslo, og det er utrolig viktig. Jeg ser lyst på fremtiden, både her i Trazbon og på landslaget.

les også

Kamara om den norske spisskampen: – Ingen fordel for meg

Etter 23 spilte seriekamper denne sesongen står Sørloth med 19 mål, og er toppscorer i den tyrkiske ligaen, 3 mål foran den gamle Newcastle-spilleren Papiss Cisse. Med elleve kamper igjen å spille i den tyrkiske ligaen ser det lyst ut for trønderen. Han har nå mulighet til å bli en del av en eksklusiv gjeng.

Det er nemlig kun et fåtall nordmenn som tidligere har klart å bli toppscorer i en utenlansk liga.

– Det han har levert i Tyrkia er utrolig imponerende, og veldig gledelig etter en tøff tid i Premier League. Det å score så mange mål på den måten har vært imponerende og også litt overraskende. Jeg trodde faktisk ikke at han kom til å bli så god i Tyrkia, så at han har herjet på den måten skal ha ha all mulig honnør for, sier fotballekspert i TV2, Jesper Mathisen.

Se scoringene som sørget for at Sørloth topper toppscorerlista i Tyrkia:

Mathisen er også fryktelig imponert over at Sørloth gang på gang viser at han kan slå tilbake.

– Han fikk ikke særlig tillit i Rosenborg, så gikk han til Bodø Glimt og var ikke en hit der med en gang, men så fant han rytmen der. Så videre til Nederland hvor det ikke gikk så bra, men så var han veldig god i Danmark. Så fikk han et tøft møte med Premier League, før han slo skikkelig til i Tyrkia. Han har en utrolig sterk psyke, det er ikke alle som hadde klart å slå tilbake på den måten han har gjort, sier Mathisen.

– Og det å få spille i Tyrkia med den galne fansen der, må være noe av det gøyeste man kan oppleve, sier en smule misunnelig Jesper Mathisen.

les også

Sørloth avgjorde toppkampen – måtte forklare seg til presidenten for å spille

Seks nordmenn har klart det tidligere

Sist en nordmann ble toppscorer i en utenlandsk liga var i 2018. Pål Alexander Kirkevold hadde en kanonsesong for Hobro, og ble toppscorer i den danske superligaen med 22 mål, foran blant annet Teemu Pukki som tidvis har herjet i Premier League denne sesongen.

Det går hett for seg i den tyrkiske ligaen:

Den siste nordmannen som ble toppscorer i en utenlandsk liga før Kirkevold, var ganske ukjente Tor Henning Hamre. Hamre banket inn utrolige 39 mål for Flora Tallinn i den estlandske ligaen i 2003.

les også

Crystal Palace-sjefen til VG om Sørloth: – Fikk ikke en rettferdig sjanse

Årene før det var det flere nordmenn som klarte bragden med å bli toppscorer. Ole Martin Årst ble toppscorer i Belgia i 2000, Arild Stavrum i Sverige i 1998 og Geir Frigård i Østerrike også i 1998.

Men kanskje det mest imponerende av alle er Jørn Andersen som ble toppscorer i selveste Bundesliga i Tyskland. Det ble han i 1989/1990-sesongen for Eintracht Frankfurt med 18 mål.

TOPPSCORER: Alexander Sørloth er toppscorer i den tyrkiske ligaen, og kan bli en av få nordmenn som har klart å bli toppscorer i en utenlandsk liga. Foto: Fredrik Hagen

Mer om

 1. Alexander Sørloth

Flere artikler

 1. Sørloth avgjorde toppkampen – måtte forklare seg til presidenten for å spille

 2. Alexander Sørloth skjøt Trabzonspor til cupfinale med to mål

 3. Sørloth ble toppscorer med hat trick: – Nesten ustoppelig

 4. Trabzonspor bekrefter: Har mottatt Sørloth-bud fra RB Leipzig

 5. Opplysninger til VG: Sørloth trolig tapt for Crystal Palace

Fra andre aviser

 1. Sørloth satt i garderoben før storkampen. Så tikket ryktene om Real Madrid inn på mobilen.

  Aftenposten
 2. Sørloth scoret da Trabzonspor rotet bort nye poeng

  Aftenposten
 3. Sørloth ble cupfinalehelt i Tyrkia: – Vi er stolte

  Aftenposten
 4. Sørloth får ikke uttale seg om korona-situasjonen: – Ikke vært tema om han skal reise hjem

  Aftenposten
 5. Sørloths avskjedshilsen til Trabzonspor: – Jeg vil alltid stå i gjeld til dere

  Aftenposten
 6. Sørloth fortsatte scoringsfesten og tok hovedrollen i overtidsdrama

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no