SISTE DAG PÅ JOBB: Landslagssjef Roger Finjord tar en prat med toppfotballsjef Nils Johan Semb og visepresident i NFF, Bjarne Berntsen (t.h.) etter 5-0-seieren mot Israel på mandag. Dagen etter ble det kjent at Finjord trakk seg som landslagstrener. Foto: Jostein Magnussen VG

Mener NFF må granske Finjord-saken

Trenertopp antyder at fotballjentene har fått for stor innflytelse

Mener det er vanlig praksis at trener også leder laget i mesterskap

Lederen i Norsk Fotballtrenerforening liker dårlig at Roger Finjord ble «avskiltet» og til slutt valgte å trekke seg som trener for kvinnelandslaget.

Publisert:

Daglig leder Teddy Moen fastslår at det ikke er veldig vanskelig å se at Finjord ble satt i en vanskelig situasjon da flere av landslagsspillerne ikke ville ha ham med videre selv etter at Norge kvalifiserte seg til neste års EM.

– Når man er landslagssjef og kvalifiserer et lag til EM-sluttspill, så er det kutyme at man får forlenget kontrakten og leder laget i et sluttspill. Når det ikke skjer, må man stille spørsmålet hvorfor. Jeg synes det er beklagelig at vi er kommet i en situasjon hvor det i offentligheten kan se ut som vi avskilter en trener som normalt burde vært med videre, sier Moen.

TRENERTOPP: Teddy Moen. Foto: Ivar Thoresen, Fotballtreneren

– Ikke bra

Han vil gjerne vite hva som bidro til at tilliten som kostet Finjord jobben, forsvant på veien og mener det er viktige spørsmål som ledelsen i NFF må stille seg og gjøre en vurdering av.

VGs fotballkommentator: – Har disse jentene for stor makt

– Ingen ønsker å komme i en situasjon som denne. Det er ikke bra for omdømmet til hverken NFF, treneren eller landslagsspillerne og det burde vært unngått.

– Hva er trenerforeningens beskjed til NFF?

– Sørge for en god diskusjon internt. Gjør en grundig evaluering av hva som skjedde rundt Finjord og hans rolle for å sikre seg at det ikke skjer påny. Gjør det tydelig hvem som har ansvaret for hva, spillernes rolle, støtteapparatets rolle og forbundsstyret – hvor står de hen. De er til syvende og sist arbeidsgiver med ansvaret om en fotballtrener skal få fornyet tillit eller forlate posten, sier Teddy Moen.

Han antyder langt på vei at spillerne har fått for stor innflytelse på ting de ikke burde ha noen innflytelse.

– Spillerne innehar ikke den kompetansen og erfaringen som en fotballtrener og fotballedere har. Det er uforpliktende å mene det ene og det andre, men du må være deg bevisst når du er spiller på hva er din rolle, hvor er din plass i systemet, og hvor kan jeg lufte mine frustrasjoner når det behøves. Du må kjenne din plass. Vi må sende et signal til alle i norsk fotball at lederskapet – som er arbeidsgiverne – må ta en debatt på hvor mye innflytelse spillerne skal ha innen prestasjonsgrupper, sier Moen.

Les også: Finjord ferdig som landslagssjef - føler han har manglet tillit

Han konstaterer at det er utfordrende å balansere spillernes interesser i sentrale prosesser i prestasjonsgrupper.

– I et annet land ville det vært relativt uhørt om en spillergruppe skulle få mene så mye om spillestil og ledelsesfilosofi. Treneren skal bestemme over de faktorer som påvirker resultatet i kamp. Blir han ikke utstyrt med nok autoritet i forhold til dette, åpner du opp for en kultur der du gir spillerne for mye innflytelse. Åpner man for at spillernes stemmer skal gjelde på flere områder, kan dette felle en trener. Vi ser dessverre en negativ utvikling på dette feltet.

Teddy Moen sier han fortsatt blir involvert i trenersaker hvor man har den klassiske situasjonen hvor en daglig leder eller sportslig leder samler spillergruppen i garderoben og gjennomfører håndsopprekning rundt spørsmålet om treneren skal sparkes eller ikke.

Sett denne? Hegerberg ville ikke si om hun ville ha Finjord med til EM

– Vi reagerte og var oppe med en pekefinger da det blåste rundt Kjetil Rekdal i Vålerenga i mai. Tiden er inne for å gjøre det samme rundt Finjord og situasjonen rundt landslaget. Det er mange paralleller her, sier Moen. Han beklager at Finjord til slutt valgte å gi seg.

Trist og synd

– Jeg synes det er trist. Roger er en fantastisk person, en svært dyktig fagmann og en fargeklatt. Hans inntreden var med å skape ny og bra entusiasme rundt kvinnelandslaget. Han har jobbet i organisasjonen i mange år og har vært topptrener på herre- og kvinnesiden og har lang erfaring. Jeg synes det er synd at han ikke fikk være med videre. Samtidig har han egentlig svart godt for seg. Uten den nødvendige tilliten kunne han ikke gjøre jobben sin godt nok videre. Det er ikke alltid trenerens egen skyld. Omgivelsene har ødelagt mulighetene og på det området er ledelsen i forbundet nødt til å sikre seg bedre kontroll.

– Når var spillere på herrelandslaget med på å bestemme ny sjef?

– Meg bekjent har det aldri skjedd.

VG har fredag kveld ikke kommet i kontakt med representanter for NFF.

– Jeg har hatt en dialog med spillerutvalget gjennom kvalifiseringen, og jeg har naturligvis vært klar over at spillergruppen har vært uenig med landslagsledelsen på enkelte punkter, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb i pressemeldingen som ble sendt ut tirsdag.

Even Pellerud, fagsjef for kvinnefotball i NFF, uttalte til Aftenposten samme dag at han ikke kjente til misnøyen mot Finjord.

– Det er ny informasjon for meg. Det er trist å høre, sa den tidligere landslagssjefen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder