Keepertabbe, rødt kort og gigantisk miss ødela for Albania i EM-debuten

Albania-trener De Biasi: - Hadde ikke hellet på vår side

Granit Xhaka om brødreduellen: - Bisart

(Albania - Sveits 0-1) Lille Albania håpet på en drømmestart mot «storebror» Sveits i sin aller første EM-kamp, men fikk seg istedenfor en rett på tygga.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Før kamp ble det snakket om de mange med sveitsisk statsborgerskap - som ikke ble satset på i Sveits - på det albanske landslaget, de mange med albanske aner på det sveitsiske landslaget og kanskje mest av alt: duellen mellom brødrene Granit Xhaka (Sveits) og Taulant (Albania).

– Vi skal vise verden at selv om vi er motstandere i 90 minutter, skal vi stå sammen som bare brødre kan etterpå, skrev Arsenal-klare Granit i en rørende melding på sin Facebook-side med adresse storebror Taulant i forkant av kampen.

Etter kamp var det lillebror Granit som kunne smile bredest av de to, som ifølge tyske medier gir 80 prosent av lønnen sin til sine foreldre.

– Det var et veldig spesielt øyeblikk for familien min som har to sønner på hvert sitt lag. Det var bisart. Vi gjorde det bra, var profesjonelle og ga alt for landene våre. Vi er begge glade. Jeg er kanskje mer glad siden vi vant, sier Granit Xhaka, og får støtte av landslagstrener Vladimir Petkovic.

– Det var ikke enkelt. Det var en tøff kamp. Mot slutten var vi noe heldige, men det var en god seier, erkjenner Sveits-trener Vladimir Petkovic etter at Albanias sluttspurt med én mann mindre ikke ga resultater.

Albania åpnet på sin side med tap, i det som er landets første EM-sluttspill noensinne.

– Det var veldig synd, sier norsk-albanske Mentor Rashica (32) til VG.

Han, som er styremedlem i Albansk lslamisk Kultur og Trossamfunn i Kristiansand og som står i front for å samle albanske supportere i Kristiansand når Albania spiller kamp, er langt fra skuffet over hvordan spillerne fremsto på banen.

– Jeg er veldig stolt av gutta. De har skrevet historie, og bare det at de kom til EM, er egentlig nok. De representerer oss på en fantastisk måte og mot Sveits, et av Europas beste lag, gjør de en fantastisk jobb selv med en mann mindre i over én omgang, oppsummerer Rashica, og mener nasjonen hadde fortjent «minst uavgjort, og kanskje til og med seier».

Supporterlederen får støtte av Albania-trener Gianni De Biasi.

– Vi trengte en god start, men det skjedde ikke. Vi hadde ikke hellet på vår side i dag, konstaterer han.

«Nye VG Live»: Les fullstendig kampreferat her!

Keepertabbe

Kampens eneste mål kom tidlig, allerede før fem spilte minutter på det grønne gresset i Lens.

Fabian Schär, som for tre år siden knuste Drillo & Cos VM-håp med sine to dødballscoringer på Ullevål, stanget inn 1-0 etter en corner fra Xherdan Shaqiri.

Han sender nok en liten takk til burvokter Berisha, som feilberegnet ballbanen til de grader og lot målet stå åpent for «Norge-dødaren».

Har du tippet EM? Sjekk hvor mange poeng du har på VGs EM-profet!

ØYEBLIKKET: Her er Berisha på bærtur mens Schär stanger inn kampens første scoring. Foto: Darren Staples Reuters

Rødt kort

Etterpå spilte Albania seg stadig mer inn i kampen, men rett etter at Sadiku bommet alene mot Sveits' sisteskanse Sommer, fikk laget seg nok en på tygga.

Kaptein Lorik Cana (32), mannen med flest landskamper (92) for det albanske landslaget, fikk sitt andre gule kort etter en hands. Resultatet: en tidlig dusj før hvilen - og at Sveits virkelig begynte å kjøre kampen.

– Det røde kortet kom på et tidspunkt der Albania var i ferd med å spille på seg selvtillit. Etter det har det bare vært Sveits, kommenterte Skeid-trener Tom Nordlie på NRK rett før lagene gikk til pause.

«Nye VG Live»: Kl. 18.00 Wales - Slovakia | Kl. 21.00 England - Russland

I den andre omgangen fortsatte Sveits å skape de fleste sjansene fra start, men Albania kjempet heroisk videre. Brødreduellen tok også slutt da storebror Taulant ble byttet ut etter 61 spilte minutter. Han svarte med å kaste vannflasken i harnisk.

Store albanske sjanser

Sveits, med Seferovic i spissen, fortsatte å brenne sjanser, og med kvarteret igjen å spille var det istedenfor Albania som fikk muligheten til å utligne.

Igjen var det Sadiku som ble spilt i bakrom, men fra skrå vinkel valgte han skuddet istedenfor innlegg. Ballen endte på utsiden av nettveggen.

BOM: Her kunne innbytter Shkelzen Gashi ha utlignet for Albania med få minutter igjen å spille. Sommer sto i veien. Foto: John Sibley Reuters

Og fem minutter før full tid var laget enda nærmere. Innbytter Gashi ble spilt fri alene med Sommer og hadde all verdens tid til å prikke inn utligningen, men klarte ikke overliste den sveitsiske keeperen.

– Han brenner en gedigen mulighet, utbrøt NRK-kommentator Christian Nilssen.

Nærmere mål kom ikke det hardtkjempende Albania-laget, som til tross for tap i hvert fall vant kampen på tribunen, der de tilreisende supporterne lagde voldsomt med leven.

– Alt i alt er det ikke så mye å si på resultatet, men jeg synes Albania gjør en heroisk kamp, mener NRK-ekspert Tom Nordlie.

Albania står med null poeng etter én spilt kamp i gruppe A. Det samme gjør Romania, som i går tapte mot vertsnasjon Frankrike. Sveits og Frankrike topper gruppen med tre poeng hver.

Fått med deg? Hyller Carslens EM-stunt

«NORGE-DØDAR»: Fabian Schär knuste Norges VM-håp for tre år siden etter to dødballmål. I dag var han på ny frempå etter en dødball og stanget Sveits i ledelsen. Foto: Carl Recine Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder