KONKURRANSESJEF: NFFs Nils Fisketjønn forteller at det er satt i gang prosesser for å se på en mulig innføring av VAR i Eliteserien. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NFF VAR-positive etter VM-suksess: – Må nok på et tidspunkt følge etter

Norges Fotballforbund (NFF) tror Eliteserien er moden for VAR, men vil ikke spekulere i når det innføres. Toppklubbene er positive, men foreløpig avventende.

 • mathias.flotaker@ntb.no

Artikkelen er over to år gammel

– Vi ser at det innføres internasjonalt og må nok på et tidspunkt også følge etter. Vi har startet en prosess, men det er for tidlig å si noe om når VAR tas i bruk i Norge, forteller konkurransesjef i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn til NTB.

I juni var NFF i møter med de norske toppklubbene og diskuterte muligheten for å innføre videoassistert dømming i den norske eliteserien. Fisketjønn opplevde møtet som nyttig og det er allerede planlagt nye diskusjoner etter sommeren.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

les også

FIFA til VG: – VAR er vellykket

– Klubbene er positivt avventende. Vi skal dessuten ha et møte med fotballedelsen i de andre nordiske landene i august for å høre deres synspunkter. Det er ikke utenkelig at det blir et samarbeid innad i Norden, dersom vi velger å gå for VAR på et senere tidspunkt. Foreløpig er det ikke vedtatt noe politisk i NFF.

Du fikk vel med deg? VAR-straffe i VM-finalen skapte oppstyr

Spleiselag

En eventuelt innføring av VAR er ventet å koste mellom 15 og 20 millioner kroner. Kostnadene dekkes av et spleiselag mellom NFF og norske toppklubber.

– Det er absolutt et viktig element. FIFA har finansielle muskler som gjør det uproblematisk å innføre VAR. For norsk fotball vil det naturligvis bli et kostnadsspørsmål. Det er også derfor flere av toppklubbene er positive, men avventende.

Dommersjef Terje Hauge er tydelig på at de ønsker videoassistert dømming, men er klar over de store kostnadene en slik investering medfører.

– Det er store kostnader knyttet til både investering i systemet og deretter drift. En må opprette et eget VAR-rom der dommerne følger kampene. Vi har en løpende dialog og vil være klar når norsk fotball er klar. Men norske toppdommere ønsker seg VAR og synes det er spennende – det er helt klart, forteller Hauge til NTB.

– Over all forventning i VM

VAR ble et hett tema under flere kamper i Russland. Dommersjef Hauge er likevel imponert over hvor sømløst det viste seg å bli.

– Det gikk over all forventning. En må huske at dette var første gang det ble brukt i et stort mesterskap. FIFA skal ha respekt for at de turte å satse på VAR allerede nå.

les også

En fest av de sjeldne. Og en farse.

52-åringen understreker likevel betydningen av at VAR kun griper inn ved helt åpenbare dommerfeil, dersom det skal bli en suksess på sikt.

– Det vil alltid ble diskusjoner. Særlig når VAR bryter inn ved 50/50-situasjoner. Det skjedde nok kanskje tre-fire ganger for mye i løpet av mesterskapet. Da kan vi sitte å se på bildene om igjen og om igjen uten å bli enig. Det er sentralt at VAR brukes rett, men det er fortsatt tidlig i prosessen og jeg tror det kan bli veldig bra med mer erfaring.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt12111043152834
2Molde13101239132631
3Odd127142014622
4Vålerenga126421615122
5Kristiansund124622316718
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Norsk fotball

Flere artikler

 1. NFF utsetter VAR-planer: – Det er for tidlig

 2. Hobber Nilsen får selv velge om han skal dømme Lerkendal-oppgjør

 3. Eliteserien kan måtte pågå til 20. desember

 4. Toppdommere hyrer advokat mot NFF

 5. Kvinnene må trolig vente lenger enn herrene på fotballstart

Fra andre aviser

 1. Norges Fotballforbund mener VAR kan bli aktuelt i Eliteserien etter VM-suksess

  Aftenposten
 2. Hauge tror norske dommere er avhengige av videodømming for å få dømme mesterskap

  Aftenposten
 3. Hauge tror norske dommere er avhengige av videodømming for å få dømme mesterskap

  Fædrelandsvennen
 4. NFF vurderer millioninvestering. VAR kan bli testet i Norge i år. Nå sendes dommerne på kurs.

  Aftenposten
 5. NFF vurderer millioninvestering. VAR kan bli testet i Norge i år. Nå sendes dommerne på kurs.

  Bergens Tidende
 6. NFF vurderer millioninvestering. VAR kan bli testet i Norge i år. Nå sendes dommerne på kurs.

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder