UTE: Salif Sané (venstre) og resten av Senegal måtte etter tapet mot Colombia konstatere at VM er over for denne gang. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Kommentar

Dette føles bare feil

MOSKVA (VG) Antall gule kort bestemmer hvilket lag som går videre i verdensmesterskapet i fotball. Det føles bare feil.

Japan spilte sin første VM-kval-kamp 16. juni 2015. Senegal startet med 2-2 borte mot Madagaskar 13. november 2015. 958 dager senere må det afrikanske laget hjem på grunn av to flere gule kort enn Japan.

Bildene av japanere som sto stille minnet om Vest-Tyskland-Østerrike i 1982, skandalekampen som førte til at siste runde i gruppene ble spilt samtidig.

Bakgrunn: Historisk drama sendte Senegal ut av VM

Først: Det har ikke skjedd noe galt denne historiske dagen, og trener Aliou Cissé var stor i det brutale nederlagets stund. Regler er regler. Alle lag vet forutsetningene før VM starter, alle vet at gule kort potensielt kan bli helt avgjørende, at det gjelder å holde seg unna dem og at det er prisverdig å belønne «fair play» og til en viss grad offensiv fotball.

les også

Disse gule kort-situasjonene ødela for Senegal

Men med all respekt så er det en Norway Cup-løsning. Hører den hjemme i verdens største idrettsarrangement? Dette er en kontaktsport, spillerne må være borti hverandre, og da blir det noen advarsler av det.

Få med deg alt fra mesterskapet i vårt VM-studio!

Det er jo noen dager til neste kamp, og selv om det garantert er en praktisk veldig utfordrende løsning: Det går et enormt antall milliarder av kroner inn i et VM, hadde det ikke vært mulig å bruke noen kroner på å få fløyet lagene inn til Moskva og arrangere en avgjørende straffesparkkonkurranse.

Det hadde sikkert vært mulig å tjene det inn på noen ekstra annonseinntekter. For et TV-drama det ville vært, hele verden hadde fulgt med.

I Qatar om fire og et halvt år er det i hvert fall kort nok distanse til å få gjennomført det ...

les også

Svenske-helten kan droppe fødselen for VM-kamp

les også

Regjerende mester Tyskland ute av VM: – Største skammen i tysk VM-historie

Men det var en gang det kunne gått verre enn en «gule kort»-avgjørelse: I 1962, 1966 og 1970 kunne loddtrekning avgjort hvem som ble verdensmester i fotball. Ved uavgjort i finalen ville det blitt omkamp, men hadde den også endt uavgjort, hadde det vært frem med mynten. I kvart- og semifinalen ville det blitt loddtrekning allerede etter 120 minutter.

I MOSKVA: Trond Johannessen

Det er nok noen afrikanere som mener det hadde vært en bedre løsning i dag også.

I 1966 var det ikke så veldig langt unna det ultimate, komiske klimakset. Det ble ekstraomganger mellom England og Vest-Tyskland, hjemmelaget vant etter en scoring som neppe var noen scoring, og det ble avgjort på en forholdsvis på en normal måte, mange tiår før mållinjeteknologien var på plass.

Israels loddtrekningstap for Bulgaria i kvartfinalen i 1968-OL var opprinnelsen til de mange straffedramaene vi har hatt i VM. I 1974 ville både bronsefinalen og finalen gått til straffer, men først etter to kamper, inkludert ekstraomganger.

PS! Antall gule kort kan også avgjøre hvilket lag som vinner gruppen av Belgia og England.

  • Italia - Sovjet i EM-semifinalen i 1968 endte uavgjort etter ekstraomganger. Italia vant etter myntkast, og endte som europamester.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder