FORSVARER PENGEBRUKEN: Generalsekretær Kjetil Siem i NFF møtte VGs journalister på Ullevaal tirsdag denne uken. På veggen bak ham henger bilder av tidligere fotballpresidenter. Foto: Jan Petter Lynau , VG

NFF-lønninger økte med 59 mill. på to år

Norges Fotballforbund vokser og vokser. Det samme gjør
lønnsnivået. På grasrota er man skremt over hvor løst pengene sitter i Oslo.

Artikkelen er over fire år gammel

I fjor brukte NFF-konsernet 203 millioner kroner på lønn, en økning på 88 millioner kroner siden 2011. Bare de siste to årene har lønnskostnadene økt med 59 millioner kroner.

Mens frivillige selger dopapir og steker vafler, tilhører NFF-toppene en helt annen økonomisk sfære av fotballen – fylt med gode lunsjer i Sveits, millionlønninger og representasjonsmiddager.

LES OGSÅ: Klubbene reagerer – slår alarm om urovekkende pengebruk

På Forbundstinget i helgen slår breddefotballen alarm. Eidskog og Bossekop har fremmet forslag om lønnstak.

– Ting har forandret seg. Vi føler at NFF blir mer og mer lukket. Det skjer mye som vi på grasrota ikke vet om. Det blir lagt frem regnskap og budsjett, men det kommer ikke frem hva pengene egentlig brukes på, sier styreleder Sten Stolpe i Eidskog Fotball.

Foto: ,

– Det er for stor pengebruk på toppen, og det faller for lite på bredden. Antall ansatte i NFF har løpt av gårde, og det gjør meg bekymret på vegne av norsk fotball, sier Stig Brøndmo, daglig leder i Skjetten Fotball.

LES OGSÅ: Slik er klasseskillet i norsk idrett

– Ukritisk bruk

VG har de siste ukene sett på ressursbruken i NFF, som organiserer aktiviteten for rundt 375.000 spillere – med god hjelp fra 130.000 frivillige.

For første gang hadde NFF-konsernet, altså inkludert datterselskaper, inntekter på over én milliard kroner i fjor. Det var også første gang NFF brukte over én milliard kroner.

– Generelt er mitt inntrykk at man er litt ukritisk til bruk av ressurser, sier Einar Schultz, tidligere visepresident i fotballforbundet.

– Hvem sitt ansvar er det?

– Det må være et ledelsesansvar.

Saken forsetter under bildet

INGEN BUDAFEST: Per-Mathias Høgmo fikk pengene, men ikke poengene. Lønn og drift av landslagstrenere og støtteapparat økte fra 10,8 til 15,9 millioner kroner på ett år. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

VG har studert årsrapportene de siste ti årene, siden den første store TV-avtalen sørget for et voldsomt inntektshopp. Vi har både muntlig og skriftlig bedt om innsyn i reiseregninger og representasjon, men NFF har avslått. Begrunnelsen: De kan misforståes, og NFF har god internkontroll.

De neste dagene kommer VG til å sette fokus på ressursbruken til NFF.

Årsrapportene forteller om en rivende utvikling. Det er ikke bare lønnskostnadene som øker. På fem år har antall sysselsatte i konsernet økt fra 102 til 157. Bare rundt A-landslaget er lønnskostnadene økt med fem millioner kroner på ett år.

Rollespillet: Les om det store rollespillet i norsk fotball, og landslagsreporteren som hever lønn fra NFF-selskap

Siem: – Kjempebra

Etter VGs publisering av denne saken, sendte NFF torsdag ut en pressemelding hvor det presiseres at Idrettens Helsesenter først gikk inn i NFFs konsernregnskap med helårseffekt fra 2014, og det utgjør ifølge fotballforbundet 64 prosent av lønnsøkningen de siste to årene. Dette selskapet gikk 7,9 millioner kroner i pluss i 2015.

NFFs generalsekretær Kjetil Siem sier dette om økningen i de totale lønnskostnadene:

– Kjempebra! Hvis du klarer å se helheten og årsaken. Vi har økt inntjeningen i konsernet norsk fotball. Vi har sikret inntektene i syv år. Vi er en stor arbeidsplass, som driver med alt fra TV-produksjon til idrettsmedisin. Det er umulig å greie dette ved å bygge ned. Vi bygger opp et konsern, ja, men det er solid økonomi, sier Siem.

Ser man bort fra datterselskapene, har NFF økt lønnskostnadene med 33,5 millioner på fem kalenderår (2011-2015). Antall faste årsverk har gått fra 74 til 94 i denne perioden.

Saken fortsetter under grafen

LØNNSVEKST: Denne grafen viser hvordan NFF-konsernets totale lønnskostnader har utviklet seg. Foto: Grafikk: Jari Bakken ,

To ganger har VG møtt NFF-toppene på Ullevaal. NFF vil gjerne få frem suksesshistorien, at etableringen av en rekke datterselskaper med sunn drift gir bedre økonomi. Overskuddsmidlene brukes på fotballaktivitet. Det har gitt økt satsning både på både bredde og topp, mener NFF.

NFF-konsernet gikk med 28 millioner i pluss i fjor. Kulturen Einar Schultz referer til har Kjetil Siem liten forståelse for.

– Det er ingen ekstravaganse her, men selvsagt kan vi spare mer på noen områder. Og det skal vi, sier Siem.

Husker du? Angriper NFF, frykter massefrafall

SLIK HAR NFF BRUKT EN MILLIARD:

NFF-konsernet omsatte for 1056 millioner kroner i 2015. Medregnet kretsene var omsetningen på rundt 1,2 milliarder kroner. Størst var omsetningen i NFF sentralt: 876,9 mill.

Toppfotball menn: 295 mill. (+26,3)

Lønn: 203 mill. (+25 mill.) Lønnskostnad utenom datterselskaper: 128 mill. (+12,3 mill).

Bredde: 91,5 mill. (+7,8 mill.)

Marked og mediekostnader: 76 mill. (-1,2 mill.)

A-landslagene: 49,3 mill. (+ 9 mill.) Herrer: 30,3 mill.

Spillerutvikling/aldersbestemte: 43,6 mill. (+5,4 mill.)

Administrajon (kun NFF sentralt): 41,9 MILL. (+4 mill.)

Toppfotball kvinner: 28,1 mill. (+ 3,1 mill.)

Les også: Pris på kvalikfiaskoen: 22 mill.

INNTEKTENE: De viktigste inntektene var: TV-inntekter 430 mill., sponsormidler 178 mill., offentlige tilskudd og tilskudd fra UEFA/FIFA 108 mill., spillerlisens 49 mill., NM 41 mill., billettinntekter 22 mill. og deltakeravgift 16 mill..

Inntektsøkningen var på 73,3 mill., og overskuddet endte på 28 millioner kroner.

SLIK ER NFF-KONSERNET:

NFF eier 100 prosent:

Ullevaal Arena AS

Omsetning: 8,6 mill.

Årsres: -2,6 mill.

Idrettens Helsesenter AS

Omsetning: 84,2 mill.

Årsres: 7,8 mill.

UBC AS

Omsetning: 96,9 mill.

Årsres: 1,1 mill.

AS Ullevaal Stadion

Omsetning: 43 mill.

Årsres: 9,7 mill.

Ullevaal Stadion Idrett AS

Omsetning/inntekt: 54,4 mill.

Årsres: 7,8 mill.

NFF eier 50 prosent:

Fotball Media AS

Ullevaal Media Center AS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder