Dramatikk etter England-kampen: Norsk kameratgjeng havnet midt i tribunebråket: – Fullstendig kaos

MARSEILLE/OSLO (VG) Etter at kampen mellom England og Russland var ferdigspilt fosset russiske supportere over på engelskmennenes tribuneseksjon. Mattis Nordahl (21) og to av hans beste kamerater havnet midt i tribunebråket i Frankrike.

  • Marius Guttormsen
  • Sindre Øgar
  • Arilas Berg Ould-Saada
  • Siri Marie Seim Sønstelie

Artikkelen er over tre år gammel

Til tross for at han og kompisene opplevde stemningen under kampen som elektrisk, ble det dramatisk og ikke minst kaotisk da de russiske supporterne stormet mot britene.

– Det var fullstendig kaos, og det var hovedsakelig veldig dårlig sikkerhet. Det var ingen vakter mellom tribunene, og russerne klatret enkelt både over og under tribunene for å nå frem til de britiske supporterne, sier Nordahl til VG.

PÅ FOTBALLTUR: De norske guttene Mattias Nordahl (f.v.), Mats Dahl og Andreas Fiskum var på Stade Vélodrome og bivånet tribunebråket Foto: PRIVAT

Bakgrunn: Tribunebråk etter kampslutt
Bakgrunn: Krigsscener før Englands EM-åpning

– De hadde hetter og kastet ting. Vi hørte flere smell og så nødbluss bli fyrt av, sier han.

– Vi måtte hoppe over gjerdet inne på stadion for å komme oss bort. Det var mange som havnet i klem under tribunene. Vi synes sikkerheten var veldig dårlig, særlig med tanke på bakteppet som har vært for mesterskapet. Det var ingen vesker som ble sjekket og det var bare en sluse vi måtte gå gjennom på vei inn, sier Nordahl før han legger til:

– Sett bort i fra bråket var det en fantastisk opplevelse å se kampen. Det er god stemning i byen, og britene har nærmest tatt over byen for å lage fotballfest.

Les også: Voldelige sammenstøt i flere franske byer

TV-bildene fra stadion i det sluttsignalet gikk på Stade Velodrome i Marseille var slett ikke hyggelige. Russiske fans, flere av dem maskerte, tok seg over barrièren som skulle skille de to supportergruppene. Flere gikk til angrep på engelske fans.

Les også: «Fansen fortjener vel egentlig å bli banka opp»

– Vær forsiktig. Bli her!

Ifølge den tidligere engelske landslagsspilleren Stan Collymore, som filmet hendelsen direkte på Twitter, rømte de engelske supporterne tribuneseksjonen i all hast da de skjønte hva som var i ferd med å skje.

– De russiske supporterne klatret over gjerdet på venstresiden og angrep den engelske fansen. Det var uhyggelig å se England-supporterne, mange av den unge og barn, hoppe over gjerder for å komme seg unna, sier Collymore i videosendingen.

– Det er ikke det man vil se. Flere tusen engelske fans måtte løpe unna. Flere av de har på seg finlandshetter.

– Det var definitivt russiske fans som sendte opp to eller tre raketter før slåssingen brøt ut. Rett og slett elendig politiarbeid, avsluttet Collymore.

England-keeper Joe Hart gikk mot den engelske fansen etter kampslutt og oppfordret dem til bli på stadion.

– Vær forsiktig. Bli her!

Les om kampen her: Dier gjorde som forbildet Beckham – så ble drømmestarten knust

Dier: – Ikke fint å se alt

En talsmann for FA tok sterk avstand fra oppførselen til supporterne på pressekonferansen tidligere, og sa at det nå er opp til fransk politi å etterforske saken.

– Det er ikke fint å se alt utenfor stadion. Vi er her for å spille fotball, og de er her for å støtte oss – og forhåpentligvis kan vi holde oss til det, sier Eric Dier, som scoret et vakkert frisparkmål da England spilte 1-1 mot Russland.

ESPNs Ian Macintosh skriver på Twitter at det er rolig utenfor stadion og at politiet har kontroll på situasjonen.

– Det er opp til den lokale arrangøren å se på dette. Vi er ikke arrangør, sier en representant for det russiske landslaget - mens han følger spillerne gjennom pressesonen nærmere halv ett i natt.

Kommentar: – Ikke mulig å glede seg over EM

Twitter / Account Suspended

Mer om

  1. Fotball-EM

Flere artikler

  1. Rebekah Vardy om bråket: Tåregasset for ingen grunn

  2. Topp-politiker hyller bråkmakerne: – De forsvarte Russlands ære

  3. Mener norske EM-turister bør ta forholdsregler

  4. 20 russiske EM-bråkmakere sendes hjem fra Frankrike

  5. Krigsscener før Englands EM-åpning: – Barn og kvinner gråter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder