ENGASJEMENT: Det er lenge siden det engelske landslaget gjorde det bra. Nå er de i semifinalen, noe som vekker sterke følelser hos mange.
ENGASJEMENT: Det er lenge siden det engelske landslaget gjorde det bra. Nå er de i semifinalen, noe som vekker sterke følelser hos mange. Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

Reagerer kraftig på vold i hjemmet under England-kamper

FOTBALL

National Centre for Domestic Violence har truffet en nerve med sin kampanje før Englands største kamp siden 1990, men England kjemper samtidig en annen kamp.

Publisert: Oppdatert: 11.07.18 20:39

Det engelske landslaget er én kamp unna en VM-finale i Russland, og det er mye lidenskap, spenning og nerver i spill på den britiske øyen.

Men for noen går det for langt, noe slagordet til NCDV viser:

«If England get beaten, so will she.»

Lykken avhenger av fotballresultater

Tallene viser nemlig at det er 26 % mer vold i hjemmet når England spiller landskamper. Det allerede høye tallet stiger helt til 38 % dersom Three Lions taper.

Øyvind Alsaker, mangeårig Premier Leauge-kommentator kjenner engelsk fotball- og supporterkultur bedre enn de fleste. Han blir ikke overrasket når han får høre om statistikken.

– Det passer egentlig perfekt med min oppfatning av England med det jeg har opplevd, sett og lest, sier han, og utdyper:

– Antall krisetelefoner går opp i en tapende lags by. Og slik har det vært bestandig. Det er et nasjonalt fenomen, og da er det en logisk konsekvens at dette sprer seg over landet når det er England som taper.

Alsaker understreker at tallene som kommer frem er forkastelige, og peker på tøffe hverdager i England som en sannsynlig årsak.

– Mye av engelskmenns identitet henger sammen med fotball. Det er tøft å være den jevne engelskmann. England er et tøt land å både vokse opp og leve i. Så mye av lykken til så mange mennesker avhenger av fotballresultater, men vi kan ikke lukke øynene for dette. At fotballresultater gir et sånt utslag er forkastelig, sier han.

– Ubehagelig, men nødvendig

Da de oppsiktsvekkende tallene kom frem, tok Linda Helleland, barne- og likestillingsminister i Norge, umiddelbart til Twitter:

Overfor VG sier hun at vold i nære relasjoner er et av våre mest alvorlige samfunnsproblem.

– Kampanjen og tallene gjør inntrykk, fordi det er en ubehagelig, men nødvendig påminnelse om at fotball-VM ikke forbindes med stor idrett og glede for alle. Dessverre er det mange som gruer seg (til VM), og som har grunn til det.

– Ofte rammer volden kvinner og barn, og mange ganger skjer den der de burde være aller tryggest: I deres eget hjem. Som samfunn har vi ansvar for å bekjempe vold og overgrep med alle tilgjengelige midle. Derfor er dette også en av regjeringens viktigste prioriteringer, legger hun til.

Engelsk politi har økt beredskapen helt siden mesterskapets start, og flere politidistrikt har engasjert seg i kampanjen «Gi vold i nære relasjoner rødt kort».

Til tross for stadig flere kampanjer de siste årene, viser Lancaster-undersøkelsen også at antall rapporteringer om familievold under fotball-VM øker fra mesterskap til mesterskap.

I tillegg kommer det frem at stadig flere menn rapporterer at de blir utsatt for vold i hjemmet. Ekspertene som bidro til studien dog kunne fortelle enkelthistorier om at det fantes tilfeller hvor kvinner tydde til vold under VM – i frustrasjon over at deres mannlige partner var besatt av fotball.

Her kan du lese mer om