Synsk og iskald

Derfor avgjorde Rekdal thrilleren mot Brasil

MARSEILLE (VG) Bare timer før kampen satt Kjetil Rekdal (29) på do. Der, av alle steder, fikk han plutselig for seg at Norge fikk straffe, det var uavgjort og svært kort tid igjen.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Kjetil Rekdal visste at han skulle skyte straffe i går, og forberedte seg deretter . . .

- Noen ganger er jeg synsk. Jeg gikk rett ut til Ole Gunnar Solskjær og fortalte hva jeg hadde opplevd. Jeg sa at «i dag er dagen jeg lager seiersmålet», sier Kjetil Rekdal.

Han er den iskalde. Fisken. Den kyniske. Kjetil Rekdal er han som ikke bryr seg om noe annet enn akkurat det som teller der og da. Han stenger andre ting ute, som følelser og andre forstyrrende elementer . . .

Derfor scoret Kjetil Rekdal på straffe da det var spilt 88 minutter mot Brasil, det kokte på tribunene og det var Norges siste sjanse til å unngå hjemreise fra fotball-VM.

- Ikke nervøs

VGs medarbeider har fulgt det norske landslaget siden Drillo tok over. Og jeg kjenner Kjetil Rekdal godt nok til å vite at han ville sette straffen bak keeper Taffarel.

Likevel torde jeg ikke se. Jeg holdt hendene foran øynene helt til jeg hørte brølet. Da spratt tårene. For Rekdal - helten - og for hele fedrelandet.

- Nei, jeg var ikke nervøs.

Kjetil Rekdal svarte på det spørsmålet sikkert 30 ganger. Og han smilte hver gang.

- Dette er en situasjon jeg har vært forberedt på veldig lenge. Jeg er såpass kynisk i sånne situasjoner at jeg ikke hadde nerver. Hadde jeg hatt det, burde en annen tatt straffa, sier Kjetil Rekdal - uten å mukke.

Men han gjør likevel en innrømmelse som sier litt om denne mannen, tobarnsfaren fra det lille tettstedet Rekdal utenfor Molde:

- Jeg tror det er det største presset jeg har hatt på meg noen gang.

Og så kom en ny innrømmelse, Rekdal er ikke bare iskald:

- Jeg hadde tårer i øynene da kampen var over.

Etter straffen løp han omtrent like langt som i resten av kampen til sammen. Medspillerne fikk nesten ikke tak i ham.

- Jeg trodde det var et minutt igjen da jeg satte straffen i mål. Så viste det seg at dommeren hadde lagt til nesten fem minutter. Jeg angret nesten på jubelturen . . .

Dette tenkte jeg

Kjetil Rekdal har vært fast straffetaker på landslaget i en årrekke. Han har bommet på to av 11. Han har tatt straffer på alle klubblag også - bortsett fra i franske Rennes.

- Jeg har scoret på 54 av 60 straffer i min karriere. Ikke så verst, det . . . sier den stolte matchvinneren.

Han beskriver straffen sånn:

- Først var det fullt fokus på dommeren, fordi han drøyde med avgjørelsen. Men da han endelig pekte på straffemerket, startet fokus på keeper.

Han drøyde også. Han ble stående, og da var det bare å vente. Og jeg bestemte meg ikke for hvor jeg skulle skyte før i tilløpet. Du kan gjøre det når keeper blir stående.

Jeg tenkte bare: Den skal i mål, og jeg valgte til høyre for keeper. Hardt. Jeg dro til litt ekstra. Det var en vanvittig opplevelse å se ballen gå i mål, sier Kjetil Rekdal.

Kjetil Rekdal scoret drømmemålet mot England på Wembley i 1992. Han scoret målet mot Mexico i VM for fire år siden. Tre mål da det så som mørkest ut mot Ungarn i VM-kvaliken. Kjetil Rekdal er mannen for de store anledningene. Men han rangerer scoringene for VG. Og innrømmer:

- Dette målet er nok det aller viktigste.

Kjetil Rekdal svarte om hverandre på norsk, tysk og engelsk etter kampen i går, mens han drakk vann og spiste banan - etter ordre fra legen. De etter hvert så berømte og omdiskuterte gule skoene lå igjen i garderoben . . .

Men spørsmålene kom likevel:

- Etter all kritikken bestemte jeg meg for et par dager siden: Jeg skal f . . . meg spille med de gule skoene mot Brasil også. Egentlig hadde jeg tenkt å droppe dem . . .

- Jeg tror dette må være den største, norske idrettsprestasjonen noensinne. Kanskje sammen med noen andre, men jeg kommer ikke på noen akkurat nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder