SKAPTE FURORE: Mads Hansen er overrasket over at Serieforeningen for kvinnefotball mente uttalelsene hans etter bortekampen mot Haugesund var kvinnediskriminerende. Her fra møtet med Lillestrøm på Åråsen i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Mads Hansen anmeldt for kvinnediskriminering

Veddemål i Mjøndalen fikk Serieforeningen for kvinnefotball på krigsstien

Mjøndalens Mads Hansen (32) ble anmeldt til Norges Fotballforbund av Serieforeningen for kvinnefotball etter å ha tullet med kvinners menstruasjon i et TV-intervju.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det hele var et internt veddemål med lagkamerat Ulrik Arneberg, men kunne endt med straff fra Norges Fotballforbund – hvis disiplinærutvalget hadde valgt å forfølge klagen fra Serieforeningen for kvinnefotball (SFK).

Vant veddemålet – ble kalt «Mensen-Mads»

Nestleder i SFK, Richard Jansen, tok affære etter å ha reagert på Hansens uttalelse etter 1-1-kampen mot Haugesund 21. juni i fjor. Etter oppgjøret var den stygge taklingen fra hjemmelagets Dusan Cvetinovic det store samtaleemnet. I et intervju med TV 2 etter kampen uttalte Mjøndalen-veteranen:

– Jeg skjønner ikke humørsvingninger til damer når de har menstruasjon, jeg skjønner heller ikke folk som går opp med beinet der.

Ga ut førerkortbok: - Mensen-formuleringen skulle ikke vært med i boken

Nå innrømmer Mads Hansen overfor VG at det hele skyldtes et internt veddemål med lagkamerat Ulrik Arneberg.

– Litt ut i sesongen inngikk vi et veddemål der den ene skulle gi den andre et ord som måtte bli sagt hver gang vi skulle bli intervjuet på TV. Den som klarte det flest ganger ble påspandert en helaften i Las Vegas etter sesongslutt. Ulrik klarte ikke engang å si «vannmelon» i et intervju før bortekampen på Nadderud, mens jeg var innom både «busemann» på «God Morgen Norge» og «slangetemmer» i en diskusjon om Martin Ødegaard med Finn Aamodt. I tillegg til menstruasjon etter kampen mot Haugesund. Jeg vant med andre ord veddemålet, forteller Mads Hansen.

Les også: Hansen ber til Gud om «happy ending»

Trolig blir veddemålet etter hvert vist i dokumentaren «Alle Gutta: Mjøndalen IF», som har premiere på TV 2 Zebra i kveld klokken 21.30.

– Jeg har jo sett ut som en idiot i ettertid på grunn av noen av disse uttalelsene, så jeg får håpe det blir forklart. I ettertid ble jeg kalt «Mensen-Mads», sier den munnrappe fotballspilleren, også kjent fra programmet «2 mot 1» med Mjøndalen-kompis Christian Gauseth.

Les også: Riise hevder han ble bedt om å fjerne seg i Holmenkollen

– Ser ikke humoren

Nestleder i Serieforeningen for kvinnefotball, Richard Jansen, bekrefter at det var han som ønsket at Norges Fotballforbund skulle forfølge Mads Hansens uttalelse.

KRITISK: Nestleder Richard Jansen i Serieforeningen for kvinnefotball mener Mads Hansens uttalelser burde fått konsekvenser for Mjøndalen-spilleren. Foto: Linda Næsfeldt , VG

– Jeg skjønner jo at det er ment humoristisk, men jeg er bare så innmari lei av det. I 25 år har policyen i NFF vært at man skal tie i hjel alle kjønnsdiskriminerende uttalelser, sier Jansen.

Han var ikke klar over at bakgrunnen for uttalelsen var et veddemål mellom Hansen og Arneberg før VG gjorde ham oppmerksom på det.

– Det er en informasjon jeg får nå, men det er helt irrelevant. Ulf Leirstein kan ikke bare om et halvt år si at hetsingen av samene bare var et veddemål. Jeg sier ikke nødvendigvis at uttalelsen var over streken, men den er såpass i grenseland at jeg mener at den kunne blitt vurdert av disiplinærutvalget.

– Hva er galt med Hansens uttalelse?

– Jeg synes det er unødvendig. Jeg ser ikke humoren i at kvinner menstruerer. Jeg klarer ikke å fatte at de gjør noe gøy ut av det. For å sette det på spissen: Han sammenligner den taklingen, en «bevisstløs i gjerningsøyeblikket»-handling, med at kvinner er så bevisstløse tre dager i måneden. Hva slags holdning har han til kvinner når han trekker paralleller til en brutal nedsparking på banen? Nå ser jeg det på en vanskeligst mulig måte, og er så grinete som jeg bare klarer å bli, men Mads Hansen er en ganske morsom fyr – så han bør ha høyere kvalitet enn det her. Det blir veldig pubertalt. Han bør vise mer respekt, svarer Jansen, som også er sportslig leder i Stabæk.

Norsk friidrettshåp: - Jeg ble absolutt kjent for mensen

Han mener at NFF lenge har jobbet forbilledlig med å forhindre diskriminering på bakgrunn av religion og etnisitet, men at man har en vei å gå når det gjelder kjønn.

– De fem-seks siste årene har jeg reagert noen ganger på vegne av jentene. Alle sakene er blitt henlagt. Når det kommer til kvinnediskriminerende adferd så skal det ties i hjel. Jeg savner å få testet ut noen av sakene vi har rapportert inn, selv om det kan godt hende at de ikke er grove nok. Når du driver med kvinnefotball så blir du litt mer feminist enn kvinnegruppa Ottar – fordi du er så møkk lei sånne uttalelser, sier Jansen.

Les også: Søderlund involvert i alt

Hansen forundret over reaksjonen

Også bloggeren Arild Rønsen var blant de som reagerte på Hansens uttalelse. Mads Hansen var ikke klar over de sterke reaksjonene før Mjøndalen-ledelsen informerte han om at påtalenemnda ikke ville sende saken videre til disiplinærutvalget.

– Jeg er enig i at det ikke var morsomt, og at det ikke var en musikalsk uttalelse, men jeg kan ikke skjønne at det var diskriminerende. Kvinner har menstruasjon. Hvis Lene Mykjåland hadde sagt at hun ikke forsto at menn står og tisser, så hadde jeg ikke flydd på veggen av den grunn. Jeg er veldig nysgjerrig på hva som ble sagt på kontoret til Serieforeningen for kvinner da det ble konkludert med at dette var noe som måtte få konsekvenser, sier Mads Hansen.

– Kan TV-serien om Mjøndalen ende med flere anmeldelser?

– Det kan det. På turen vår til Las Vegas etter sesongen tapte jeg et veddemål og måtte gå ut på byen med fem runder spray-tan. Jeg frykter at folk kan ta det som rasistisk. Så etter dette er ferdig blir jeg nok både sett på som kvinnediskriminerende og rasistisk. Det er godt gjort etter en feelgood-serie.

Les også: Slik rykket Mjøndalen ned

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder