FOR MANGE? Her er 11 av de 12 klubbene i toppserien representert under mandagens pressekonferanse på Ullevaal. Fra v. Cecilie Andreassen (Medkila), Elen Botten (Røa), Melissa Wiik (Urædd), Ingrid Sporen (Sandviken), Emilie Haavi (LSK), Melissa Bjånesøy (Stabæk), Maria Thorisdottir (Klepp), Andrea Thun (Kolbotn), Camilla Christensen (VIF), Lisa-Maria Karlseng Utland (Trondheims-Ørn) og Vilde Bøe Risa (Arna-Bjørnar). Maren Mjelde og Avaldsnes var ikke til stede. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

LSK-sjefen: Må kutte antall lag i serien for å holde følge i Europa

ULLEVAAL (VG) «The Double»-vinner Lillestrøm frykter at de norske klubbene skal falle akterut fordi det ikke spisses nok i toppserien.

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi kan ikke ha 12 klubber, både i toppserien og 1.divisjon. Vi må spisse hele pakka, sier LSK-trener Monica Knudsen til VG.

På banen bak henne blir 11 av de 12 kapteinene fotografert. Den 12., Maren Mjelde hos Avaldsnes, har kommet i flytrøbbel.

Les også: «Alle» gir blaffen i fotballjentene.

– Det må et løft til hvis vi skal henge med i Europa, sier treneren for laget som sist høst holdt på å bryte en barriere da de holdt på å slå det tyske storlaget Frankfurt, men røk etter straffesparkkonkurranse.

MER JUBEL? Monica Knudsen er trener for fjorårets double-vinner Lillestrøm. Men hun jubler ikke veldig for seriesystemet. - Vi bø kutte til 10 lag klubber, mener hun. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

På spørsmål om hvilke forhåpninger hun har til nivået i toppserien i 2015, svarer hun:

– Jeg ser dessverre ikke så mange lyspunkter. Det er tynt. Det mangler spillere. Vi nærmer oss ikke akkurat internasjonalt nivå om dagen.

LSK-sjefen innrømmer at hun har en tynnere tropp enn hun hadde i 2015.

Les også: Oppløst i tårer etter tapet: – Nå er jeg langt nede.

– Vi har en tynnere besatt tropp, men vi har fortsatt en veldig sterk 11-er. De har spilt sammen lenge, og har muligheten til å bli enda bedre. Vi har to færre utlendinger enn i fjor, og budsjettet er et par millioner lavere.

Det er Lillestrøm og Avaldsnes som er de to norske representantene i Champions League i 2016-17.

Monica Knudsen mener rett og slett at det er få spillere til å kunne ha 24 lag på de to øverste nivåene.

– Mange spillere i toppserien slutter tidlig. Fordi det er mangel på spillere, slipper de til fra 16-17-årsalderen, og når de blir 24 år, er de slitne eller vil gjøre andre prioriteringer. De trenger ikke jobbe for å komme med på seniorlagene. Du slipper lett til og blir mett.

LSK-sjefen vil kutte til ti lag på øverste nivå.

Les også: Reagerer på Graham Hansen-byttet: – Jeg synes det er rart

Landslagssjef Roger Finjord ønsker ikke å ta noen stilling til spørsmålet, men sier til VG:

– Jeg følger med interesse diskusjonen som går om spissing. Det har også vært et annet forslag, om å spille enkel serie på våren og deretter et sluttspill der de beste møtes på høsten. Jeg skal ikke konkludere, men vil bare fastslå at Lillestrøm var nær ved å bryte en barriere i høst. Neste steg handler om økonomiske ressurser.

Monica Knudsen forteller at LSK-budsjettet er på rundt ti millioner kroner i 2016.

– Hvis vi hadde hatt 15 millioner, kunne vi ha nærmet oss lagene ute i Europa. Selv om enkelte av dem har to og tre ganger så mye å rutte med.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb kommenterer Knudsens utspill slik:

– Dette har vært debattert mye, men aldri kommet så langt at det har vært et konkret forslag om å kutte ned på antall lag. Til det har motstanden vært for stor. Foreløpig er ikke dette noe tema, sier Semb til VG.

Han innser at det handler mye om penger og økonomi hvis norske lag skal hevde seg i Europa.

– Det skal bli spennende å se hva Lillestrøm og Avaldsnes klarer denne sesongen.

VG snakket i dag med mange av kapteinene i toppserielagene om å kutte antall lag i ligaen. Nesten samtlige vil fortsette med 12 klubber.

– Det er ikke for mange klubber. Det er helt passe, mener Maria Thorisdottir i Klepp.

– Jeg tror årets liga blir jevnere enn noen gang. Det blir LSK og Avaldsnes på toppen, ellers blir det veldig jevnt.

Lisa-Maria Karlseng Utland fra Trondheims-Ørn derimot sier:

– Jeg har hørt forslaget om å kutte ned på antall lag, og det høres litt fornuftig ut. Det er ganske stor forskjell på de beste og dårligste lagene i toppserien.

Monica Knudsen får, naturlig nok, også støtte fra sin egen kaptein:

– Det viser seg at de som rykker opp, ofte rykker rett ned igjen. Jeg tror Toppserien hadde hatt godt av å ha litt færre lag.

– Det er fint for bredden av det er flere lag, men jeg tror det kunne ha blitt et høyere nivå om det var færre lag, sier Emilie Haavi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder