SLET: Norges Sander Berge i kamp med Englands Ruben Loftus-Cheek. England knuste Norge 6-1.

SLET: Norges Sander Berge i kamp med Englands Ruben Loftus-Cheek. England knuste Norge 6-1. Foto: Matthew Childs Reuters

Kommentar

VGs landslagskommentator mener: NFF har kastet bort den defensive kunnskapen

(England U-Norge U 6-1) Det er et paradoks at de to som kan
mest om forsvarsspill i Norge, begge er sparket ut av Norges Fotballforbund de siste årene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Egil Olsen fikk tettet alle hull norske fotballspillere hadde etterlatt seg på 1980-tallet da han overtok som landslagssjef i 1990, mye med hjelp av han som kanskje var verdens beste forsvarsspiller et par sesonger på begynnelsen av 1990-tallet – Rune Bratseth.

Alt er glemt

Tirsdag kveld så vi nok et bevis på hva som har skjedd med norsk forsvarsspill, da et spennende norsk U-landslag var altfor soft og svake i både markering, klarering og kollektivt forsvarsspill da de møtte England på bortebane. For selv om du skal utvikle spillet ditt, så trenger du ikke glemme alt som gjorde at du hadde en viss suksess for 15-20 år siden.

For paradoksalt styrte Norge alt i 29 minutter mot England, og det virket som det bare var et tidsspørsmål før Norge skulle gå i ledelsen. En time senere sto det 6-1, nok et pinlig resultat for idrettsnasjonen Norge og for Norges Fotballforbund spesielt.

Egil Olsen kan kritiseres for ting han gjorde han også, men kunnskapen hans om sonespill og hvordan du forsvarer deg som et lag, den kan ingen ta fra han.

Kastet ut

Selvsagt brukes han ikke av Norges Fotballforbund, etter at forholdet mellom partene ble mer enn kjølig da Drillo gikk av – mot sin vilje – som landslagssjef for tre år siden. Etter alt han har gjort for norsk fotball, burde han selvsagt hatt sitt eget kontor for evig og alltid, og vært brukt som en viktig samtalepartner, ikke bli pælmet ut av Ullevaal stadion, som Drillo egentlig ble.

Rune Bratseth ble kastet ut av etisk komite nylig, selv om det neppe finnes så mye mer etisk enn den tidligere landslagskapteinen i norsk fotball. Det var også meningen at Bratseth skulle være med i et prosjekt om midtstoppere, hvordan Norge utdanner flere spillere som han og Brede Hangeland, sammen med Erland Johnsen.

Nå vurderer han om han skal kutte sin deltakelse der. Og det er ikke bra for et forbund og en idrett som trenger all den kompetansen de kan få på dette området.

Kollektiv

Både landslagssjefer og andre topper i Norges Fotballforbund har innrømmet at det finnes få stoppertalenter, helt ned på G-15, i norsk fotball. Og sammenligner de med offensive spillere så blir det et problem at overvekten av teknikerne er så enorm.

De fleste klubb- og landslag er avhengig av å ha et godt kollektivt forsvarsspill. Norge manglet det helt i A-landskampen mot Tyskland søndag og det var enda verre i U-landskampen mot England tirsdag.

Sander Berge, midtbanespiller til vanlig, ble satt som stopper, en rolle han kun har hatt noen få ganger. Det er ingen katastrofe med midtbanespillere som stoppere, men du fikk noen eksempler på at han ikke har rutine i den rollen. England spilte seg tvers gjennom, men verre var den manglende markeringen, både på dødball og mot spillere som fritt fikk bevege seg mot det norske målet.

Spennende offensivt

Det er synd, fordi det er så mange spennende spillere i det norske U-landslaget, offensivt. Men det hjelper lite når Norge ikke lenger evner å spille forsvarsspill, være gode på dødballer og rydde i eget felt.

KOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Og det var ekstra synd nå, at U-landslaget ikke klarte å gi norsk fotball en etterlengtet opptur, etter en høst der klubblagene ble skjøvet ut av ligaturneringene før den hadde startet, og A-landslaget fikk 0-4 på sine to kamper, etter to elendige kamper.

Alle de fordelene Norge hadde på 1990-tallet, og et godt stykke ut over 2000-tallet, mye takket være Egil Olsen og Rune Bratseth, er helt borte. Og det er alvorlig. For skal Norge komme til et sluttspill igjen, enten det gjelder A- eller U-landslag, så må forsvarsproblemet tas på alvor, det må gjøres noe med.

Nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder