PÅ JOBB I TRONDHEIM: Her behandler Reidun Lauglo 17-årige Magnus Fikse Forbord ved Rosenborgklinikken etter en kneskade han pådro seg under kamp for Tiller Håndball. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Hevder hun mistet jobben etter kritikk mot NFF-selskap

TRONDHEIM/OSLO (VG) Reidun Lauglo mener hun mistet jobben som fysioterapeut for U23-landslaget fordi hun reagerte på det hun oppfattet som grådighet i NFF-selskapet Idrettens Helsesenter.

 • Sindre Øgar
 • Øystein Hernes
 • Øyvind Nordahl Næss

Artikkelen er over fire år gammel

Kort tid etter at Lauglo skrev en e-post til Idrettens Helsesenter (IHS) hvor hun uttrykte at hun var provosert over at utøvere måtte insistere på å få behandling et annet sted enn i Oslo, ble hun fjernet som fysioterapeut for det norske U23-landslaget i fotball for kvinner.

– Jeg mener jeg ble oppsagt som U23-fysio fordi jeg berørte noe som de var redd for; som autorisert helsepersonell er du forpliktet til å ivareta pasientens beste. Idrettens Helsesenter har imidlertid bygget opp et system hvor økonomisk egengevinst går foran pasientens og idrettsutøverens beste, hevder Reidun Lauglo.

Espen Rooth ved Idrettens Helsesenter ønsker ikke å uttale seg konkret om denne saken.

VG omtalte i forrige uke at Rooth får over to millioner kroner i årslønn som daglig leder i Idrettens Helsesenter, et selskap som eies i sin helhet av Norges Fotballforbund. Samtidig jobber han som daglig leder i Best Helse, hvor han selv er største aksjonær.

Best Helse leier lokaler og kjøper tjenester av Idrettens Helsesenter.

Flere idrettsmedisinere er svært kritiske til Idrettens Helsesenters virksomhet.

– Jeg er både overrasket og betenkt over at barn og unge av forsikringsøkonomiske grunner skal være bundet av en spesiell klinikk og/eller de som har samarbeidsavtaler med denne, sier NTNU-professor og idrettsmedisiner Inggard Lereim til VG.

I fotballtidsskriftet Josimar har Lereim omtalt «tvangsdirigeringen av barn og andre til Oslo» som «trist og unødvendig». Lereim har vært lege i toppidretten gjennom flere tiår.

LES OGSÅ: Tjener millioner på to jobber

– En helhetsvurdering

Professor Jon Olav Drogset, tidligere leder i Norsk Ortopedisk Forening, misliker at Idrettens Helsesenter, gjennom Idrettens Skadetelefon, velger hvor behandlingen skal foregå.

Skadetelefon gir råd om forebygging og behandling, og bestiller utredning og behandling. Den bistår alle under 13 år og ellers utøvere i 17 særforbund. Nesten alle forbundene har tegnet forsikringsavtaler med Gjensidige, en av NFFs største sponsorer.

FULLT OPPRØR PÅ FOTBALLTINGET: - Et spill som er oss uverdig

«Det er en helhetsvurdering som ligger bak valg av behandlingssted, basert på kvalitet, tilgjengelighet, pris og IHS sin kapasitet blant annet på Idrettens sykehus», heter det på Idrettens Helsesenters nettsted.

PASIENTENS BESTE: – Jeg mener jeg ble oppsagt som U23-fysio fordi jeg berørte noe som de var redd for; som autorisert helsepersonell er du forpliktet til å ivareta pasientens beste, sier Reidun Lauglo. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

I seks år jobbet Reidun Lauglo med aldersbestemte landslag, før hun i mars i 2014 fikk e-post fra Espen Rooth om at samarbeidet ble avsluttet.

Hun er spesialist i idrettsfysioterapi og har vært privatpraktiserende ved Rosenborgklinikken i Trondheim i 15 år. De siste to årene har hun savnet de faglige utfordringene og opplevelsene i landslagsmiljøet.

Konsulentavtalen som fysioterapeut for NFF hadde hun gjennom Idrettens Helsesenter. Som privatpraktiserende var Lauglo også en del av Idrettens Helsesenters «behandlernettverk», et nettverk av nesten 400 behandlere som skal sørge for at behandlingen kan skje lokalt.

VGs nyhetsleder: Tid for nådeløs åpenhet. Overalt

8. februar 2014 fikk hun e-post om at hun var tatt ut av nettverket. 27. mars samme år ble hun oppringt og fortalt at avtalen om engasjement for U23-landslaget ble oppsagt.

Espen Rooth skrev følgende i en e-post 28. mars 2014:

« ... begrunnelsen for at vi avslutter samarbeidet med deg er at du ikke besvarte, selv etter flere purringer, den årlige kvalitetsundersøkelsen som er et krav for å være en del av behandlernettverket til Idrettens Skadetelefon. At begrunnelsen din for ikke å svare er at du følte deg provosert av ordningen i Fotballforsikringen, viser holdninger som vi ikke ønsker i Behandlernettverket. Vi trenger samarbeidspartnere som gjennom dialog og samarbeid bidrar til å utvikle Fotballforsikring videre».

Lauglo erkjenner at det i kontrakten hennes fremgår at det er et krav å svare på kvalitetsundersøkelsen. Hun påpeker at hun ønsket å gjennomføre undersøkelsen i ettertid, og hun mener avtalen i realiteten ble oppsagt fordi hun meldte fra om en urimelighet:

Tiller-håndballspiller Frøydis Eriksen ønsket korsbåndbehandling ved Rosenborgklinikken i begynnelsen av 2014, men Idrettens Skadetelefon opplyste ifølge Eriksen at hun måtte til Idrettens Helsesenters klinikk i Oslo for at Gjensidige-forsikringen skulle gjelde - også når det gjaldt første konsultasjon.

Hun opplevde det vanskelig, og først etter flere runder med tydelige beskjeder om at hun ikke aksepterte det, fikk hun ta behandlingen i hjembyen Trondheim, ifølge Eriksen.

Langlo beskriver det hun oppfatter som en oppsigelse på dette grunnlaget, som sjokkerende.

– Lojaliteten min skal ligge hos pasienten. En ubehagelig opplevelse, sier hun.

Professor Jon Olav Drogset mener NFF-selskapet stenger andre aktører ute. Drogset jobber også som lege for Rosenborg, men han understreker at han uttaler seg som tidligere leder av Norsk Ortopedisk Forening i denne saken.

NFF: Rundt 15 personer hever millionlønn

NFF: Gammel påstand

– Det har kommet ganske mange klager fra våre medlemmer som ikke får lov til å operere idrettsutøvere rundt i Norges land. For eksempel: En fotballspiller over 13 år betaler lisens og får da forsikring gjennom Gjensidige. Hvis forsikringen skal gjelde, må man ringe Idrettens Skadetelefon - som avgjør behandling og hvor den skal foregå. Veldig ofte er det sånn at den skal foregå på Idrettens Helsesenter, sier Drogset til VG.

I Josimar har han anklaget NFF-selskapet for å drive kartellvirksomhet.

«Dette er en gammel påstand. Da påstanden ble fremsatt for første gang, gikk vi til Konkurransetilsynet og ba om en vurdering av de aktuelle forholdene. Tilsynet fant ingen grunn til å kritisere Idrettens Helsesenter eller kreve endringer i måten vi innretter virksomheten på. Det må også nevnes at særforbund og klubber har spart mange millioner kroner gjennom våre kollektive avtaler. Et eksempel: Klubbene har spart over 27 millioner kroner på yrkesskadeforsikringen de siste seks årene. Dette er penger som kan gå til økt aktivitet i Klubb-Norge. I tillegg har utøvere over hele landet fått et bedre helsetilbud fordi vi i tråd med offentlig helsepolitikk, har satset på tidlig utredning og behandling. Dette gjør vi gjennom et kvalitetssikret behandlingsnettverk som vi er trygge på gir de beste idrettshelsetjenester for utøverne og store deler av norsk idrett. Dette er en vinn-vinn situasjon for både idretten og staten, fordi vi er med på å redusere de offentlige helsekøene og det blir mer ressurser igjen til idrettsorganisasjonen».

LES OGSÅ: Slår alarm om urovekkende pengebruk i NFF

Det skriver Jan Halstensen i en e-post til VG. Han er styreleder i IHS og representerer eier NFF.

– Det var Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund (PFF), med støtte fra en rekke andre fagforbund, som klaget saken inn for Konkurransetilsynet. Dette ble først gjort i 2014 og igjen i 2015, påpeker Kjetil Nord-Varhaug, leder i PFF.

– Vi fikk en klage i fjor høst. Vi hadde samtaler med aktører og etter en samlet vurdering valgte vi ikke å prioritere ytterligere ressurser til saken, sier seniorrådgiver Eirik Lothe Hess i Konkurransetilsynet til VG.

LES OGSÅ: NFF-lønningene økte med 59 mill. på to år

Dette svarer Espen Rooth

Espen Rooth, daglig leder i Idrettens Helsesenter, svarer slik på saken:

DAGLIG LEDER: Espen Rooth i Idrettens Helsesenter. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

«Våre medarbeidere er underlagt helsepersonelloven og pasient- og brukerretighetsloven og deres bestemmelser om taushetsplikt. Jeg ønker derfor ikke å kommentere denne enkelt saken.

Jeg ønsker heller ikke å si noe om arbeidsforholdet til Reidun Lauglo. Personalsaker tar jeg selvsagt ikke i media. På et generelt grunnlag så kan jeg si at Idrettens Helsesenter bruker mye tid og ressurser i behandlernettverk (blant annet leger og fysioterapauter).

Behandlernettverket består i dag av nesten 400 leger og behandlere fordelt over hele Norge, og blir jevnlig evaluert etter våre helsefaglige kvalitetskriterier, som ligger offentlig ute på www.idretthelse.no.

Disse helsefaglige kriteriene gir pasienten/utøveren behandling på den institusjonen der hvor fagkompentanse er best. Slik får vi barn, unge og toppidrettsutøvere raskest mulig tilbake i aktivitet og på idrettsbanen igjen.

De som ikke tilfredsstiller kvalitetskriteriene, eller ikke vil rapportere på kvalitet, vil bli valgt bort, fordi vi ikke vet om pasienten får riktig og effektiv behandling.»

Les også

 1. Riise-saken er løst. Men tippekampen er ikke over.

  «Nå blåser det nordavind fra alle kanter», sa den kronisk…
 2. VG-undersøkelse: Spillerne og NFF i bettingkrasj

  Et stort antall Tippeliga-spillere er på kollisjonskurs med spillmonopolet.
 3. Espen Rooth leder Idrettens Helsesenter: Fikk 2,3 mill. i lønn av NFF-selskap – pluss leieinntekter til sitt eget firma

  HOLTET (VG) I dette forretningsbygget på Nordstrand tjener Espen Rooth et par millioner i året som leder for et Norges…
 4. Styreleder i LSK Kvinner slår diskrimineringsalarm

  Styreleder i LSK Kvinner Per Berg (71) mener det fortsett…
 5. Professor om kjønnstallene i NFF: – Veldig dystert

  Professor Gerd von der Lippe (73) mener fotballtoppene ikke har likestillingskampen «i hjertet».
 6. 34 fikk NFF-jobb – 30 av dem menn

  I løpet av tre år ansatte Norges Fotballforbund 34 personer. 30 menn og bare fire kvinner.
 7. Terje Svendsen valgt til ny NFF-president

  ULLEVAAL (VG) Tidligere Rosenborg-leder Terje Svendsen er søndag valgt til ny president i Norges Fotballforbund.

Mer om

 1. Norges Fotballforbund (NFF)
 2. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kritiserte grådighet i NFF-selskap - hevder det kostet henne jobben

 2. Espen Rooth leder Idrettens Helsesenter: Fikk 2,3 mill. i lønn av NFF-selskap – pluss leieinntekter til sitt eget firma

 3. Slår alarm: Norske idrettsstjerner er «skandaløst» forsikret

 4. Populære Instagram-kontoer beskyldes for plagiat

 5. Pluss content

  Klubblegender i strupen på RBK-ledelsen: - Den største skampletten i Rosenborgs historie

Fra andre aviser

 1. Dette bør alle som trener barn vite

  Aftenposten
 2. Vi må sørge for skiføre der folk bor

  Aftenposten
 3. Kampen om Ekebergsletta: La oss skape vår egen Central Park! | Børge Ousland og Silje Nergaard

  Aftenposten
 4. Kulturministeren bør anerkjenne idrettens likestillingsarbeid

  Aftenposten
 5. På med kappe - det er på'n igjen i Manglerud Star-saken

  Aftenposten
 6. Hun holder styr på flere idretter enn idrettspresidenten. Nå krever NTNUI-lederen å bli hørt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no