Norge når EM-playoff med seier mot Kasakhstan

U21-guttas EM-håp lever: Basel-proff «Moi» matchvinner: - Ekstra deilig at det var mot Sveits

DRAMMEN (VG) (Norge U21 - Sveits U21 2-1) Bare seier er godt nok, konstaterte U21-trener Leif Gunnar Smerud før kamp. Som sagt, så gjort.

 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over tre år gammel

Men seieren satt fryktelig langt inne. Avgjørelsen falt med drøye 10 minutter igjen å spille, da Mohamed «Moi» Elyounoussi fikk den enkle jobben med å pirke inn ballen i det åpne målet etter nydelig forarbeid av Anders Trondsen.

NORSK JUBEL: Mohamed Elyounoussi har akkurat scoret det avgjørende målet. Martin Ødegard gir Basel-proffen en fortjent klapp på skulderen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– Det var veldig deilig. Og ekstra deilig å bli matchvinner mot Sveits, sier en glad «Moi» til VG, som til daglig spiller i sveitsiske Basel.

– Jeg kjenner keeperen deres, og da vi gikk til pause sa jeg at han gjorde en god redning på headingen min rett før pause, men at jeg kom til å score i den andre omgangen. Det gjorde jeg, gliser «Moi».

Scoringen var like viktig som den var enkel, for bare seier var godt nok for U21-gutta med tanke på muligheten til å komme seg til EM-sluttspillet neste sommer. Slik ble det.

– Vi har et veldig godt lag med mange gode ballspillere. Vi liker å ha ballen, og i dag synes jeg vi klarer å balansere det å angripe med det å forsvare oss, sier Martin Ødegaard - med referanse til forrige kamp der Marcus Rashford & Co. knuste de norske gutta 6-1.

– Dere var alltid bestemt på likevel å fortsette å spille slik dere gjør, ballbesittende?

– Ja, selvfølgelig, for vi har tro på det vi driver med. Det var ingen tvil om at vi skulle fortsette slik selv om vi fikk en trøkk mot England. Og i dag viser vi at vi tar steg hele tiden, og at det lønner seg å spille den fotballen vi gjør, sier Ødegaard.

Les også: Dæhli knust etter engelsk ydmykelse

Skjebnekamper

Det lønte seg mot Sveits. Skjebnekamp én endte med seier, 2-1 i favør Norge. Tirsdag står Kasakhstan for tur på bortebane.

Vinner Norge den, ender Smeruds gutter med 16 poeng, på en andreplass bak England i gruppe 9.

Det vil holde til å bli blant de fire beste toerne, noe som gir playoff-plass. VGs gjennomgang før kampstart viste at 16 poeng bare holdt til en femteplass på toertabellen gitt at alle toerne vant sine gjenværende kamper, men samtidig som Norge gjorde jobben mot Sveits, feilet Belgia mot Montenegro. Det betyr at Norge med seier mot Kasakhstan er sikret topp fire på toertabellen - og en plass i EM-playoff.

– Men vi MÅ vinne mot Kasakhstan, sier U21-trener Leif Gunnar Smerud, som før kampen mot Sveits konstaterte at bare seks poeng på de siste to kampene var godt nok.

Han trekker frem Anders Trondsen, Birger Meling og matchvinner «Moi» på spørsmål om hvem han synes leverte ekstra godt på Marienlyst.

– Det laget her har mye individualister, men samtidig er det et kollektiv som klarer å posisjonere seg riktig overfor hverandre. Vi skaper mye sjanser, og så må vi slutte å bruke så mange sjanser på å score mål, legger Smerud til, og forteller at laget ikke kommer til å endre måte å spille på til den avgjørende kampen mot Kasakhstan.

VG Live: Les utfyllende referat fra kampen her!

Tok ledelsen

Spiller Norge som mot Sveits der, bør Smeruds gutter ha en god sjanse. Skjebnekamp nummer én ble nemlig vunnet på solid vis, selv om seieren bare var på ett mål.

– Kampbildet tilsa en større seier, og jeg synes uansett at vi rir det bra av mot slutten, sier Smerud.

Norge var det klart beste laget spillemessig i høstmørket på Marienlyst, og tok også ledelsen ved Ghayas Zahid i det 41. minuttet.

Han fikk ballen fra en fallende Mohamed «Moi» Elyounoussi, som trolig ville ha fått straffe om det ikke hadde blitt mål, og dunket ballen inn under Sveits' skuddstopper Yvon Mvogo.

– Han har en egen evne til å score mål. Til å score viktige mål, kommenterte ekspertkommentator Kent Bergersen på Eurosport om Zahid, som står med syv Tippeliga-scoringer for VIF denne sesongen.

GHAJAAAAS ZAHID: Her setter Ghayas Zahid inn Norges første mål mot Sveits. «Moi» roper liggende på straffe, mens Iver Fossum følger med i bakgrunnen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Etter hvilen fortsatte Norge å dominere, men den beroligende andrescoringen uteble. Istedenfor kom utligningen etter at Norge ikke klarte å klarere en corner på ordentlig vis kvarteret ut i omgang nummer to.

Til slutt falt ballen i beina på Edimilson Fernandes, og den 20 år gamle West Ham-spilleren viste den målteften de norske gutta slet med. 1-1 var et faktum.

Det var også et resultat hverken av lagene var fornøyde med. Uavgjort ville trolig ikke holde til å bli nummer to for Sveits, og i hvert fall ikke til å bli blant de fire beste toerne. For Norges del ville det også etter alt å dømme betydd at EM-drømmen røk.

Derfor var det to angrepsvillige lag som var igjen på Marienlyst, og for Norges del endte det godt. Etter å ha bommet på flere store sjanser, kunne Basel-proffen «Moi» juble for scoring i det 79. minutt.

Det holdt også til seier, og nå har U21-gutta EM-playoff-en i egne hender.

Les også

 1. Tre «humpete» år – slik har det gått med Høgmos visjoner

  ULLEVAAL (VG) Tre år med Per-Mathias Høgmo (56) som landslagssjef. Hva satte han i gang – og hva er igjen?
 2. NFF om kunstgress-debatten: – Det blir litt lettvint

  Norske fotballspillere vil ha naturgress. Malmö FF kjemper for det i Sverige.
 3. Berg etterlyser egen identitet for landslaget

  Henning Berg mener norsk landslagsfotball snart må bestemme seg for hvordan A-laget skal spille.
 4. Fjørtoft mener kunstgresset gjør at vi utvikler en egen «særnorsk» stil

  Etter noen skuffende landskamper gror kunstgressdebatten godt i Norge igjen.
 5. Rekdal slår kunstgress-alarm: – Vi har mistet fysikken

  COLCHESTER/OSLO (VG) (England U21-Norge U21 6-1) Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (47) har lenge vært bekymret for norsk…
 6. Dæhli knust etter ydmykelsen: – Helt forferdelig

  COLCHESTER/OSLO (VG) (England U21-Norge U21 6-1) Manchester Uniteds spissjuvel Marcus Rashford (18) viste at…
 7. Bratseth ble fjernet fra NFFs etiske komité

  Rune Bratseth (55) er blitt fjernet fra Norges Fotballforbunds etiske komite.

Mer om

 1. Norsk fotball

Flere artikler

 1. Ødegaard herjet - sendte U21-landslaget til EM-playoff

 2. Ødegaard lar seg inspirere av Madrid-lagkompisene Asensio og Llorente

 3. EM røk for U21-landslaget: – Vondt å stå her

 4. Norge i ryggen på England etter «Moi»-mål

 5. Norsk jubelhelg i Europa: Ødegaard, Zahid og «Moi» herjet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder