Nå har du funnet spissen din, del Bosque!: Ekspert mener Morata kan være Spanias spydspiss i 10 år fremover

12 år siden forrige EM-tap: - Et komplett mannskap

Han har tatt over spissrollen på det spanske landslaget og svarte på tilliten med å score to mot Tyrkia. Álvaro Morata (23) kan være løsningen på «spissproblemene» til del Bosque.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Spania har vært litt på leting etter en spiss de siste årene. For fem-seks år siden hadde de en haug av klassespisser, sier Viasat-ekspert Petter Veland til VG, og nevner blant andre Fernando Torres, David Villa og Álvaro Negredo.

De to førstnevnte var nasjonens spydspiss under henholdsvis EM i 2008, da Spania innledet sin epoke som verdens beste fotballnasjon, og under VM i 2010, da Iniesta skjøt landet til gull i ekstraomgangene.

Siden har Spania - litt forenklet - slitt med å finne en klar nummer én på topp.

Da Spania vant EM i 2012 var det midtbanespiller Cesc Fàbregas som startet på topp da Italia ble nedsablet med sifrene 4-0 i finalen, og da nasjonen røk hodestups ut av VM i Brasil for to år siden, var det den brasilianske urokråka Diego Costa del Bosque satte sin lit til.

Til dette mesterskapet kom han aldri med. Grunnen var ifølge sjefen selv en skade.

Les også: En perfekt spansk skade? (krever innlogging)

– Diego Costa var et eksperiment. Et mislykket sådan, sier Veland til VG.

– Spania prøvde en mer direkte spillestil på grunn av ham, og fikk det ikke til, utdyper eksperten, som kommenterer La Liga-fotball for Viasat.

I dette mesterskapet har Álvaro Morata fått tillit på topp. 23-åringen, som debuterte for La Furia Roja i 2014, sto bare bokført med ni landskamper før EM-premieren mot Tsjekkia.

I kamp nummer to svarte han på tilliten. Morata, som brente et par sjanser mot Tsjekkia, stusset nydelig inn 1-0 litt over halvtimen spilt. Hans andre - og Spanias tredje - kom etter imponerende 21 pasninger innad i laget fordelt på ni spillere.

Til slutt fikk Morata en enkel jobb med å bredside inn 3-0.

Samtidig ble Juventus-spissen den fjerde spanske landslagsspilleren til å score to mål i én EM-kamp.

– Han er en litt annen type enn de som har vært før ham på landslaget, sier Veland og refererer spesielt til Diego Costa, David Villa og Fernando Torres.

– Ikke bare scorer han mye mål på forskjellig vis, men han er også utrolig oppofrende og tar den defensive jobben på alvor. Se bare på returløpet som forhindret en tyrkisk kontring rett før pause, fortsetter Veland.

Følg EM med VG: Alt om mesterskapet her!

Han mener det samme om Morata som han uttalte om «ukjente» Nolito; at slike typer gir Spania flere strenger å spille på. I tillegg har Morata alderen på sin side, etter et år der de spanske spissene som har imponert i hjemlig liga har begynt å dra på årene.

Aritz Aduriz, som er et av få alternativ å putte innpå på topp for del Bosque i EM, er 35 år gammel.

ÅPNET EM-KONTOEN: Álvaro Morata deler nå førsteplassen på toppscorerlisten i EM i Frankrike etter to mål mot Tyrkia. Foto: Eric Gaillard Reuters

– Kan Morata være Spanis spydspiss de neste 10 årene?

– Ja, det har han absolutt potensiale til. Man har vært i en periode der man har lett, og man har forsøkt mange. Akkurat nå virker Morata å være svaret, men plutselig dukker det opp en ny stjernespiss om to-tre år. Det kan man ikke vite, minner Veland på.

Fikk du med deg? NRK-reporter hisset på seg Portugal-sjefen

Han lot seg imponere over det Spania viste mot Tyrkia, og er langt fra den eneste. I TV 2 sitt studio haglet lovordene.

– Ikke bare er de gode fremover, men Spania er kompromissløse bakover. De gir ikke én eneste millimeter, sier Erik Thorstvedt med iver, og fortsetter:

– Denne gjengen her er et komplett mannskap.

Også han tar av seg hatten for Álvaro Morata, og spår ham som en kandidat til å bli turneringens toppscorer.

– To mål nå. Morata kan bli toppscorer, han, sier Thorstvedt.

– Ja, det kan han, stemmer tidligere landslagsspiss Steffen Iversen i.

– Og det er viktig å få komme i gang i mesterskap som dette. Det har han nå gjort.

PS! Spania står nå med 14 strake seirer i EM-sammenheng. Det er 12 år siden forrige gang landet tapte en EM-kamp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder