Tusenvis hyllet Island-heltene: – Vi kan feire i flere dager

FOTBALL

Svenske Lars Lagerbäck (67) takket for seg med beskjed om at det føltes som å komme hjem da han ble møtt av folkehavet i Reykjavik mandag kveld.

Publisert: Oppdatert: 05.07.16 01:49

De var den minste nasjonen i et EM-sluttspill noensinne, men sjokkerte og ble de store yndlingene med 2-1-seieren over England. At Frankrike ble for sterke i kvartfinalen var som ventet og utløste ingen sorg eller skuffelse på sagaøya.

Mandag ble det islandske landslaget hyllet som helter av et gigantisk folkehav da de landet i Reykjavik rundt klokken 20 norsk tid.

Ifølge nettsiden ruv.is fikk piloten beskjed om å fly lavt over sentrum for å varsle at spillerne var på vei.

Så du denne? Aron Gunnarsson: – Jeg er skuffet, men samtidig så ufattelig stolt

Takket for seg

Troppen ble kjørt rundt i de trange hovedgatene i en toetasjes åpen buss før de inntok scenen på torget i byen der spillerne ble ropt opp én etter én. Også statsminister Sigurdur Ingi Johannsson var på plass.

– Vi har veldig gode spillere her, men jeg vil starte med å be dem ta ett steg tilbake og støtteapparatet ett steg frem. Dette er en lagprestasjon og det har blitt lagt ned voldomt med arbeid i kulissene. Disse skal ha en stor del av æren, sa avtroppende landslagssjef Lars Lagerbäck fra scenen i Reykjavik sentrum.

– Nå holder det. Dere kan gå tilbake, fortsatte den sindige svensken som gir seg etter EM-suksessen.

– Vi har en fantastisk spillergruppe og et fantastisk støtteapparat. Det jeg har sett her i dag imponerer meg mer enn 80.000 i Paris. Dere er helt fantastiske! Støtten dere har gitt oss... «Velkomin heim» står det når jeg lander på Keflavik, og hver gang tenker jeg på sangen «Ég er kominn heim». Hver gang jeg kommer til Island føles det som å komme hjem. Takk for meg, sa Lagerbäck.

Håper på Island-retur

At det islandske fotballandslaget trengte politieskorte fra flyplassen og inn til sentrum av Reykjavik i etterkant av EM, hadde gitt god odds for en måned siden.

– Dette er gjengen som erobret verdens hjerter, sa konferansier Björn Bragi Arnarson fra scenen.

– Når jeg ser dette skjønner jeg hvor stor interessen har vært. Våre fans var også fantastiske i Frankrike. Alle har fått et bra inntrykk av Island. For min egen del vet jeg ikke hva som skjer nå. Men jeg ville elsket å komme tilbake hit. Jeg håper jeg kan se mange landskamper her i Reykjavik, sier Lars Lagerbäck ifølge Aftonbladet.

67-åringen som er kjent for ikke akkurat å ta av for ofte, fikk spørsmål om det er grunn til å fire på Island de neste dagene.

– Absolutt kan vi det! Det disse spillerne og lederne har gjort er fantastisk i mine øyne. Det er ikke lett på dette nivået. Vi kan feire i flere dager! svarte suksess-svensken til enorm jubel fra titusener av islendinger.

Seansen i hovedstaden ble selvsagt avsluttet med den velkjente klappe-feiringen og det såkalte «vikingbrølet» der både spillerne og fansen deltar.

Les også: Lagerbäck svarte på Drillos lansering av ham som ny England-sjef

Her kan du lese mer om