FIFA vil undersøke påstandene

2000: FIFA-toppen Sepp Blatter gir Franz Beckenbauer en replika av VM-trofeet i forbindelse med at Tyskland har fått VM i 2006. Spiegel hevder nå at Beckenbauer kjente til en "svart kasse" som ble brukt til bestikkelser. Foto: Kai Pfaffenbach , X00446

Spiegel: Tyskland bestakk FIFA-topper for å få VM 2006

Tyskland har trolig kjøpt seg til fotball-VM i 2006, skriver nyhetsmagasinet Spiegel.

  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

De skriver at den tyske søkerkomiteen skal ha hatt en «svart kasse» for å betale bestikkelser til viktige FIFA-topper.

Franz Beckenbauer, leder i organisasjonskomiteen, skal ha kjent til kassen. Det samme skal dagens tyske fotballpresident, Wolfgang Niersbach.

Fredag kveld er at klart at det internasjonale fotballforbundet skal undersøke påstandene om at Tyskland forsøkte å bestikke FIFA-ansatte i jobben med å skaffe til veie mesterskapet.

Spiegel skriver at at «den svarte kassen» inneholdt 10,3 sveitsiske franc (rundt 60 mill. kroner etter datidens kurs), og at disse pengene skal ha blitt stilt til rådighet av den tidligere adidas-sjefen Robert Louis-Dreyfus.

LES OGSÅ: Full støtte til Platini - fortsatt kandidat til FIFA-president.

Gransker 60 mill.

Som privatperson skal han ha lånt pengene til søkerkomiteen før avgjørelsen om VM 2006 falt den 6. juli 2000. Pengene skal ha blitt brukt til å sikre stemmer fra fire asiatiske representanter i FIFAs 24-medlemmer store styre.

Tidligere fredag opplyste det tyske fotballforbundet DFB at de gransker en utbetaling på 60 mill. kroner fra organisasjonskomiteen i 2006-VM til FIFA. Disse pengene kan ha blitt brukt til å tilbakebetale lånet til Louis-Dreyfus. Offisielt skulle pengene brukes til en åpningsseremoni til fotball-VM. Den seremonien ble senere avlyst. Ifølge DFB var det ikke noe ulovlig i transaksjonen.

LES OGSÅ: – Tidenes jordskjelv i fotballen.

Det tyske forbundet hevdet samtidig at de ikke hadde funnet noe galt rundt tildelingen av VM til Tyskland. Dette står altså i kontrast til den avsløringen som Spiegel nå kommer med.

Taus Beckenbauer

Franz Beckenbauer har, ifølge nyhetsbyrået Reuters, ikke kommentert beskyldningene som har kommet fram i dag.

LES OGSÅ: Zidane ble syndebukk i avskjedskampen.

Sør-Afrika var favoritt til å få VM i 2006, mens Tyskland vant med stemmene 12-11 i FIFA-styret.

Det var de asiatiske og europeiske representantene som stemte for Tyskland. Etter som Charles Dempsey fra New Zealand overraskende ikke avga noen stemme, var det bare 23 av de 24 som stemte.

VG vet at det også undersøkes om en våpenhandel mellom Tyskland og Saudi-Arabia kan ha hatt sammenheng med tildelingen av VM 2006. Det handler om rakettdrevne granater som tyskerne skal ha sendt til Saudi-Arabia for å være sikret deres støtte - samt at Saudi-Arabia også skulle prøve å overbevise andre land i området. Det er uklart hvor langt denne granskningen er kommet.

Suspendert i 90 dager

Torsdag ble det klart at UEFA-president Michel Platini har UEFA-medlemmenes støtte - til tross for anklagene som er kommet fram mot ham i forbindelse med at han har fått en utbetaling på 17 mill. kroner fra FIFA.

Både Platini og Sepp Blatter er suspendert i 90 dager mens saken granskes nærmere.

PS! Og FIFA har mye å gjøre om dagen, fredag ble det også kjent at FIFA har suspendert Kuwaits fotballforbund grunnet regjeringens innblanding i fotballforbundets anliggender.

Les også

Mer om

  1. FIFA
  2. UEFA

Flere artikler

  1. Blatter: – Jeg har ikke krevd penger av Beckenbauer

  2. FIFAs etikk-komité krever at eks-president blir utestengt i to år

  3. Bekrefter at Beckenbauer etterforskes av FIFAs etiske komité

  4. Tyskerne vil avsløre sannheten om fotball-VM i 2006

  5. Presset Beckenbauer droppet vintur til Sveits

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder