Grafikk: Sondre Nilsen, VG.

VGs dom: Dette er Nordens drømmelag

VGs fotballekspert: - Uten Zlatan hadde dette vært et svakt lag

Bare én nordmann får plass på «Nordens lag» i 2013. Sverige er kun representert med Zlatan Ibrahimovic i elleveren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Danskene dominerer med hele seks spillere i startelleveren når VG for fjerde gang kårer Nordens lag.

- Dette er et lag som neppe hadde kommet videre fra et gruppespill i VM. Og det forteller mye om hvor langt de nordiske landene ligger bak de beste i øyeblikket. Det er for få klassespillere. Og utvalget av gode spillere er tynt. Dessverre, sier VGs fotballekspert Knut Espen Svegaarden som har vært med å ta ut laget.

Brede Hangeland er eneste nordmann på laget. Sammen med Zlatan Ibrahimovic og William Kvist har han vært på Nordens lag i 2010, 2011, 2012 - og nå i 2013.

Men etter et litt rufsete Hangeland-år er det bare såvidt han kommer med denne gangen.

- At Norge kun har med en spiller, og i praksis ikke flere ble vurdert heller, oppsummerer godt tilstanden: Det vil fortsatt ta tid før Norge igjen har et godt nok lag til å hevde seg i turneringer. Vi mangler klassespillere som hever seg over resten, mener Svegaarden.

Han forklarer den danske dominansen slik:

- Som lag er ikke Danmark så mye bedre enn de andre. Men de har litt bedre utvalg, noen flere gode enkeltspillere enn resten. Og de har det jevneste laget, og tross Sveriges play-off så mener jeg Danmark er Nordens beste lag.

- Hva hadde dette laget vært uten Zlatan?

- Ibrahimovic er mannen som kan løfte dette laget til ok resultater, hvis de hadde spilt kamp sammen. Uten Ibrahimovic hadde dette vært et svakt lag i europeisk sammenheng. Dessverre.

NORDENS LAG:

Jussi Jääskeläinen (38), West Ham og Finland
Andreas Isaksson var fremragende for Sverige i VM-kvaliken, men vi faller likevel ned på 38-årige Jääskeläinen. Finnen har hatt en imponerende karriere i England, siden 1997. Har nok sett sine beste keeperdager. Likevel: Førstevalg for West Ham i Premier League.

Peter Ankersen (23), Esbjerg og Danmark
Verdsettes høyt i Danmark, der han ble nominert til årets spiller. Har sin store styrke offensivt. Debuterte på landslaget og er i ferd med å ta den plassen for godt. Danker ut Mikal Lustig, som ikke er fast på Celtic. Lars Jacobsen og Tom Høgli når ikke helt opp.

Daniel Agger (29), Liverpool og Danmark
Danmarks kaptein har en solid status i Liverpool, til tross for at han ble benket en periode etter en skade i høst. Midtstopperen er bankers på Nordens lag.

Brede Hangeland (32), Fulham og Norge
Hangeland har vært Norges sikre kort på dette laget, men denne gangen pustes han skikkelig i nakken av Nürnbergs Per Nilsson og Twentes Andreas Bjelland. Norges kaptein har vært til dels rufsete, og har slitt med skader, men når han er frisk er han en nøkkelmann både for klubb- og landslag.

Nicolai Boilesen (21), Ajax og Danmark
Pasningssikker og driblesterk back, som dessverre har slitt med skader. Pierre Bengtsson har levert glimrende for FC København i Champions League, og tar nesten plassen. Martin Olsson ble kåret til årets forsvarsspiller i Sverige, men Boilesen er mer spennende.

Gylfi Sigurdsson (24), Tottenham og Island
Nøkkelspiller for Island i VM-kvaliken. Bidragsyter også for Tottenham, noe som sikrer ham en plass på høyrekanten, fremfor spillere som Celta Vigos Michael Krohn-Dehli og Sunderlands Sebastian Larsson.

Christian Eriksen (21), Tottenham og Danmark
Playmaker som selvsagt får plass på Nordens lag. Fikk en god start i Tottenham, men en måneds skadeavbrekk har ødelagt noe. Kreativ type.

William Kvist (28), Stuttgart og Danmark
Blir balansespilleren på denne midtbanen. Pasningssikker. Er fast på Stuttgarts midtbane, selv om utviklingen kanskje har stoppet litt opp. Har vært med på Nordens lag hvert år siden VG begynte kåringen i 2010. Islands kaptein Aron Gunnarsson har gjort sine saker bra, men ligger nok et nivå under Kvist. Rasmus Elm har ikke vært på topp og kastes ut.

Viktor Fischer (19), Ajax og Danmark
Et stort tenåringstalent som gjør seg tellende i Ajax. Ti mål på 23 seriekamper forrige sesong. Og venstrekanten er også mye involvert denne sesongen. Det gjør at unggutten sparker en Kim Källström, med dalende formkurve, helt ut av troppen.

Alfred Finnbogason (24), Heerenveen og Island
Banker inn mål for Heerenveen. En av de mest målfarlige spillerne i den nederlandske ligaen. 24 mål på 33 kamper forrige sesong. Nå scorer han enda hyppigere. Kolbeinn Sigthorsson leverer enda bedre på landslaget, men Ajax-spilleren er ikke like hvass i Nederland. Johan Elmander og Niklas Bendtner er bedre enn de norske alternativene, men heller ikke stort mer.

Zlatan Ibrahimovic (32), Paris Saint-Germain og Sverige
En av verdens tre-fire beste spillere i 2013. På dette laget blir Zlatan kaptein og «først i alt».

Trener: Lars Lagerbäck, Island
Svensken holdt på å gjøre et lite fotballmirakel med Island, men røk ut mot Kroatia i play off. Islendingene var på 110. plass på FIFA-rankingen da Lagerbäck ble landslagssjef. Nå er de på 49. plass.

Benken:Keeper: Andreas Isaksson, Kasimpasa og SverigeBack: Pierre Bengtsson, FC København og SverigeStopper: Per Nilsson, Nürnberg og SverigeMidtbane: Aron Gunnarsson, Cardiff og IslandMidtbane: Michael Krohn-Dehli, Celta Vigo og DanmarkSpiss: Kolbeinn Sigthorsson, Ajax og Island

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder