FORTVILER: David De Gea, nummer 13, går av banen med bøyd hode etter det sene målet som ga spansk tap og en tilsynelatende mye vanskeligere vei til en EM-finale. Foto: AP

Kommentar

VG-rapport fra Bordeaux: En dårlig spansk dag. Og et nytt EM.

BORDEAUX (VG) Alt lå til rette for en strålende spansk kveld i et uvanlig varmt Bordeaux. Isteden blir det en glohet EM-fortsettelse for spanjolene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var ingen tegn til supporterbråk i vinhovedstadens sjarmerende gater. De fleste kom seg nordover til Stade Bordeaux med trikkelinje C.

Men der gikk det ikke på skinner for Andrés Iniesta og Spania, og da alltid like livate Ivan Perisic løp seg fri og sendte Kroatia foran i sluttminuttene, endret han ikke bare EM for Spania.

Han endret hele kartet, hele EM. Spania, Tyskland, Italia, Frankrike, alle er på samme side av tablået, England også. Bare en av dem kan gå til finalen.

Spania skulle møte en gruppetreer, men endte opp med Italia, på finalearenaen i Saint-Denis, i en reprise på den forrige EM-finalen (spansk 4-0-seier).

Italienerne er nok enda mer misfornøyde. Her vinner de sine to første kamper, og belønnes med Spania i neste runde. Brutale ting og fortsettelsen blir ikke mindre rå; vinneren møter trolig Tyskland i kvartfinalen, også den i Bordeaux.

ELLEVILL GLEDE: Ivan Perisic har sendt Kroatia opp i 2-1 og da blir man så glad. Foto: LOIC VENANCE, AP

De kroatiske supporterne ble stående og synge intenst og lenge etter triumfen, og det er til å forstå. Kroatia fremstår plutselig som en av de heteste finalekandidatene fra «den andre siden».

Kanskje hadde vi blitt litt lurt av Spanias 3–0-fest over et tamt Tyrkia? I åpningskampen mot et også ganske tamt Tsjekkia stanget spanjolene, de var til og med truet, og det var ikke mange minutter igjen da da Iniesta og Piqué fikk løst floken.

Kroatia er ikke tamme. Kroatene måtte vinne for å unngå Italia i 8-delsfinalen, men byttet likevel ut halve laget, inkludert en skadet Luka Modric. Spania-sjef Vicente del Bosque sendte utpå samme gjeng som i de to første kampene, selv om hans lag ville vunnet gruppen med uavgjort.

Det viser nok hvor viktig han mente det var å unngå tap.

I BORDEAUX: Trond Johannessen.

Men Kroatia viste kjapt at de kom til å være plagsomme. De spanske stopperne fikk aldri fred og Iniesta, EMs beste spiller i de to første rundene, slet med å komme igang.

Les også: Kunne passert Bale før pause

«Lille-Iniesta» måtte ta grep.

David Silva dyttet ballen akkurat dit han ville med den største selvfølge, fant åpningene ingen andre så, alltid like rolig, alltid like skapende. Da Cesc Fabregas la av gårde på et gjennombruddsløp var det egentlig fire-fem kroater på riktig side, men Silva lurte dem alle sammen, Fabregas løftet ballen over keeper og Alvaro Morata dyttet inn sitt tredje mål på tre kamper.

Men Spanias andre «David» hadde ikke en like god dag. David De Gea er hyllet av alle etter en ny sterk sesong i Manchester United, så god har han vært at del Bosque vraket legenden Iker Casillas, og det har ikke vært noe opplagt valg. Casillas er kaptein og har 167 landskamper, og det er noe med tryggheten forsvaret føler ved å ha ham der.

De Gea sto bare tre av ti i kvaliken og spilte bare sin 12. landskamp, halvparten har vært uten betydning.

Spørsmålet er hva landslagssjefen tenker nå. For De Gea så ikke særlig bra ut, og satt og deppet i garderoben mens Casillas og de andre reservene ble drevet i løpsøvelser i et kvarters tid, en halvtime før midnatt.

De Gea surret det til med ballen i beina midtveis i første omgang og var centimetere unna et baklengsmål da Ivan Rakitic traff både tverrligger og stolpe. Han var ikke stødig i feltet da Kroatia fikk en stor sjanse i annen omgang (selv om han fikk ryddet opp selv) – og han så ikke imponerende ut ved seiersmålet, selv om den lille touchen i Gerard Piqué gjorde det vanskeligere.

LEKEN TYPE: David Silva kommer seg fri fra Kroatia-kaptein Darijo Srna. I bakgrunnen Mateo Kovacic. Foto: AP

Spania er nok litt rystet. Laget hadde gått ti turneringskamper uten baklengs, før Nikola Kalinic med en vakker hælvolley lurte De Gea på nærmeste stolpe rett før pause.

Spanjolene styrte det meste før pause, og enda mer etter, Iniesta kom mer med også, men Spania skapte ikke veldig mye. Men da Iniesta søkte bakrom og David Villa ikke hadde noe imot å gå overende fikk de en billig straffe. Den skulle Sergio Ramos ta, og det er mulig det er en god grunn til det, men han ser ikke ut som et åpenbart valg.

Skuddet var svakt, keeper Danijel Subasic så langt ute at det er utrolig at ikke dommerne reagerte, men det var liksom omgangen da alt gikk galt for Spania.

På pressekonferansen etterpå kom Vicente Del Bosque inn med et lurt smil i barten, som for å signalisere at han fremdeles hadde kontroll, at det er greit at Italia er neste ut. Han slo selvsagt fast at dette ikke var De Geas feil at laget tapte (det var det da heller ikke), men del Bosque så ikke helt komfortabel ut og forsvant ut igjen etter rundt fem minutter.

Han kunne ikke skjule at han svettet voldsomt.

Dette var ingen god kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder