TERROREN RAMMET: Flere tusen mennesker søkte tilflukt på gressmatten på Stade de France etter privatlandskampen mellom Frankrike og Tyskland. Tre selvmordsbombere slo til utenfor stadion. Foto: Franck Fife , AFP

Tror Paris-terror vil prege fotball-EM

RBKs Pål André Helland om mesterskapet: – I teorien et naturlig mål

BUDAPEST (VG) Lørdag var det 209 dager til åpningskampen spilles i fotball-EM i Frankrike. Terrorangrepene i Paris vil gjøre mesterskapet helt spesielt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er skremmende, det må jeg si. Men jeg vil tro at sikkerheten rundt EM vil være veldig, veldig stor. De er nok godt forberedt. Samtidig vet jeg ikke hvor godt forberedt man kan være på sånt, sier keeper Rune Almenning Jarstein til VG.

Terrorangrepene i Paris har vært samtaleemne innad i det norske landslaget i forkant av den helt avgjørende playoff-kampen i Ungarn søndag kveld. Lørdag uttrykte den franske fotballpresidenten «stor bekymring» foran sommerens EM-sluttspill som begynner 10. juni neste år.

– Det var allerede en stor bekymring. Nå er den selvsagt enda større, sa Noel Le Graet til L'Equipe.

Stor oversikt: Slik var terrorangrepene

VG har spurt Norges landslagsspillere om hva de tenker om muligens å spille et europamesterskap i Frankrike. Sammenlagtseier mot Ungarn i playoff, vil gi Norge EM-plass i landet som igjen er rammet av terrorangrep.

Lassana Diarra: Spilte privatlandskamp da søskenbarnet ble drept

– Du tror aldri det skal skje deg selv, men dessverre skjer det flere og flere steder i verden. Det er grusomt at folk blir drept, sier Jarstein, som i likhet med lagkameratene understreker at han stoler på at sikkerheten vil bli godt ivaretatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKREMT: Rune Almenning Jarstein i samtale med landslagets sikkerhetsansvarlig Geir Ellefsen (til venstre) på hotellet i Budapest. Keeperen medgir at han lar seg prege av terroren i Frankrike. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Da vil jeg tro at sikkerheten er stor; med hele verdens øyer rettet mot mesterskapet. Det har vært lite i mesterskap før, selv om det i teorien er et naturlig mål med menneskemengder samlet, og det er jo også fordi sikkerheten er så god rundt, sier Rosenborg-spiller Pål André Helland til VG.

Avgjørende playoff-kamp i kveld: Følg Ungarn-Norge fra kl. 20.45

Millioner til Frankrike

I en måned neste sommer vil 24 landslag, med godt over 500 spillere, være samlet i Frankrike. I tillegg vil fotballsupportere fra hele kontinentet strømme til Paris, Lyon, Saint-Etienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice, Lille og Lens.

Under EM i Polen og Ukraina i 2012, var det i snitt 46.481 tilskuere på hver kamp. I underkant av halvannen million mennesker var på tribunene i løpet av mesterskapet.

Fransk landslagsstjerne: Søsteren overlevde terroren

– Frankrike er et flott land. Det som har skjedd nå er fryktelig trist, men jeg føler meg sikker på at EM blir bra, selv om Frankrike i år har opplevd flere terrorangrep, sier Ingolstadt-keeper Ørjan Håskjold Nyland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AVGJØRES SØNDAG: Ørjan Håskjold Nyland (til venstre) pratet med Mini Jacobsen dagen før playoff-kampen mot Ungarn. Det var en spesiell stemning da spillerne møtte pressen i Budapest etter terrorangrepet i Paris. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Stoler på sikkerheten

Da terroren rammet Frankrike fredag, skjedde det midt i en privatlandskamp mellom Frankrike og Tyskland på Stade de France. Underveis i kampen hørtes tre eksplosjoner. Det viste seg å være tre selvmordsbombere. De tre rammet ett offer utenfor fotballstadion.

Både åpningskampen i EM og finalen skal spilles på Stade de France i Saint-Denis, en forstad til Paris. I tillegg skal Parc des Princes i sentrum av Paris brukes under mesterskapet.

– Når EM blir lagt til Frankrike, er det fordi det er trygt og godt, sier Markus Henriksen.

– Jeg tror ikke sikkerheten blir et problem. De kommer til å gjøre alt for å unngå at noe slikt skal skje igjen, mener Even Hovland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder