SLO BEVISSTLØS SPILLER: Mannen skal ha slått en motspiller tre-fire ganger, også mens motspilleren lå bevisstløs på banen. Bildet er ikke hentet fra den aktuelle episoden og er tatt et annet sted. Foto: Hallgeir Vågenes

Strengere dom enn aktors påstand: Fem måneders fengsel for fotballvold

En 25 år gammel mann er dømt til fengsel i fem måneder etter å ha slått en motspiller gjentatte ganger under en fotballkamp på Østlandet i fjor sommer.

 • Anders K. Christiansen

Mannen må også betale 17.200 kroner i erstatning, samt 45.000 kroner i oppreisning til offeret som ble påført omfattende skader etter episoden.

Aktor ba i retten om fengsel i fire måneder, men retten la seg altså på en enda strengere linje. Det kommer frem i en tingrettsdom som ble forkynt fredag morgen, og som først ble omtalt av Fredriksstad Blad.

Det var mot slutten av en kamp nedover i divisjonssystemet at hendelsen fant sted i fjor sommer.

I dommen slås følgende fast: Etter å ha kranglet tidligere i kampen, ble den 25 år gamle gjerningsmannen taklet ut over sidelinjen og mot asfalten som omkranset fotballbanen. Han reagerte da med å slå offeret med knyttet neve, slik at vedkommende besvimte.

Mens offeret lå på livløs på bakken, skal motspilleren deretter ha slått ham ytterligere to-tre ganger før han ble dratt unna av en motspiller, som jobber som politimann til vanlig.

les også

Verstingliste for røde kort: Jussprofessor etterlyser livstidsutestengelser fra fotball

I dommen slås det blant annet fast at «NN (navn fjernet av VG) ble pådratt brudd på høyre side av underkjeven. Han måtte bli på sykehuset i 4 dager og ble operert den 14. august 2019. Det ble deretter satt inn kjevelås som NN måtte gå med i 7 uker. NN mistet videre bevisstheten og svelget tungen som følge av slagene han ble påført av XY (navn fjernet av VG). NN har også fått skade på 4 tenner.»

Det står også at gjerningsmannen i etterkant forsto at han må ha slått hardt.

«XY har også forklart i retten at han ikke forsto alvoret i situasjonen før etter han ble dratt bort av RR (navn fjernet av VG), og at han ikke så at NN var bevisstløs og ikke pustet mens han påførte slagene» står det i dommen.

Gjerningsmannen ble kjørt bort fra fotballbanen etter episoden, men senere pågrepet av politiet i sitt eget hjem. I retten erkjente han straffskyld. VG har forsøkt å kontakte mannens forsvarer, men uten hell.

I dommen understrekes det at det ikke finnes mye rettspraksis som er retningsgivende for straffenivået ved voldsbruk i idrettssammenheng.

les også

VG avslører: Slapp fengsel: Retten fikk aldri vite om fotballvolden

Foruten dommen fra tingretten fredag, er mannen utestengt fra fotball i tre år av Norges fotballforbund.

VG har siden i høst skrevet flere titalls saker om vold på norske breddefotballbaner, og hvordan mange av disse aldri har blitt anmeldt til politiet. Reportasjeserien har gjort at Norges Fotballforbund nå er i full gang med å gjennomgå sin praksis.

Slik reagerte tidligere justisminister Kallmyr på en annen voldsepisode enn den som er omtalt i dagens sak:

Det skjer blant annet etter at ledelsen i forbundet ble kalt inn på kontoret til både justisministeren og kulturministeren.

– De mange reportasjene som VG har skrevet om dette, viser jo helt tydelig at atskillig flere saker må politianmeldes, sa Pål Bjerketvedt, generalsekretær i NFF i slutten av november.

Mer om

 1. Fotballvold
 2. Vold

Flere artikler

 1. Trener slo til spiller – fikk to kamper utestengelse

 2. Hatefulle ytringer

 3. Dommerens sønn skal ha blitt truet på livet – Oslo fotballkrets tok ikke saken videre

 4. VG AVSLØRER: Utestengt for vold – spilte likevel

 5. Clemens Saers-saken: – Tvilen kommer makta til gode

Fra andre aviser

 1. Dømt til 75 dagers fengsel etter å ha slått mann (21) bevisstløs på utested

  Bergens Tidende
 2. Mann dømt til tvungen psykisk helsevern etter drap i Drammen

  Aftenposten
 3. Britisk marine stilte da gast ble fengslet

  Bergens Tidende
 4. Flere har forklart at de var redde for mannen som tilsto dobbeltdrap

  Bergens Tidende
 5. Reagerte mot guttestreker i nabolaget: Kampsport-trener dømt til fengsel for vold

  Fædrelandsvennen
 6. Tre menn dømt for grov vold i Kristiansand

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder