TRUET: Spillerforeningen Fifpro vil prioritere internasjonale turneringer for å gjenoppbygge kvinnefotballen. Her er Ada Hegerberg i aksjon for Lyon i fjorårets Champions League-finale mot Barcelona og Leila Ouahabi. Foto: Tibor Illyes / MTI

Dyster rapport om kvinnefotball: – Må tas på alvor

En fersk rapport fra den globale spillerforeningen hevder at flere kvinnelige fotballspillere kan miste sitt levebrød som følge av coronapandemien.

 • Espen Solly

I rapporten skriver Fifpro at den nåværende situasjonen sannsynligvis kan føre til en eksistensiell trussel for kvinnefotballen dersom ingen spesifikke tiltak blir gjort for å beskytte kvinnenes fotballindustri.

«Mangelen på skriftlige kontrakter, korttidskontrakter, og mangelen på helseforsikring og medisinsk dekning kan føre til at mange kvinnelige spillere står i stor fare for å miste sine levebrød.»

– Dette er en grundig rapport som vi naturligvis må ta på alvor. Og vi har jo sett tegn på noen av disse konsekvensene allerede. Jeg tenker da på EM for kvinner som skulle vært gjennomført i 2021, og som ble flyttet til 2022 for å gi plass til EM for herrer, sier daglig leder for Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.

Fifpro viser blant annet til tall fra sin rapport om kvinnelige spilleres arbeidsvilkår fra 2017. I rapporten kommer det frem at kun 18 prosent av spillerne er profesjonelle i henhold til FIFAs kriterier, mens resterende 82 prosenter blir sett på som amatører.

Rapporten viser også at gjennomsnittslengden på kontraktene er 12 måneder, og at 47 prosent av spillerne ikke har noen kontrakt i det hele tatt.

– Det er i tillegg veldig mange spillere som også studerer, og som dermed i utgangspunktet ikke har krav på dagpenger. Det er en helt hårreisende problemstilling og viser nok en gang at vi har et system som ikke ivaretar kombinasjon toppidrett og utdanning. Våre spillere blir straffet for at de vil studere i tillegg til fotballen. Her må myndighetene hjelpe oss, sier Jørgensen.

Jørgensen tror at fotballen i Norge skal klare seg godt gjennom denne krisen, men legger til at det finnes store utfordringer.

– I Norge har vi forsikringer, og det er ordnede forhold. Sånn sett så er det en fordel å være i Norge nå. Men det som er et veldig stort problem for oss er at mange av våre spillere tjener under 75.000 og ikke har krav på dagpenger, sier Jørgensen.

Foreslår ny turnering

Fifpro foreslår blant annet å prioritere internasjonale turneringer i gjenoppbygningen av kvinnenes fotballindustri, fordi det tiltrekker seg mest oppmerksomhet.

Også i Norge har tanken om mer internasjonal fotball streifet, og Hege Jørgensen sier at de har løse tanker om det er mulig å gjennomføre en nordisk turnering fremfor NM på slutten av sesongen.

– Sånne ting kunne vært kult å få til det. Vi skal ha et møte med klubbene, og diskutere ulike alternativer, sier Jørgensen.

LSK kvinners Anja Sønstevold viser noen treningstips mens baksten hever:

Mer om

 1. Fotball
 2. FIFA
 3. Hege Jørgensen

Flere artikler

 1. Toppfotball Kvinner landet nok en millionavtale

 2. Aksepterer corona-permitteringer: – Sjokkerende løsning

 3. Kvinnene må trolig vente lenger enn herrene på fotballstart

 4. Agent raser mot uttalelse: – Vil ikke utnytte situasjonen

 5. NFF vet ikke hva de vil gjøre om en permittert spiller vil bytte klubb

Fra andre aviser

 1. Varsler om angst og depresjon blant fotballspillere

  Aftenposten
 2. Kan permitterte spillere forsvinne gratis? Dette skaper stor uenighet blant advokater.

  Aftenposten
 3. Viking håper på drømmebeskjed: – Alt annet vil være en nedtur

  Aftenposten
 4. Viking håper på drømmebeskjed: – Alt annet vil være en nedtur

  Bergens Tidende
 5. «Pass dere, klubbledere»

  Aftenposten
 6. Kan permitterte spillere forsvinne gratis? Dette skaper stor uenighet blant advokater.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no