Helland-show i Rosenborgs målfest

(Rosenborg – Sarpsborg 08 5-2) Rosenborg sikret tabelltoppen ved halvspilt Tippeliga-sesong. Det kan de takke Pål André Helland (26) for.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter 15 av 30 kamper leder Rosenborg Tippeligaen med seks poeng mer enn Odd, som spiller på søndag. Trønderne har bare tapt én gang så langt, men seieren over Sarpsborg var ikke av det enkle slaget.

Kåre Ingebrigtsens menn slapp inn to mål mot gjestene fra Østfold, men klarte likevel å ta med seg alle poengene – mye takket være Helland. Den rappkjeftede trønderstjernen var banens store spiller med to mål, deriblant et vakkert langskudd med høyrefoten som fullbyrdet en rask snuoperasjon.

– Utrolig deilig. Og ikke minst godt å få i gang den høyreslegga en gang for alle, sier Helland til TV 2.

– Jeg er i godt slag og blir bedre og bedre for hver gang. Det skjer sjeldnere og sjeldnere at jeg er dårlig på trening, sier Helland, som virker å ha funnet tilbake til fjorårsformen.

Lest denne? Hellands lillebrør skutt i 2012: – Jeg ble livredd

– Dårlig av oss

Rosenborg styrte første omgang på Lerkendal, og brukte kort tid på å beleire Sarpsborgs banehalvdel. På den tredje store sjansen klarte Helland å sende vertene i føringen drøye 20 minutter ut i kampen.

Trønderne fortsatte å dominere, men Sarpsborg scoret det neste målet: Pål Alexander Kirkevold stanget inn sitt tredje mål på tre kamper og ga gjestene et godt utgangspunkt til andre omgang.

VG Live: Les fyldig kampreferat her

– Vi har egentlig full kontroll, så det er dårlig av oss at vi ikke omsetter noen av sjansene i mål, sa målscorer Helland, som skulle ta ansvar også etter pause.

Sarpsborg sjokkerte Rosenborg ved å ta ledelsen tre minutter ut i omgangen, ved innbytter Sigurd Roseted som fikk nikke inn 1-2 helt umarkert.

– Det irriterer meg at vi ikke scorer fem mål før det blir spennende, sier RBK-trener Ingebrigtsen til TV 2.

Les også: RBK-spissen trodde han fikk være med på Island-eventyret – så kom sjokkbeskjeden

HERJET: Pål André Helland var i fyr og flamme mot Sarpsborg. Her feirer han sin første scoring. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Helland-kunst

Så viste hjemmelaget hvorfor de er serieledere. Christian Gytkjær skaffet straffe og scoret på den selv, hans syvende seriemål for sesongen, før det var tid for et lite stykke Helland-magi.

Lynvingen vendte raskt utenfor sekstenmeteren og klinket til mot krysset. Sarpsborg-keeper Anders Kristiansen kunne kanskje fått en hånd på ballen, men scoringen var likevel spektakulær av den norske landslagsspilleren.

Sterke reaksjoner: Barcelona slaktes for Messi-kampanje

En sånn Helland kan Rosenborg få bruk for når IFK Norrköping besøker Lerkendal i Champions League-kvalifisering på onsdag. Det var nok derfor Ingebrigtsen byttet ut sin skadeforfulgte juvel knappe ti minutter før slutt.

Fem minutter før slutt kunne og burde innbytter Rosted scoret sitt andre og ødelagt Rosenborg-festen, men 21-åringen bommet regelrett på ballen og misbrukte en gedigen mulighet til å utligne.

I stedet punkterte Mike Jensen kampen for Rosenborg. Dansken hadde misbrukt en gigantisk mulighet i første omgang, men revansjerte seg med en meget elegant scoring på overtid. Deretter pyntet innbytter Elbasan Rashani på resultatet til 5-2 på overtid av overtiden – hans første mål i Tippeligaen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder