SPRETTEN TYPE: David Alaba feirer 3-0-scoringen mot Arsenal, et strålende langskudd. Kingsley Koman til venstre, Robert Lewandowski til høyre. Foto: GETTY IMAGES

SPRETTEN TYPE: David Alaba feirer 3-0-scoringen mot Arsenal, et strålende langskudd. Kingsley Koman til venstre, Robert Lewandowski til høyre. Foto: GETTY IMAGES Foto: ,

Stor VG-kåring: Mannen Guardiola kaller «Gud»

Han vil helst ikke spille i forsvar, men gjør det ganske bra der. David Alaba (23) er noe for seg selv.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Han er vår Gud», meldte Pep Guardiola om Alaba for et par måneder siden – og det høres jo ut som en grei klistrelapp å få på seg.

Bayern-treneren siktet til at østerrikeren er overalt, hadde spilt overalt og omtrent vært like god overalt.

STOR VG-KÅRING: Disse er verdens 10 beste forsvarsspillere

VG mener David Alaba har vært verdens beste forsvarsspiller i 2015. Han fremstår nesten helt komplett; lynkjapp, teknisk, sterk, godt skudd, gode innlegg, godt blikk. Kanskje er Alaba den mest moderne, i betydningen anvendelige, spilleren i dagens toppfotball, mer kreativ og skapende enn en annen Guardiola-yndling, Philipp Lahm.

KLAR BESKJED: David Alaba er en perfekt spiller for Pep Guardiola. Her får Alaba instrukser under seriekampen mot Bayer Leverkusen i august. Foto: AFP Foto: ,

«Alaba er på mitt «verdenslag», og om noen år er han på alles verdenslag, som Messi og Ronaldo er nå», sier Köln-trener Peter Stöger til den østerrikske avisen Kleine-Zeitung. Stöger har 65 landskamper for Østerrike.

«Alaba er den overlegent beste spilleren Østerrike noen gang har hatt», sier Michael Lorber, journalist i Kleine-Zeitung, til VG. Nasjonen har fostret stjerner som Hans Krankl, Walter Schachner, Toni Polster og Andreas Herzog, men David Alaba ses på som et unikum, og har gjort det siden han debuterte for landslaget i 2009, 17 år og fire måneder gammel.

Han kunne også vært rangert blant verdens beste midtbanespillere, hvis han hadde fått velge selv. Da hadde han nemlig spilt sentralt på midten hele tiden, som på landslaget, et av Europas mest fremadstormende. Østerrike kvalifiserte seg for EM for aller første gang (var med som vertsnasjon i 2008), og David Alaba blir helt sentral i Frankrike neste sommer.

Men han er lojal mot Pep Guardiolas mening, klager aldri og melder at «jeg spiller der treneren vil at jeg skal spille». Alaba var ren venstreback da Guardiola kom for to og et halvt år siden. Nå er han en av to stoppere, en av tre stoppere – eller ren venstreback. Eller han kan dyttes opp på midten, eller på flanken. Han vil nok aldri dumme seg ut.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball. Foto: ,

Den største innvendingen mot David Alaba er at han er en del skadet, som akkurat nå. Han var ute da Bayern tapte for første gang i serien mot Mönchengladbach (1-3), og kneproblemer gjorde også at han mistet innspurten av fjorårssesongen, og han var ikke med i semifinaletapet mot Barcelona i Champions League.

Alabas hardeste konkurrent i vår kåring, Diego Godín, er omtrent aldri skadet og har hatt et nytt fantastisk år i Atlético Madrid. Ingen står i veien som Godín og han er alltid skummel på dødballer, med tre mål og fire målgivende for klubblaget i 2015.

Det samme har faktisk David Alaba.

Og hans spill har flere dimensjoner.

Derfor mener vi han har vært litt bedre.

VGs jury: Sindre Øgar, Knut Espen Svegaarden, Arilas Ould-Saada, Trond Johannessen, Øyvind Brenne og Geir Juva.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder