NEDTUR: Per-Mathias Høgmo på vei ut av pressekonferansen på Ullevaal stadion etter 0-1-tapet mot Hviterussland onsdag kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk

NFF freder Høgmo: – Det er ikke formulert noe krav

OSLO/SANDVIKA (VG) Per-Mathias Høgmo (56) er klar på at målsettingen er å ende blant de to beste i den kommende VM-kvalifiseringspuljen. Fotballpresident Terje Svendsen (60) mener et slikt krav ikke eksisterer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På spørsmål om hva han føler er kravet foran kvalifiseringen som starter søndag, svarer Høgmo under torsdagens pressetreff at målsettingen satt av forbundtinget om å ende blant de to beste i VM-kvalifiseringruppen ligger fast.

Åpningen kunne knapt vært tøffere med hjemmekampen mot Tyskland søndag, men fotballpresident Terje Svendsen hevder det ikke finnes noe resultatkrav om å ende som nummer én eller to.

– Det er ikke noe krav. Det er ikke formulert noe krav. Men vi må se på de prestasjonene som leveres, og de resultatene som oppnås, og så evaluerer vi i etterkant, sier Svendsen til TV 2.

Han sier videre at NFF «evaluerer senere» og svarer etter hvert «etter kvalifiseringen» på TV 2s gjentatte spørsmål om tidspunktet.

Ser fremover

– Kampen i går var langt under pari. Jeg har egentlig ikke noe mer å tilføye på det. Vi har rettet fokus inn mot Tyskland og bruker all energi på det, sier Høgmo i sin innledning på torsdagens pressetreff.

MØTTE PRESSEN: Per-Mathias Høgmo dagen etter Hviterussland-kampen. Foto: Bjørn S. Delebekk

Han opplyser videre om at Jørgen Skjelvik er ute med skade mens Alexander Søderlund fortsatt sliter med akillesen og reiser tilbake til Frankrike. Ruben Yttergård Jenssen kommer derfor inn i den norske troppen.

– Dette har vært den største utfordringen de siste fem månedene. Vi fikk fem-seks skader og forfall nå også inn mot disse kampene. Det har gitt en mer krevende situasjon enn vi skulle ønske, sier Høgmo.

Så du denne? 90-tallsheltene om Selnæs-utspill: – Presset var mye høyere på oss

Tre prosent vil ha Høgmo

Rundt 11.000 har bidratt i VGs avstemning der spørsmålet etter 0-1-tapet for Hviterussland var om Per-Mathias Høgmo er rett mann for Norge. Kun tre prosent har svart ja.

– Tre prosent kan man mene mye om, men etter en sånn kamp er vel en sånn type gallup ganske forutsigbar, sier Høgmo til VG.

Ole Selnæs uttalte om kritikken mot landslaget etter onsdagens nederlag at «folk har alltid stått og pisset på landslaget, så det skiter jeg i».

– Det tenker jeg får stå på kontoen for impulsivitet. Han må i likhet med andre fokusere på hva han kan gjøre. Vi har alle forståelse for at folk blir skuffet når vi ikke vinner fotballkamper på samme måte som de gleder seg viser og entusiasme når vi vinner, sier Høgmo.

FOTBALLPRESIDENT: Terje Svendsen. Foto: Bjørn S. Delebekk

Ber folk se bak resultatene

På flere spørsmål om han har en beskjed til dem som nå tviler på hans prosjekt som landslagssjef, og hva han tenker om situasjonen, svarer 56-åringen:

– Jeg tenker at man alltid må se bak resultatene. Vi hadde en bra kvalik sist. Nå handler alt om en ny kvalik, så er det opp til oss å vise at vi klarer å skape entusiasme og tro på laget. I dette gamet handler det om ikke å la seg bringe ut av fatning når det går veldig bra - og når det er tungt. Resultatene kortsiktig speiler støtten blant folket. Nå har vi fullsatt stadion mot Tyskland i en kamp vi alle gleder oss til, sier landslagssjefen.

– Dette er en del av fotballen. I Tsjekkia var det nærmest null interesse rundt landslaget da de skuffet i sist mesterskap. Vi har hatt noen treningskamper bak oss som tidvis har vært bra, men det har svingt litt. Det er blitt kortere og kortere mellom svingningene. Også blant publikum. Det gjelder også i Premier League og Bundesliga. Derfor er dette ferskvare mer enn noengang, fortsetter Høgmo.

Mener Tyskland er best

Han har god kontroll på Tyskland og refererer blant annet til kampen mot Frankrike der mener tyskerne kunne ledet både 2-0 og 3-0 allerede etter 20 minutter.

– Tyskland er verdens beste fotballag. De har utviklet en ekstrem spillstyrke med spillere i alle ledd som aldri mister ballen i unødvendig. Det blir en annen kamp i den forstand at vi blir ekstremt utfordret på forsvarsspillet ditt i alle faser. En treningskamp er noe annet enn en kvalifiseringskamp, sier Høgmo.

TV 2 spurte landslagssjefen hva som hadde blitt bedre under hans periode som ansvarlig for Norge. Høgmo svarte:

– Jeg tenker vi har veldig mange spillere som er i rivende utvikling. Vi klarte å løfte oss i forrige kvalifisering og var med helt inn. Det som først og fremst er gledelig for meg er at mange spillere står i en spennende utvikling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder