KONGEN AV PRINSEPARKEN: De fleste peker på Gareth Bale før 8-delsmøtet mellom Wales og Nord-Irland. Men i bakgrunnen lurer Aaron Ramsey (til høyre) også for Wales, som også har hatt et godt mesterskap. Foto: Petr David Josek AP

Ramsey dominerer for Wales i skyggen av Bale

Arsenal-spilleren sa nei til Ferguson og Giggs som 17-åring

PARIS (VG) Ikke bare sveisen tilsier at Aaron Ramsey
(25) har vært lysende i Frankrike-EM. Det var nettopp et europamesterskap som ble definerende for karrieren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Og vi snakker ikke denne sommerens turnering, der Ramsey og debutanten Wales har vunnet gruppen og gått rett til 8-delsfinale mot Nord-Irland – midt i britenes Brexit-kaos.

Vi skal åtte år tilbake i tid, da Spania ble europamester og turneringen foregikk i Østerrike og Sveits.

Ikke var Wales kvalifisert, ikke hadde Aaron Ramsey debutert på A-landslaget. Men Arsenal-manager Arsène Wenger var tilstede i alpelandene som ekspert for fransk tv.

VG Live: Følg Wales – Nord-Irland her!

I et transfer-kappløp med sin daværende rival Alex Ferguson om det 17-årige, walisiske supertalentet Aaron Ramsey, som akkurat hadde spilt FA-cupfinale for Cardiff, viste franskmannen seg på hugget.

Lurer du på når EM-kampene går? Slik sendes fotball-EM 2016

Nesten United-klar

Før EM hadde Manchester United selv annonsert på hjemmesiden at de var enige med Cardiff om overgangssummen og at klubbskiftet var i orden om de ble enige om personlige betingelser og hvis spilleren passerte den medisinske testen.

Det var da Wenger fra Sveits fikk chartret et fly fra Storbritannia med plass til 17 år gamle Ramsey, hans foreldre Kevin og Marlene, pluss spillerens agent. Det var neppe gratis, heller ikke de fem millioner med pund Arsenal tok sjansen på å betale for en av øyrikets mest ettertraktede spillere den sommeren.

Men den påfølgende samtalen ble Wengers belønning. Derfor takket Ramsey nei til Manchester United og Alex Ferguson, som innrømmet i boken «Leading» at han brukte waliser og klubblegenden Ryan Giggs «nådeløst» i jakten på Ramseys underskrift.

Mer Bale:

Her er EMs ettmannslag

Men selv ikke Ramseys store idol fra barndommen fikk ham vekk fra Arsenal-signaturen etter møtet med Wenger i Sveits.

– Jeg følte meg mer ønsket her (i Arsenal). De gjorde mer for å få tak i meg. De hadde en plan for meg og visste nøyaktig hvordan de ville utvikle meg, forklarte Ramsey noen år senere – da han var i ferd med å bryte gjennom i Arsenal (og hadde byttet ut sin limegrønne Fiesta med en litt sprekere versjon).

Artikkelen fortsetter under bildet!

ETTERTRAKTET TENÅRING: Aaron Ramsey spilte FA-cupfinale som 17-åring for Cardiff i 2008. Her med ballen i duell med Lassana Diarra, Sol Campbell og Glen Johnson. Foto: Tom Hevezi AP

– Det var en tid alle trodde han skulle gå til Manchester United. Som fotballspiller, etter å ha snakket med folk, får du gjerne en magefølelse. Og det var et godt valg med tanke på den fotballen Arsenal spiller. Han passer bra i spillet deres. Og du har sett i turneringen her hvor talentfull han er, beskriver den tidligere Arsenal-toppscoreren og nåværende Sky Sports-ekspert Alan Smith overfor VG.

Han er på plass i Paris som spaltist for Daily Telegraph og som ekspertkommentator til profilen Martin Tyler for UEFA.

– Hadde han spilt for England om han var engelsk?

– Meget mulig. Han er så god, mener den tidligere England-spissen.

Hørt om Will Griggs? EMs «antihelt» og kultfigur

Mistet kapteinsbindet

Ettbarnsfaren, golfentusiasten og dyrevennen Ramsey er for øvrig en svært stolt waliser.

Landslagssjef Chris Coleman bygger riktignok det meste av sitt offensive spill rundt den største stjernen, Gareth Bale og «The Welsh Xavi» – Liverpools Joe Allen.

Men ingen waliser har vært mer involvert med ballen enn Aaron Ramsey i Frankrike-EM. Han får også sin frihet av landslagssjefen, som riktignok strippet Ramsey for kapteinsbindet kort tid etter at han overtok jobben for avdøde Gary Speed.

Ramsey tok «degraderingen» tungt, men er vant med å reise seg fra nedturer. Han har hatt sine skadeproblemer i Arsenal og blitt flyttet rundt på midtbanen (vil helst spille sentralt og løpe boks-til-boks), men beskrives som en fyr med så sterk selvtillit at han kan oppfattes arrogant. Uten å være det.

For Wales gjør han også sin andel «dirty work» på midtbanen.

– Det er en balansegang, vi kan ikke være for strenge med ham. For han er så energisk at han er vanskelig å få has på. Han har vært glimrende hele turneringen, beskriver Wales-manager Chris Coleman før lagets «Battle of Britain II» i Frankrike.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder